Maandag 04/07/2022

Vijf vragenTom De Cock

‘We moeten zo stilaan voorbij die regenboog durven te kijken’

Tom De Cock. Beeld rv
Tom De Cock.Beeld rv

Als het van radiopresentator Tom De Cock afhangt, kleurt Vlaanderen vrijdag paars. Hij is de ambassadeur van de gelijknamige campagne voor meer verdraagzaamheid en respect voor lgbtq-mensen. Zijn boodschap? “Doe normaal.”

Jan Devriese

Nog een campagne? Hadden we niet al genoeg campagnes en actiegroepen en zo?

“Wel, het kan geen kwaad dat er wat meer diversiteit binnen de diversiteit komt. Ik heb PAARS nog maar onlangs leren kennen – het is al bij al een zeer jong initiatief, dat jaar na jaar zachtjes groeit – en ik was meteen zeer geboeid. Hun aanpak is bijzonder verfrissend en vormt eigenlijk een antwoord, een aanvulling op de wat traditionelere, klassiekere manieren om jongeren vertrouwd te maken met al die termen binnen de lgbtq-wereld. Kijk, çavaria (koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen, JD) vertegenwoordigt op een bepaalde manier lgbtq-mensen, en dat is goed; de Gay Pride vertegenwoordigt op een bepaalde manier lgbtq-mensen, en dat is ook goed; maar ik voel me als homoseksuele man niet door hen vertegenwoordigd. We moeten zo stilaan voorbij dat roze en die regenboog durven te kijken.”

De aanpak van PAARS is verfrissend, zegt u. Op welke manier?

“Ze vertrekken niet per definitie vanuit ‘een probleem’. Je hoort, als het over lgbtq-materie gaat, mensen vaak zeggen: ‘We zijn nog niet waar we moeten zijn.’ Dan vraag ik me af: ja maar, wáár moeten we zijn? Wat is het probleem? Of dan dat ‘coming out’, alsof je je eerst ergens moet verstoppen om daarna ‘naar buiten te komen’. Waarom? Seksuele geaardheid moet je niet noodzakelijk in termen van ‘een probleem’ willen vatten. De boodschap van PAARS is: doe normaal. Dat vind ik een mooie, belangrijke aanvulling.”

De acties richten zich vooral op scholen. Zijn dan niet zo stilaan alle scholieren er wel ‘cool’ mee, als iemand in hun klas of vriendenkring lgbtq blijkt?

“Ik bezoek, voor onze wedstrijd ‘De Strafste School’ bij MNM, al enkele jaren veel middelbare scholen – ik heb er tot dusver zo’n 130 bezocht en er met scholieren en leerkrachten gepraat. Mijn aanvoelen is toch dat de openheid, de aanpak in scholen zeer uiteenlopend is. En dat heeft niks te maken met het net waartoe ze behoren, maar veeleer met het feit dat leerkrachten niet over de geschikte ‘tools’ beschikken om het onderwerp aan te pakken. Dankzij de studenten lerarenopleiding van de Artesis Plantijn Hogeschool, die meewerken aan de campagne van PAARS, gaan die leerkrachten straks beschikken over een specifieke docentenhandleiding; daarin wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan boeken, films, songs die het thema behandelen.”

Wat gaat u op de campagnedag op 17 mei zelf doen?

“Dan ga ik naar Sint-Carolus in Sint-Niklaas, de school die zeven jaar geleden als eerste in Vlaanderen in het verhaal van PAARS stapte. Ik ga er samen met enkele jongelui paarse polsbandjes uitdelen en mijn verhaal vertellen. En op de radio zal ik doen wat ik altijd doe, als het over dat thema gaat: normaal doen.”

Tot slot: hebt u nog één kleine tip, voor een groot verschil?

“Durf jezelf af te vragen waarom je homoseksualiteit raar vindt. Als je daarover doordenkt, kom je tot de vaststelling dat zoiets tijdverlies is. Echt waar: ga zitten en stel je de vraag.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234