Zondag 13/06/2021

AchtergrondIntensivisten

‘We houden nog wat bedden in reserve, voor als het foutloopt met die terrassen’

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Voor het eerst sinds eind maart liggen er minder dan 750 patiënten op intensieve zorg. Een bemoedigend cijfer, maar voor intensivisten nog lang niet het sein om ook mee de terrassen te bevolken. ‘We houden nog wat bedden in reserve, voor als het foutloopt met die terrassen’, zeggen Geert Meyfroidt (UZLeuven) en Jasperina Dubois (Jessa Ziekenhuis) tegenover Het Laatste Nieuws.

Het aantal coronabesmettingen, hospitalisaties en overlijdens in ons land blijft verder afnemen. Op intensieve zorg liggen nu minder dan 744 patiënten (-14%), het laagste aantal sinds eind maart. Maar dat wil niet zeggen dat het op onze intensive care units ‘back to normal’ is.

“We hebben op dit moment in België nog altijd geen normale gezondheidszorg”, zegt Geert Meyfroidt (49), intensivist van het UZ Leuven. “Nog steeds wordt een te groot deel van de bedden ingenomen door Covid-patiënten. We zouden graag zo snel mogelijk onder de drempel van 500 duiken. Maar voor we echt weer over een normale situatie kunnen spreken, moeten er in ons land minder dan 300 Covid-patiënten op intensieve zorg liggen. Als alles normaal evolueert, zal dat pas voor eind juni zijn.”

Een situatie zoals voor de coronacrisis zal zelfs pas voor september zijn, denkt Meyfroidt. “Belgische ziekenhuizen zijn traditioneel al krap bestaft. Na de drie golven die we nu gehad hebben, zijn er wel wat mensen uitgevallen. Sommigen zijn ziek thuis, anderen hebben hun overplaatsing naar een andere afdeling aangevraagd. In juli en augustus staan uiteraard vakantiedagen ingepland, dus ik vermoed dat we pas begin september over een normale werksituatie kunnen spreken. En dan mag er in de tussentijd geen vierde golf komen of een nieuwe, uiterst besmettelijke variant opduiken.”

Opflakkering

In het algemeen mogen de cijfers dan wel dalen, in Brussel en Henegouwen is de situatie nog altijd precair, volgens Meyfroidt. En ook in Limburg was er weer een opflakkering. “Vorig weekend dachten we nog dat we eindelijk op de goeie weg waren”, zegt Jasperina Dubois (45), intensiviste van het Jessa ziekenhuis in Hasselt. “Maar de voorbije dagen zagen we ze weer één na één binnenkomen. Vooral vijftigers zonder onderliggende problemen. Hopelijk is dit niet de voorbode van wat nog komen gaat.”

Waar het kan, wordt nu al het aantal Covid-bedden op intensieve afgebouwd, maar Meyfroidt wil dat ook niet te snel doen. “Het is belangrijk om wat ‘reserve’ te hebben in het geval het toch fout gaat. Niemand kan op dit moment inschatten wat het effect zal zijn van de terrassen die weer opengaan.”

De intensivisten zijn niet tegen het heropenen van de horeca, maar zeggen wel dat we voorzichtig moeten zijn. “Ik bekijk die rush richting de terrassen met de nodige argwaan”, zegt Jasperina Dubois. “Toen vorig jaar de horeca opnieuw open mocht, circuleerde het virus veel minder. Alles zal dus afhangen van ons gedrag de komende dagen en weken. Als de mensen iets gaan eten of drinken met hun gezin of met mensen met wie ze sowieso al contact hadden de voorbije tijd, dan zal de impact miniem zijn. Maar als jij ’s middags iets gaat eten met drie mensen, en ’s avonds nog eens met drie anderen en die mensen herhalen dat de dag erna met nog anderen… Dan zit je al gauw met een exponentiële stijging van de contacten en dan kan het snel weer de verkeerde richting uitgaan, precies omdat we nog steeds op een hoog plateau zitten.”

Intensivist Geert Meyfroidt UZ Leuven:
Intensivist Geert Meyfroidt UZ Leuven: "Op dit moment is er in België nog steeds geen sprake van normale gezondheidszorg."Beeld Guy Puttemans

‘Nu mag weer alles’

De vraag is natuurlijk ook of we ons de voorbije tijd wel aan de regels hebben gehouden. “In theorie mochten we één knuffelcontact hebben en konden we lange tijd maar met vier buiten afspreken”, zegt Jasperina Dubois. “Maar niemand weet met zekerheid of iedereen deze regels ook gerespecteerd heeft. Voor hetzelfde geld spreekt een groot deel van de bevolking al lang af met meer mensen dan toegelaten. Dan zou zo’n stukje extra vrijheid wel eens de aanzet voor velen kunnen zijn om de regels vanaf nu wel strikt te respecteren. En dan heeft deze versoepeling mogelijk zelfs een positieve impact.”

Ons aan de regels houden: dat zal inderdaad nodig zijn, denkt ook Geert Meyfroidt. “Als we deze versoepeling gaan interpreteren als ‘vanaf nu mag weer alles’, dan zijn we binnen enkele weken ver van huis.”

Zelf zijn de intensivisten niet meteen van plan om naar het dichtstbijzijnde terras te hollen. “Ik heb me voorgenomen om morgen (zaterdag, red.) een aantal nieuwe boeken te gaan kopen”, aldus Geert Meyfroidt. “Als het daar op het terras heel rustig is, drink ik misschien wel een koffietje. Maar ik sta niet te springen om meteen de drukte in te duiken.”

Dubois: “Ik heb enorm veel zin om weer mensen te ontmoeten, maar voor mij is ‘een terrasje doen’ iets wat je niét plant. Ik vind het fijn om door een stad te lopen en af en toe halt te houden voor een drankje of een hapje. Maar reserveren om in de kou te gaan zitten? Daar pas ik voor.”

Intensiviste Jasperina Dubois, Jessa Ziekenhuis Hasselt:
Intensiviste Jasperina Dubois, Jessa Ziekenhuis Hasselt: "Ik bekijk de heropening van de terrassen met de nodige argwaan."Beeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234