Maandag 05/12/2022

'We spelen niet voor traiteur'

Toen vredesactivisten in oktober actie voerden rond de luchtmachtbasis van Kleine Brogel, deden ze dat niet met een lege maag. De mobiele actiekeuken Kokkerellen was erbij, keek ernaar toen een tachtigtal manifestanten over de omheining klauterde en roerde voort in de kookpot. Dezer dagen spijzen de vrijwillige koks de andersglobalistische hongerigen in Brussel.

Brussel

Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

Zeventig kilo aardappelen, vijfentwintig kilo wortelen, tien kilo uien en vijf kilo tofu. Het boodschappenlijstje van Kokkerellen is kort, maar de vrijwilligers van de mobiele keuken hebben veel werk. Om halfzeven 's avonds schuiven in het buffet van het Brusselse Leopoldstation immers de eerste van de honderdzeventig hongerigen aan voor het menu van de dag: wortelpuree met mosterdsaus en een slaatje.

Kokkerellen laat er in haar mission statement geen twijfel over bestaan: ze koken omdat ze dat graag doen. Maar ook omdat ze een ecologische missie hebben. Toen de Gentse mobiele keuken in 1994 voor het eerst het gas deed branden, waren het immers vrijwilligers uit milieuactiegroepen die als eersten postvatten achter de kookpotten. "We werden voor het eerst gevraagd om te koken op een kamp van lesbiennes in '94. Maar daar kan ik niet veel over vertellen, want de mannen van Kokkerellen mochten niet mee," lacht Geert Abts.

Abts is een van de stichters van Kokkerellen, een kleinschalige Gents zusje van Rampenplan, een grote Nederlandse mobiele keuken die de komende dagen mogelijk in Brussel neerstrijkt om er voor een duizendtal mensen te koken. Abts: "We zijn gewoon begonnen met een verzameling grote kookpotten. Een van de branders waarop we koken is zelf in elkaar geknutseld door een van onze vrienden. En de vrijwilligers, die zijn gevolgd. Bij Kokkerellen werken we met een groep van twintig à dertig vrijwilligers die zelf beslissen waar en bij welke actie ze een handje kunnen toesteken."

De mobiele keuken kookt op manifestaties en acties van organisaties die de ideologische standpunten van de Kokkerellen-leden delen. Abts: "De bezetting van het Leopoldstation door BruXXel heeft op het eerste gezicht niet veel met ecologie te maken. Maar we koken voor hen zodat ze zich op hun andere taken kunnen concentreren."

Koken doet Kokkerellen steevast met groenten van bij de biologische groothandel, bonen en rijst zijn aangekocht door Voco, het Gentse voedselcollectief van de mobiele keuken. "We richtten Voco op toen we het als studenten belangrijk vonden om biologisch verantwoord voedsel te eten. Omdat we toen niet veel geld hadden, begonnen we boodschappenlijstjes samen te leggen om bonen en rijst in het groot te kopen van kleinschalige productie-eenheden. Intussen zijn we in Gent met een negentigtal mensen die nog steeds samen inkopen groeperen en zo bio-inkopen doen."

Dat ecologie bij Kokkerellen belangrijk is, staat als een paal boven water. De chocomelk die de mobiele koks gisteren uitdeelden aan de bezetters van het kantoor van Cefic smaakte niet naar plastieken bekertjes. Stevige koppen in inox gingen na de actie terug mee voor de afwas in het Leopoldstation. Maar op de grote kookpotten na laat Kokkerellen die afwas graag aan zich voorbijgaan. Luc Meskens: "Wij koken voor ons plezier, maar we vragen wel dat wie eet, afwast. Het is niet de bedoeling dat we traiteur spelen."

Het is ook niet de bedoeling dat de mobiele keuken rijk wordt met haar acties. Abts: "We vragen voor een maaltijd honderd frank. Een op de vier keren gebeurt het dat iemand niet kan betalen en minder geeft. Zolang wij maar uit onze kosten komen, is er geen enkel probleem."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234