Zaterdag 28/01/2023

GetuigenisVulkaanuitbarsting La Palma

‘We konden enkel nog wat kleren en draagbare meubelen meenemen’

Bij Anne Van Den Eede en Tom Van Den Eynde kan er toch nog een klein glimlachje van af: ‘Volgens de laatste berichten zou de lavastroom intussen tot op 150 meter van ons domein zijn genaderd.’ Beeld Reuters/RV
Bij Anne Van Den Eede en Tom Van Den Eynde kan er toch nog een klein glimlachje van af: ‘Volgens de laatste berichten zou de lavastroom intussen tot op 150 meter van ons domein zijn genaderd.’Beeld Reuters/RV

Grote stoomwolken rijzen op aan de kust van het Spaanse eiland La Palma nu de lavastroom, die al tien dagen een spoor van verwoesting achterlaat, de zee heeft bereikt. ‘Elke ochtend worden we wakker met slechts één vraag: zal ons huis wel er nog staan?’

Stefan Vanderstraeten

Tien dagen nadat de al een halve eeuw slapende vulkaan Cumbre Vieja het Canarische eiland La Palma bruusk wakker schudde, heeft de allesverwoestende lavastroom de Atlantische Oceaan bereikt, wat hierdoor ook nog eens in een giftige stoomwolk resulteert. Helaas voor de 83.000 Palmeros betekent dit niet dat de vulkaan uitgeraasd is. De Cumbre Vieja verwoestte tot nu toe al 657 huizen en gebouwen en zal ook de komende dagen vrijwel zeker actief blijven. Wat mogelijk ook slecht nieuws betekent voor Anne Van Den Eede en Tom Van Den Eynde, een Vlaams echtpaar uit Bornem dat in januari 2020 in Los Llanos de Aridane een plantage van pitaya (drakenfruit) opstartte. “Volgens de laatste berichten zou de lavastroom intussen tot op 150 meter van ons domein zijn genaderd. Zou, want het verspreiden van de crisisinformatie gebeurt hier zeer stroef. Tot drie dagen geleden konden we nog op een heuvel met een verrekijker de toestand van onze woning bestuderen. Maar dat mag niet langer van de Guardia Civil, door de giftige gassen die er hangen.”

“Gelukkig konden wij terecht in een huis van vrienden op een hoger en veiliger gelegen deel van het eiland. Want in amper een week tijd zijn de huurprijzen hier verdubbeld. Intussen zijn we wel exact twee keer één kwartier onder strikte begeleiding van politie en brandweer naar ons huis mogen terugkeren. We hebben nog zoveel mogelijk kleren en wat ‘draagbare’ meubelen zoals tafels en stoelen bijeengeraapt, maar voor meer kregen we de tijd niet.”

Door de tijdige evacuatie van duizenden mensen zijn tot nu toe geen doden of gewonden gevallen. Inwoners van drie kustdorpen moeten al sinds maandag binnenblijven omdat de lava de Atlantische Oceaan dreigde te bereiken.

Vorige week leek het er ook al op dat lava de kust van het Canarische eiland zou bereiken, maar dit gebeurde uiteindelijk niet. Een meer vloeibare stroom, die pas later uitbarstte, heeft nu wel de kust bereikt. De autoriteiten vreesden dat de botsing tussen het gesteente van meer dan 1.000 graden en het zeewater van rond de 20 graden kon leiden tot explosies en de vorming van schadelijke gassen en deeltjes. Volgens de autoriteiten is het gezondheidsrisico wel klein, mede doordat een groot deel van de gassen richting zee waaien. Er zijn geen ongevallen gemeld.

Spanje heeft La Palma dinsdag tot rampgebied verklaard. De regering heeft 10,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aankoop van nieuwe huizen, meubels en essentiële huisraad.

Het luchtverkeer van en naar La Palma ligt sinds dit weekend stil, omdat er grote aswolken uit de vulkaan komen, wat vliegen onveilig maakt. Hoe lang de uitbarsting nog zal duren, is niet in te schatten. Maandag hield de vulkaan zich plots gedeisd, maar dit duurde slechts enkele uren. Bij eerdere uitbarstingen, in 1971 en 1949, bleef de vulkaan ongeveer een maand actief.

Net als de andere Canarische Eilanden dankt La Palma zijn bestaan aan vulkanisme. Op de plek van de eilanden breekt gesteente diep uit de aarde door het oppervlak, waardoor de eilanden zijn ontstaan. Fysicus Rob Govers (Universiteit Utrecht): “De eilanders ervaren nu het nadeel daarvan, namelijk een uitbarsting, maar ze profiteren al eeuwenlang van de voordelen: het vruchtbare land dankzij de vulkanische bodem.” (VK/HLN)

Tien dagen na de vulkaanuitbarsting bereikte de lavastroom het water van de Atlantische Oceaan, wat voor giftige gasdampen zorgde. Inwoners in de buurt moeten ramen en deuren gesloten houden.  Beeld REUTERS
Tien dagen na de vulkaanuitbarsting bereikte de lavastroom het water van de Atlantische Oceaan, wat voor giftige gasdampen zorgde. Inwoners in de buurt moeten ramen en deuren gesloten houden.Beeld REUTERS

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234