Maandag 20/01/2020

'We kunnen zo niet verder met onderzoekscommissies'

Brussel

Eigen berichtgeving

Het nut, het doel en de werking van een onderzoekscommissie wordt opnieuw ter discussie gesteld naar aanleiding van het eindrapport Sabena. "We kunnen zo niet verder doen", zegt de PS'er Claude Eerdekens. "Lekken, afspraken tussen getuigen en een gerechtelijk onderzoek dat parallel gebeurt met het werk van de commissie leiden ertoe dat er helaas grenzen zijn aan het werk van een parlementaire commissie."

Twee weken geleden raakte in Zwitserland een vernietigende studie bekend over het management van Swissair. Je zou mogen verwachten dat toch wel enkele van de Zwitserse conclusies zijn opgenomen in het rapport van de onderzoekscommissie Sabena. In de Zwitserse studie worden immers tientallen redenen voor het falen van Sabena opgesomd die ook de Belgische parlementsleden kunnen helpen in hun zoektocht. Maar van de 7.000 pagina's tellende studie is niets terug te vinden in het rapport Sabena, dat gisteren aan het parlement werd gepresenteerd. De commissie wilde/kon immers niet wachten op de Zwitserse studie. De verkiezingen zijn in aantocht en daarom moet het voor de regering lastige dossier Sabena zo snel mogelijk afgesloten worden.

Het is niet de enige kritische vaststelling die gisteren in het parlement te horen was. Ook de PS is van oordeel dat het zo niet verder kan. Claude Eerdekens: "Deze commissie was gelimiteerd in haar mogelijkheden omdat er tegelijkertijd een gerechtelijk onderzoek liep en we niet in dat vaarwater mochten komen. Ik moet helaas vaststellen dat dit een ernstige belemmering is. En het is niet de eerste keer dat we hiermee geconfronteerd worden. Ook bij de commissie-Dutroux was dit het geval."

En nogmaals is gebleken dat er politieke spelletjes worden gespeeld zodra het hoofdstuk 'namen noemen' wordt aangevat in een parlementaire onderzoekscommissie. Off the record geven heel wat leden toe dat op voorwaarde van het schrappen van politicus X, partij Y bereid was om de naam van persoon Z uit de conclusies te halen. "De perslekken van de voorbije waren duidelijk bedoeld om het commissiewerk te destabiliseren", meent Eerdekens.

Volgens Willy Cortois (VLD) is de commissie in haar eindfase zelfs in een electoraal en partijpolitiek debat ontaard. CD&V'er Servais Verherstraeten stelt dan weer vast dat een parlementair onderzoeksmandaat soms tot machteloosheid leidde. Zo is het volgens hem overduidelijk dat verschillende getuigen die voor de hoorzittingen werden opgeroepen, afspraken maakten en getuigenissen afstemden. En ook premier Verhofstadt stelt vast dat het nooit goed is wanneer een onderzoekscommissie tot een discussie over het nut van die commissie leidt.

Claude Eerdekens: "We kunnen niet anders besluiten dan dat we ons meer dan ooit moeten bezinnen over de werking van een onderzoekscommissie. De bevolking aanvaardt niet wat we doen. We creëren een zeker wantrouwen." (GSC)

'De bevolking aanvaardt niet wat we doen. We creëren een zeker wantrouwen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234