Biobrandstof

We rijden massaal op plantaardige olie (en dat is bijzonder schadelijk)

Europese Commissie blijft vervuilende palmolie toelaten via wettelijke achterpoortjes

- Barbara Debusschere - Bron: Eigen berichtgeving
1 Een arbeider verzamelt palmvruchten, nabij Kuala Lumpur. © REUTERS

Diesel aangelengd met palm-, soja- of koolzaadolie lijkt meer ecologisch dan gewone diesel, maar is eigenlijk net schadelijker. Toch plant de Europese Commissie nu wettelijke achterpoortjes voor die vervuilende biobrandstoffen. ‘Ons land moet zich verzetten’, menen milieuorganisaties.

Bij palmolie denken steeds meer consumenten aan koekjes en chocopasta waarin een olie zit die grootschalige ontbossing en dode orang-oetans betekent. Het resultaat is dat fabrikanten duidelijker op verpakkingen zetten dat er palmolie in hun producten zit en dat het aandeel van die olie in lekkernijen stilaan wat afneemt.

Share

Een onderzoeksrapport van de Europese Commissie wees uit dat diesel met palmolie drie keer meer klimaatschade veroorzaakt dan ‘gewone’ fossiele diesel. Brandstof met soja-olie is twee keer schadelijker

Maar terwijl we palmolievrij shoppen, rijden velen in een auto die bolt op diesel met palmolie in. Dat is sinds 2008 namelijk de bedoeling. Europa besloot toen dat tegen 2020 10 procent van de benzine en diesel ‘bio’ moest zijn, om zo het klimaatprobleem te tackelen.

nieuws

cult