Dinsdag 15/06/2021

Standpunt

We moeten kiezen: begrotingsnormen of alles op alles voor het klimaat

null Beeld Eva Beeusaert
Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Het is een even onverwachte als angstaanjagende alliantie. In de ene hoek staat de klimaatwetenschap, die niet anders kan dan rapporten uitspuwen die nog alarmerender zijn dan de vorige. Volgens de nieuwe berekeningen van het VN-klimaatpanel dient de wereld zijn inspanningen te verdrievoudigen, willen we de kritieke drempel niet overschrijden. En we haalden de vorige afspraken niet eens.

Tegelijk staan op steeds meer plekken machthebbers op die die hele klimaatproblematiek veel gedoe om niks vinden, of zelfs ronduit fake news. Ook in Europa klinkt de voluntaristische en vooruitstrevende stem plots heel wat doffer en wankelmoediger. Het Europese volk mort. Ook over een energietransitie, waarvan veel gewone mensen vooralsnog enkel de dure facturen ervaren.

Die twee tegengestelde factoren – alarmrapporten en politici die zeggen dat we ze mogen negeren – functioneren als een tandem van wanhoop. Al langer is duidelijk dat mensen verlamd raken door al dat apocalyptisch aangezette klimaatnieuws. Op de koop toe groeien de politieke krachten die die stilstand stimuleren.

Dat is bepaald geen vrolijk vooruitzicht. De opwarming van de aarde, en de bepalende menselijke rol daarin is geen verzinsel. De klimaatopwarming is zonder meer het ernstigste probleem waar deze generatie mee te kampen heeft.

Migratie

De (enigszins verwante) migratiekwestie, die wereldwijd wel alle debatten domineert, is ook geen lachertje. Toch valt ze nog in het niet in vergelijking met het klimaatvraagstuk. Ondanks alle goede wil en inspanning, ontbreekt niettemin de urgentie, de eensgezindheid en inspiratie om het klimaatdebat ten goede te keren.

In wanhoop bij de pakken blijven zitten, helpt ons niet vooruit. Wie bang is, smelt ook weg.

Wat wel nodig is, is een complete herijking van het klimaatdebat. Het emotionele pad van de apocalyptiek en moraliserende tuchtiging van gedrag is onvoldoende en zelfs contraproductief gebleken. Meer aandacht zou nu beter gaan naar een rationele keuze voor wetenschap en technologische vernieuwing.

Toevallig deze week ook wist de mensheid een ruimterobot op de planeet Mars te laten landen. Een triomf van wetenschappelijke vooruitgang. Als de wereldgemeenschap dezelfde energie en middelen investeert in afwending van de klimaatcatastrofe door innovatie, dan zou nog veel mogelijk moeten zijn. De problematiek is die ambitie alleszins waard.

Dat klinkt misschien ietwat naïef, maar het zal doorzettingsvermogen, doorbreken van taboes en harde keuzes vergen. Terecht werpt econoom Paul De Grauwe op dat de Europese Commissie die nu de ambitie toont om het continent tegen 2050 klimaatneutraal te krijgen dezelfde instantie is die als een boekhouder elke grote overheidsinvestering budgettair afstraft.

We zullen moeten kiezen: de begrotingsnormen van de EU’s, OESO’s en IMF’s van deze wereld of alles op alles voor het klimaat. Eigenlijk zou die keuze gauw gemaakt moeten zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234