Dinsdag 07/02/2023

Vier vragenMeron Knikman (Vrouwenraad)

‘We vrezen dat het moeilijker zal worden om daders van seksueel geweld te veroordelen’

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).  Beeld BELGA
Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).Beeld BELGA

Verschillende organisaties manifesteren woensdag in Brussel tegen een voorontwerp van wet door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat betrekking heeft op het seksueel strafrecht. Meron Knikman (35), voorzitter van de Vrouwenraad, voelt zich niet gehoord.

Samira Atillah

Waarom betogen jullie woensdag?

“Verschillende organisaties werden voor dit wetsvoorontwerp geconsulteerd, zoals organisaties die zich bezighouden met sekswerkers. Zij ervaren vaak geweld. Maar vrouwenorganisaties die breder werken, werden niet gehoord. We zijn onvoldoende betrokken en dat maakt het lastig voor ons om erop te vertrouwen dat het ontwerp naar behoren zal zijn. Al die organisaties hebben een enorme expertise.”

Is het voorontwerp dan geen verbetering?

“Deze regering heeft aangegeven dat ze werk wil maken van een hervorming van het strafrecht na seksueel geweld. Dat juichen we toe, maar wij zitten met veel vragen. We vrezen dat er omstandigheden gecreëerd worden die het juist moeilijker maken om slachtoffers te beschermen en daders te veroordelen. De dader moet bijvoorbeeld willens en wetens hebben gehandeld wat betreft alle seksuele misdrijven, en we vrezen dat de bewijslast zo nog meer bij het slachtoffer te liggen komt. Idem voor de verzwarende omstandigheid van seksueel misbruik van een persoon die kwetsbaar is wegens leeftijd, zwangerschap, ziekte of lichamelijke of geestelijke gebreken, en waarbij de dader alleen zal worden vervolgd als deze situatie van kwetsbaarheid duidelijk of bekend is bij de dader.”

Meron Knikman, voorzitter van de Vrouwenraad. Beeld groen
Meron Knikman, voorzitter van de Vrouwenraad.Beeld groen

Jullie zijn dus teleurgesteld?

“Het is vooral zonde naar deskundigheid toe. Als het bijvoorbeeld gaat over de aanpassing van strafbare handelingen: wij vragen al heel lang om de strafmaat van seksuele misdrijven aan te passen. We zijn blij dat er blijkbaar ook naar alternatieve straffen gekeken wordt, maar dat is ook weer tegenstrijdig met hetgeen de regering heeft aangekondigd. Alternatieve straffen of strenger aanpakken? Welke kant gaat het nu eigenlijk op? Het ziet er bijvoorbeeld naar uit dat een dader die een incestueuze daad pleegt tegen een minderjarige op dezelfde wijze zal worden gestraft als iemand die zijn of haar volwassen partner seksuele handelingen oplegt. Ook seksueel misbruik dat voorafgaat aan of gepaard gaat met foltering, opsluiting of ernstig geweld zal op dezelfde wijze worden bestraft als aanranding of verkrachting.”

Wat is er dan wél nodig om seksueel geweld aan te pakken?

“Wij pleiten voor een evenwicht en een correcte straf en een correcte daderbehandeling. Een ander belangrijk aspect is de opvolging door rechters. Dat zijn onafhankelijke mensen, maar het is niet omdat men strenger wil bestraffen, dat dat ook zal gebeuren. De Vrouwenraad vraagt dat zij voldoende opgeleid worden om op een evenwichtige manier te oordelen, in de eerste plaats rekening houdend met de situatie en de noden van de slachtoffers. Volgens ons kan er ook preventief iets gedaan worden. Denk aan verschillende mannen die al meerdere geweldsdelicten achter hun naam hebben staan, die opeens weer vrij rondlopen en weer in de fout gaan. Er is dus ook een ander luik waar men eens deftig naar moet kijken: daar zijn uiteindelijk de slachtoffers mee gebaat.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234