Woensdag 29/06/2022
null

AchtergrondHuwelijk

We trouwen steeds later: ‘Het huwelijk heeft een nieuwe betekenis gekregen’

Beeld Getty Images

We trouwen op steeds latere leeftijd, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Volgens experts is het huwelijk nu een bevestiging van de liefde die al verschillende hordes heeft genomen. ‘Eerlijk? Ik had nooit gedacht dat ik ging trouwen.’

Fernand Van Damme

Respectievelijk 38,3 en 35,2 jaar: zo oud waren de eerste en tweede partner van alle huwelijken die in 2019 werden afgesloten. Dat blijkt uit de recentste data van het Belgische statistiekbureau Statbel. Die leeftijden stijgen jaar na jaar. In 2015 waren de trouwers gemiddeld nog 37,5 en 34,3 jaar.

Als we kijken naar tweede of derde huwelijken ligt de gemiddelde leeftijd nog een pak hoger. In 2019 was de eerste partner gemiddeld 47,5 jaar oud, de tweede 43,1. Volgens professor sociologie Dimitri Mortelmans (UA) zijn er twee tendensen gaande. “Enerzijds wordt de huwelijksleeftijd opgedreven door de babyboomgeneratie. Zij is als eerste generatie massaal gaan scheiden, maar tegelijkertijd houdt ze ook nog erg vast aan het huwelijk. Een op de drie huwelijken die jaarlijks worden afgesloten is zo’n ‘herhuwelijk’. Die hertrouwende babyboomers zijn met veel, dus zij trekken de gemiddelde huwelijksleeftijd gevoelig op.”

Maar dat verklaart niet alles, voegt de socioloog er meteen aan toe. Bij de eerste huwelijken zitten de leeftijden ook in stijgende lijn, en dat al sinds de jaren 80. De gemiddelde leeftijd voor de bruidegom was toen al decennialang 24 jaar en voor de bruid 22 jaar.

Volgens Mortelmans is die stijging toe te schrijven aan een verandering die sinds de jaren 2000 aan de gang is. “In plaats van uit huis te gaan door te huwen gaan mensen nu alleen wonen of samenwonen. Die samenwoonsten zijn redelijk onstabiel, je merkt dat niet maar eigenlijk is er al jaren een onzichtbare scheidingsgolf bij die samenwonende koppels bezig. De ‘overlevers’, degenen die langdurig stabiel samenwonen, stappen vaak pas op latere leeftijd nog in het huwelijksbootje.”

Acteur Gene Bervoets had nooit de drang om te trouwen, hij zag het altijd als een soort van burgerplicht. Zowel in zijn huidige relatie met actrice Tine Laureyns als in zijn vorige relaties was er bakken liefde, hij vond het gewoon niet nodig om dat te formaliseren. Tot maart vorig jaar. “Ik ben nu al twintig jaar samen met Tine en ik had het nooit gedacht, maar plots kreeg ik een gevoel van: ik heb eigenlijk wel zin om die liefde voor haar op de een of andere manier te bevestigen. Ik ben altijd een stedeling geweest, ik zag het leven steeds als een ontdekkingsreis, een avontuur, en het huwelijk stond daar precies haaks op. Noem het ouder worden, wijzer worden misschien, maar ik voelde dat ik voor die band met Tine nu wel een handtekening wilde zetten.”

Seksuoloog Wim Slabbinck herkent Bervoets’ gevoel: het huwelijk is nu meer dan ooit een bevestiging van de liefde die mensen voor elkaar voelen. “In de jaren 50, 60 was het iets wat je gewoon moest doen. Nu moet het niet meer gebeuren, je doet het om de liefde met iemand te vieren. Je ziet het als een bevestiging van de hordes die je in een lange relatie al hebt genomen.”

Koppels geven nu een nieuwe betekenis aan trouwen, beaamt Mortelmans. “Het idee van: wij willen aan de gemeenschap tonen dat wij al lang samen door het leven gaan.”

Naast die nieuwe betekenis van het huwelijk – het moet niet meer gebeuren, we doen het uit liefde – spelen er volgens Slabbinck soms ook economische motieven. “Vroeger begonnen mensen op hun achttiende te werken, zo hadden ze op hun 24ste al wat economische marge. Nu zijn we op die leeftijd amper goed en wel afgestudeerd. Voeg daar ook aan toe dat de prijzen van huizen sterk gestegen zijn en mensen stellen het huwelijk gewoon uit.”

Trouwpartijen worden ook aangegaan als een soort van economische veiligheid, vervolgt de seksuoloog. “Een kennis van mij heeft een huis in het buitenland gekocht en voor de erfrechten is het veel interessanter om te trouwen. Misschien is dat iets minder romantisch, maar dat speelt ook, zeker in deze onzekere coronatijden.”

Corona houdt de trouwplannen van Bervoets nog even in de koelkast. “Jammer, maar niets aan te doen. Ik ben al lang blij dat ik kan zeggen: ‘Op een dag vind je de partner van je leven’.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234