Zaterdag 01/10/2022

Lockdownvragen

We mogen weer op bezoek bij elkaar, maar hoe zit het met de winkels?

Kledingwinkels mogen straks weer open, markten zijn nog niet toegelaten. Beeld Tim Dirven
Kledingwinkels mogen straks weer open, markten zijn nog niet toegelaten.Beeld Tim Dirven

We keren stilaan terug naar ‘een vorm van realiteit’, zegt premier Sophie Wilmès (MR). En dat gaat verder dan sociale contacten alleen. Zo gaan winkels en kippenkramen weer open, terwijl markten en sportwedstrijden nog even moeten wachten. Een overzicht.

Ann De Boeck

Mogen we opnieuw gaan winkelen?

Ja, maar wel onder strikte voorwaarden. Elke winkel zal slechts één klant per tien vierkante meter mogen ontvangen en die mag maximaal een halfuur blijven. Kleine winkels krijgen een uitzondering, al moeten zij er wel nog steeds voor zorgen dat hun klanten anderhalve meter afstand kunnen bewaren. De winkeluitbaters zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun personeel.

Voor klanten is het ‘sterk aangeraden’ om een mondmasker te dragen. Shoppen met vrienden of familie is nog geen optie, want de Veiligheidsraad vraagt om alleen te komen. Enkel voor minderjarigen met hun ouders en voor hulpbehoevenden wordt een uitzondering gemaakt. Net zoals in supermarkten zullen hulpbehoevenden, 65-plussers en verzorgend personeel voorrang krijgen.

Premier Wilmès en co vragen om dicht bij huis te winkelen of op zijn minst op de route naar het werk. Daarbij rekenen ze op het gezond verstand. “Als je ziet dat er veel volk is in een winkelstraat, keer dan terug en probeer het een andere keer”, zegt Wilmès. Ze willen massabijeenkomsten absoluut vermijden.

Met de bus of de tram gaan winkelen wordt stellig afgeraden. Het openbaar vervoer moet beschikbaar blijven voor zij die het écht nodig hebben voor essentiële verplaatsingen, zoals werk.

Wat met de markten?

Die blijven verboden, al zet de Nationale Veiligheidsraad de deur op een kier om ze vanaf 18 mei weer toe te laten. “Dat is een belangrijk perspectief”, zegt Unizo-topman Danny Van Assche. De marktkramers waren liefst op hetzelfde moment als de winkels weer opgestart, maar de Veiligheidsraad is van oordeel dat het op een drukke markt moeilijker is om afstand te bewaren.

Markten op afgesloten plaatsen mogen wel al plaatsvinden als de lokale besturen het toelaten. “Ook verkoopkramen, zoals kippenkramen en viskramen, kunnen zich terug opstellen en opengaan, mits toestemming van de burgemeester”, zegt Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Kunnen we terug supporteren voor onze favoriete sportclub?

Helaas valt er weinig te supporteren, want alle sportwedstrijden zijn verboden tot 31 juli. Dat geldt zowel voor amateurs als profs. Hoewel de Veiligheidsraad voorlopig niet meer details vrijgeeft, is de kans reëel dat groepstrainingen in juni wel weer worden toegelaten, al zullen spelers en speelsters dan nog altijd afstand moeten bewaren.

Mehdi Bayat, de baas van de Belgische voetbalbond, is alleszins blij met het verbod tot 31 juli. Nu staat het zwart op wit dat de huidige competitie afgelopen is en kunnen de profclubs zich indekken tegen mogelijke schadeclaims van tv-rechtenhouders. Die hebben miljoenen euro’s betaald voor de rechten op voetbalwedstrijden, die niet gespeeld kunnen worden.

Bayat hoopt dat trainingen vanaf juni mogelijk worden. “Vooraleer er competitievoetbal kan zijn, moet je toch rekenen op een zestal weken voorbereiding”, zegt hij aan de RTBF. Bedoeling is dat het nieuwe seizoen begin augustus kan starten. “Misschien nog achter gesloten deuren of in een andere formule, met bijvoorbeeld een beperkt aantal fans in de stadions.”

Waar moeten we een mondmasker dragen?

Op bus, metro en trein was het al verplicht om een mondmasker – of een sjaal die mond en neus bedekt – te dragen. Nu wordt die verplichting uitgebreid naar luchthavens. Daarmee komt de Veiligheidsraad tegemoet aan de vraag van Brussels Airport om meer duidelijkheid te verschaffen. Tot nu toe werd het gebruik ‘sterk aanbevolen’ in de luchthaven. Vanaf 18 mei zal Brussels Airport zelf mondmaskers uitdelen aan passagiers en werknemers.

In winkels wordt een mondmasker niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen. Die aanbeveling geldt ook in iedere andere situatie waarin de afstand van anderhalve meter niet gegarandeerd kan worden. Wie een masker draagt, moet ook nog steeds voldoende afstand houden en de andere hygiënemaatregelen aanhouden.

Voor zij die er nog aan twijfelen, herhaalde premier Wilmès ook nog dat leerkrachten en leerlingen vanaf 12 jaar een mondmasker zullen moeten dragen bij de heropening van de scholen, vanaf 15 mei.

Wat met restaurants en kappers?

Een aantal versoepelingen komt op 11 mei nog te vroeg, maar worden wel tegen 18 mei overwogen. Het gaat onder andere om de heropening van markten, musea en dierentuinen. Ook mensen met contactberoepen, zoals kappers, zouden mogelijk weer aan de slag mogen gaan. En het aantal mensen dat wordt toegelaten op een huwelijk of begrafenis, wordt wellicht opgetrokken.

Een aantal versoepelingen zullen wellicht pas vanaf juni of later mogelijk zijn. Daarbij gaat het onder andere om de opening van cafés en restaurants, de terugkeer van tweedeverblijvers naar hun tweede eigendom en meerdaagse reizen in eigen land.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234