Donderdag 13/05/2021

'We komen op een cruciaal punt'

Een huiszoeking en ontboezemingen van een oud-bankier over De rechtvaardige rechters. 'Dit bevestigt wat ik toen heb gezegd. Deze zaak gaat opgelost worden.' Volgens historicus en ex-N-VA-politicus Paul De Ridder is het een kwestie van geduld tot het gestolen paneel terug op zijn plaats hangt.

Hij werd neergezet als gek en fantast. Zelf heeft Paul De Ridder, tot vorig jaar Brussels parlementslid voor N-VA en historicus bij de Koninklijke Bibliotheek, vooral gezwegen sinds hij in maart 2014, precies 80 jaar na de diefstal, op tv bij de VRT een kleine bom deed ontploffen. Hij maakte melding van zijn gesprekken met hoogleraar constitutioneel recht Robert Senelle, kort voor diens dood in 2013. Volgens De Ridder is het beroemde paneel van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck al jaren in het bezit van een vooraanstaande Gentse familie. Senelle zou zijn aangezocht om te bemiddelen bij een teruggave, maar dat mislukte. Senelle wilde vermijden dat met hem ook zijn getuigenis zou verdwijnen.

Vorige week verklaarde ook ex-directielid bij de Kredietbank Jan Bosselaers (93) dat er in de jaren 80 een bemiddelingspoging is geweest met een vooraanstaande familie in het Gentse. In beide getuigenissen wordt gedoeld op minister van staat August de Schryver (1898-1991) en zijn schoonzoon, oud-CD&V-politicus Marcel Storme.

Dit weekend raakte bekend dat het Gentse parket onlangs een huiszoeking liet uitvoeren bij leden van de familie Storme. Het paneel werd niet gevonden, de familie zelf reageerde bij monde van zoon Matthias laconiek: "De verdachtmakingen gaan terug tot de jaren dertig, maar zijn absurd."

Mensen zwijgen niet langer

Zelf heeft De Ridder, zoals hij dat beloofde aan Senelle, nooit de naam van de familie in het openbaar genoemd. Vanuit Toscane, waar hij sinds zijn pensionering woont, voelt hij zich nu wel gesterkt: "Men heeft mij een sensatiezoeker genoemd, terwijl ik mijn plicht deed. De rechtvaardige rechters, dat is onze Sixtijnse Kapel. De waarde van dit werk valt niet te onderschatten. Na de dood van mijn vriend ben ik naar de Gentse procureur gestapt om hem te vertellen wat ik wist. Als ik nu zie wat er boven komt, zeg ik dat al wie nu nog beweert dat dit paneel verloren zou zijn, er niks afweet. Er is op vier momenten onderhandeld. Een eerste keer, in 1934, werd het tweede paneel (het Johannespaneel, DDC) terugbezorgd. In 1964 was er een tweede onderhandeling met Renaat Van Elslander (toen minister van Cultuur, DDC), in 1968 een derde met Théo Lefèvre en daarna dus een vierde."

Heksenjacht

De Schryver, Van Elslander, Lefèvre, de top van de Kredietbank: het ging altijd om mensen met een immens netwerk binnen de naoorlogse CVP-top. "Wat nu gebeurt, heeft te maken met leeftijden", zegt De Ridder. "Mensen die voelen dat ze er niet lang meer zullen zijn, zwijgen niet langer. We komen op een cruciaal punt. Deze zaak gaat opgelost worden, dat voel je."

Matthias Storme, advocaat en lid van het partijbestuur van N-VA, stuurde gisteren naar wie uitleg vroeg een linkje naar een tekst van kunsthistoricus Rudy van Elslande. Hij beticht De Ridder van "een heksenjacht die tot op heden niets concreets heeft opgeleverd". Hij vindt de verdenkingen tegen Marcel Storme en zijn echtgenote te gek voor woorden: "Elke Gentenaar weet dat dit koppel een van de krachten is voor het behoud van het kunstpatrimonium van de Arteveldestad." Er is ook een historisch detail: in 1940 behoorde August de Schryver tot de ministers in ballingschap in eerst Vichy en later Londen. In 1943 werd hij naar de Verenigde Staten gestuurd. Dan ben je wel erg ver van huis.

Volgens De Ridder is nooit beweerd dat "de" familie zich ergens schuldig aan maakte. "Het paneel kwam volgens wat Robert Senelle mij vertelde, door een samenloop van omstandigheden bij de familie te recht. Waarom die het niet terugbrengt weet ik niet, maar als het parket het vorige week nodig vond om te benadrukken dat bij teruggave niemand zal worden vervolgd, zal het zijn redenen hebben."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234