Donderdag 20/02/2020

'We moeten allemaal DE STAD'

Verlaag het kadastraal inkomen van woningen in de stad en laat mensen in verafgelegen plaatsen meer betalen voor de aanleg van nutsvoorzieningen. Met die voorstellen wil Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck de Vlaamse klimaattop vandaag stof tot debat geven.

We moeten met zijn allen kleiner en dichter bij elkaar gaan wonen. Gedaan met de plompverloren fermettes of villa's, het stedelijk wonen moet worden gepromoot. Het is een missie geworden van Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck, zegt hij zelf in een interview met deze krant. Hij reageert enthousiast op de betonstop die de Vlaamse regering wil invoeren en vandaag voorstelt op de Vlaamse klimaattop, en heeft zelf nog enkele voorstellen.

"Huizen in steden hebben nu vaak een hoger kadastraal inkomen (KI) dan huizen in landelijker gebieden", legt Van Broeck uit. "Dat is niet correct, want een huis in zo'n landelijk gebied kost de overheid gemiddeld 2.000 euro meer dan een huis in een stedelijk gebied. Als we mensen willen stimuleren om uit hun afgelegen woningen te komen, dan moeten we het kadastraal inkomen ervan verhogen. Voor huizen in de stad moeten we dat net verlagen."

Een maatregel die volgens de bouwmeester niet plotsklaps moet worden ingevoerd, maar heel geleidelijk. Het is ook niet de enige hefboom die hij ziet om mensen die afgelegen willen wonen dat in hun portemonnee te laten voelen. "Nu is het zo dat burgers die gas aansluiten allemaal evenveel betalen, ongeacht of er een meter of vijfhonderd meter gasbuis nodig is. Want het is de overheid die bijpast. Daar moeten we van af. We moeten de burger die afgelegen woont mee laten betalen voor die extra kosten."

De vorige minister van Ruimtelijke Ordening, Philippe Muyters (N-VA), heeft dat een viertal jaar geleden al geopperd en kreeg toen een tsunami van protest over zich. Maar volgens de bouwmeester zijn de geesten intussen gerijpt. "We zijn van 200 kilometer file per dag naar 240 kilometer gegaan. Geloof me, de klik is gemaakt."

Studiefase

Fiscaal expert Michel Maus vindt het geven van stimulansen om wonen in de stad aantrekkelijk te maken een goed plan, al gaat dat volgens hem beter niet via een aanpassing van het KI. "We kunnen beter dat systeem afschaffen, want het is gebaseerd op parameters uit 1975, en dus niet meer objectief. Als je daaraan begint te prutsen, krijg je problemen. Maar je kunt perfect het KI vervangen door een belasting op de gecorrigeerde opbrengst (op de gebruikte oppervlakte, CG) en daarbij dan voordelen geven aan bewoners van een stad. Dat is hetzelfde principe."

Een andere mogelijkheid is volgens Maus om via registratierechten te werken en daarin te differentiëren. Voor stedelijke huizen betaal je dan minder registratierechten dan voor landelijke.

Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) heeft zijn administratie gevraagd het systeem van het kadastraal inkomen in zijn geheel te analyseren. "Het voorstel van de bouwmeester is één aspect, er zijn ook nog andere vragen en verzuchtingen", stelt Ferry Comhair, woordvoerder van Van Overtveldt. "Een herziening van het kadastraal inkomen is niet voorzien in het regeerakkoord of in de beleidsnota, dus een hervorming is voor een later tijdstip. Maar de studiefase is wel gestart."

4-5

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234