Dinsdag 13/04/2021

Standpunt

We moeten ermee stoppen Mobiscore of klimaatscore als een aanval of een compliment te beschouwen

Barbara Debusschere is journalist bij De Morgen.

Oostende doet het geweldig, Voeren is een ramp. Je tante met haar villa ‘op den buiten’ is gebuisd, jij in je flatje in de stad slaagt glansrijk. Op scholen zijn de proclamaties volop aan de gang, maar ook daarbuiten regent het ‘punten’.

Vorige week veroorzaakte de ‘Mobiscore’ veel animositeit, geen week later is er de ‘klimaatscore’. Die nieuwste score, een initiatief van de Vlaamse provincies, geeft per gemeente aan hoeveel CO2 de huishoudens uitstoten.

Je zou het niet zeggen, maar op zich zijn beide technisch complexe ‘tools’.

Maar omdat beide scores ons of een gemeente reduceren tot een ‘goede’ of ‘slechte’ leerling in het klimaatverhaal én omdat dat verhaal ondertussen de inzet is van een kampenoorlog tussen ‘betweterige rijke bobo’s uit de stad’ versus ‘bescheiden hardwerkende Vlamingen op verkavelingen’, hitsen de scores de gemoederen nog meer op. Of beter gezegd: laten we ons er nog meer door ophitsen.

Instinkers

Want het is onze keuze om mee te gaan in die framing. Ook al lijkt het door een paar betweterige vingertjes zo, in de feiten is er helemaal geen opperrechter die, hamertje in de aanslag, onze woningen en onze gemeenten – ons dus – vrijspreekt of veroordeelt en die ons in dat laatste geval zwaar zal straffen.

De werkelijkheid is, zoals wel vaker, iets ingewikkelder dan dat.

Zo zitten er instinkers in de scores. Oostende doet het bijvoorbeeld ook zo goed omdat veel huizen en appartementen tweede verblijven zijn die minstens de helft van het jaar leegstaan. Dan is weinig CO2 uitstoten natuurlijk een koud kunstje.

Die ruis en het feit dat scores de boel al te zeer vereenvoudigen zijn een reden om ze wat te relativeren. Maar ze zijn geen reden om te stoppen met concreet in beeld brengen hoe we ervoor staan. Want was meten niet weten? En is dat niet toevallig de mantra in zo veel andere levensbelangrijke domeinen, van de gezondheidszorg tot onderwijs en de werkvloer?

RIchtingaanwijzers

Waar we wel dringend mee moeten ophouden is, het persoonlijk nemen van dit soort scores, als een aanval of een compliment. Dat zijn ze niet. In tegenstelling tot veel leerlingen die nu hun ‘resultaten’ krijgen, hebben je tante of de stad Oostende helemaal niet of zeker niet altijd een even groot aandeel in de klimaatscores.

Het zijn alleen maar richtingaanwijzers die een idee geven van hoe we ervoor staan en waar we kunnen bijsturen. Ze impliceren niets over schuld en boete, straf of beloning. Bovendien kan klimaatactie alleen op basis van zulke concrete informatie zo pijnloos mogelijk verlopen, namelijk gefaseerd en sociaal rechtvaardig.

Het moralistische gedoe zou deze zomer dan ook maar beter definitief verdampen. Want de enige oorlog die aan de gang is, is die van de natuur die zich tegen ons keert. En dan weet je maar beter erg goed waar je staat en welke richting je uitgaat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234