Vrijdag 09/06/2023

Binnenland

"We kunnen niet uitsluiten dat Koerdische peuter gestorven is door een politiekogel"

Deelnemers aan de betoging tegen het asielbeleid van de regering. Beeld Illias Teirlinck
Deelnemers aan de betoging tegen het asielbeleid van de regering.Beeld Illias Teirlinck

Een tweejarig Koerdisch meisje is woensdagnacht overleden aan een schotwonde toen politieagenten het vuur openden op een busje dat hen wou aanrijden. Het voorval lijkt een tragisch hoogtepunt van de oplopende spanningen tussen mensensmokkelaars en de politie.

Yannick Verberckmoes en Bruno Struys

Na een achtervolging met een vijftiental politiewagens maanden agenten in de nacht van woensdag op donderdag een busje aan om aan de kant van de weg te gaan staan. Het incident speelde zich af op de E42 in de buurt van Bergen. Terwijl agenten uit hun wagen stapten, trapte de chauffeur op het gaspedaal om op hen in te rijden. Volgens het parket van Bergen losten de agenten daarop schoten en botste het busje verderop tegen een voorligger.

Toen de agenten het busje controleerden, bleek dat het 29 transitmigranten aan boord had, en een meisje dat zwaargewond aan haar hoofd was. Volgens het parket overleed ze ter plekke, nog voor een ambulance haar naar een ziekenhuis kon brengen.

Of de politie het fatale schot loste, wil het parket niet bevestigen. "We kunnen natuurlijk niet uitsluiten dat het kind gestorven is door een politiekogel", zei Frédéric Bariseau, de persmagistraat van het parket van Bergen, gisteren. "Maar op dit moment is zowel het parket als het Comité P bezig met een onderzoek om de feiten uit te klaren."

Iraaks-Koerdische familie

Het meisje, M., behoort volgens de Britse krant The Guardian tot een Koerdische familie uit Irak. Behalve haar zouden nog drie andere kinderen in het busje hebben gezeten.

Het parket meldde eerst dat het meisje niet overleden was aan een kogel, maar een autopsie bewees gisteren het tegendeel. "De hulpdiensten die ter plaatse waren, maakten enkel melding van een schedelwonde", zei Bariseau. "Het is nu duidelijk dat het meisje een kogel in de wang heeft gekregen."

De familie van M. zou als doel gehad hebben het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Nadat ze eerst naar Duitsland waren gestuurd, probeerden ze met de hulp van mensensmokkelaars via ons land in het VK te geraken.

Voor minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) toont het incident nog maar eens de "drieste omstandigheden" waarin de mensensmokkel gedijt. "Natuurlijk is dit een verschrikkelijke gebeurtenis", stelt zijn woordvoerder. "Daarom moeten wij die business tackelen. Nu meer dan ooit."

De spanningen tussen de politie en de mensensmokkelaars lijken al een paar maanden op te lopen. Dit was niet de eerste keer dat het tot een gewelddadige confrontatie kwam. In januari sloeg de politie zelf alarm over wat ze een 'spiraal van agressie' noemde, nadat migranten op een snelwegparking de politie met stokken te lijf waren gegaan.

Vorige maand werd in het Kempense Lille een bestelwagen door de politie beschoten, nadat die meermaals was ingereden op politiecombi's. Ook die bestelwagen had vier kinderen aan boord.

Asielbeleid

"Normaal gezien mag de politie enkel schieten als de agenten vrezen voor hun eigen leven of voor dat van andere burgers", zegt professor criminologie Sofie De Kimpe (VUB). "Of er een fout is gemaakt door de agenten moet het parket van Doornik uitmaken, maar zelfs als dat het geval is, worden die zaken nauwelijks vervolgd."

In Brussel betoogde een aantal organisaties vrijdagavond om het ontslag van de ministers Jan Jambon en Theo Francken (N-VA) te vragen, omdat het asielbeleid van de regering volgens hen mensen tot wanhopige situaties drijft. Enkele honderden mensen zouden op de been gebracht zijn.

"Er zijn in totaal al drie doden gevallen op de Belgische snelwegen", zegt Mehdi Kassou van het Burgerplatform Maximiliaanpark. "We willen dat de regering nadenkt over mogelijkheden om vanuit het buitenland op een legale manier asiel aan te vragen in België. Anders duw je mensen in de illegaliteit."

Vanuit politieke hoek komen er voorlopig weinig reacties op het voorval. Zowel bij de meerderheid als bij de oppositiepartijen klinkt het dat het onderzoek wordt afgewacht.

Deelnemers aan de betoging tegen het asielbeleid van de regering. Beeld Illias Teirlinck
Deelnemers aan de betoging tegen het asielbeleid van de regering.Beeld Illias Teirlinck

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234