Maandag 01/06/2020

'We hebben ooit de ploegdokter moeten wegsturen' Fons Leroy, manager van Vlaanderen 2002, over de medische begeleiding in zijn team

Toen wielergekke Vlaamse ministers in 1994 hun fiat gaven aan de wielerploeg Vlaanderen 2002, waren de ambities even nobel als bescheiden. Niet per se resultaten halen, maar jonge renners geduldig begeleiden en wegwijs maken in het peloton. Vijf jaar later heeft Vlaanderen 2002 inderdaad naam gemaakt als prima kweekschool - Steels en Aerts zijn de bekendste 'oud-leerlingen' - maar plotseling komt er een fikse deuk in het propere imago: het Franse gerecht vermoedt dopinggebruik. Manager Fons Leroy ziet de zaak met lede ogen aan.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Dat een man als Fons Leroy manager is van Vlaanderen 2002 geeft aan welke potentiële politieke munitie het onderzoek van het Franse gerecht bezit. Sinds kort is Fons Leroy adjunct-administrateur-generaal van de VDAB, voorheen werkte hij als adjunct-kabinetschef voor diverse SP-ministers. Fons Leroy: "Vlaanderen 2002 is opgericht onder Vlaams minister van Tewerkstelling Detiège als een gesco-project (gesubsidieerde contractuelen) voor wielrenners. Voor de lonen van de renners en de staf valt de ploeg onder de minister van Tewerkstelling, Theo Kelchtermans. Het werkingsbudget valt onder minister-president Van den Brande. Omdat dat groter is dan een miljoen frank, geeft de volledige Vlaamse regering jaarlijks haar fiat. Vlaanderen 2002 is dus een project dat de hele regering draagt."

"Net omdat we het probleem van doping of, positief gezien, de nood aan verantwoorde sportbeoefening volledig onderkennen, hanteren we strikte regels. Eenmaal zondigen betekent meteen de zwaarste sanctie. Voor het seizoen leggen we daar altijd de nadruk op. Ook de ploegleiding is verbonden aan ministeriële kabinetten (ploegleider Roger Swerts was chauffeur van Kelchtermans, adjunct Claude Vancoillie kabinetsmedewerker bij Leo Peeters, red.) en weet bijzonder goed dat doping niet kan."

Dokters met wie we contact opnamen (zie elders op deze pagina) zeggen inderdaad dat er een aantal van de 'verdachte' producten bijzonder onschuldig zijn. Maar daarnaast blijven er raadsels, zoals dat maskerend product Tationil 600.

"De ploegleiding heeft tijdens die Ronde van de Toekomst, vlak na de beruchte Tour de France, geen risico's genomen. Er werd contact opgenomen met de UCI-instanties: zij kenden vooraf alle medicijnen die we meenamen. Alle betwiste medicijnen hadden we mee op doktersvoorschrift. Glenn D'hollander heeft bijvoorbeeld speciale geneesmiddelen nodig voor een langdurige leverziekte, anderen hadden middelen tegen hoofdpijn, om knieletsels te verzorgen, verder ook homeopathische middelen. Allemaal geweten. Die Esofosfina die het Frans gerecht niet kent, is gewoon een suikerpreparaat, courant in het wielermilieu."

"Wat dat maskerend product betreft, wil ik nog uitleg - ik weet het vandaag nog niet. Is het een product dat genomen wordt speciaal om te maskeren, of heeft het alleen een maskerende bijwerking? En zelfs in dat laatste geval, wil ik van de betrokken renner precies weten wat de medische noodzaak was om het te nemen. Is er geen strikt medische reden, dan zullen wij hem convoceren en eventueel overgaan tot sancties."

U plaatst - terecht - de renners voor hun verantwoordelijkheid. Maar anderzijds was er vorig jaar nog altijd geen vaste ploegdokter bij Vlaanderen 2002. Dat verwondert toch, voor een ploeg die prat gaat op haar 'begeleiding' van jonge profs.

"Dat er geen dokter was, is inderdaad het enige verwijt dat je ons terecht kan maken. Dat komt door de budgettaire beperkingen, al is dat natuurlijk geen excuus. Intussen hebben we een ploegdokter, en voel ik mij er veel beter bij. Vlaanderen 2002 is niet perfect. Ik heb altijd gezegd dat we 30 procent beter kunnen doen. Sinds we dokter 'T Seyen hebben, zeg ik: één derde van die kloof is al dicht."

"Maar laat mij even de geschiedenis van de medische begeleiding in onze ploeg schetsen. In het begin werkten we het Labo voor Topsport aan de VUB. Onze contactpersoon daar trok echter naar de VS voor zijn doctoraat, en zo viel die samenwerking stil."

"Daarna bood een sportdokter ons zijn diensten aan. Ik ga zijn naam niet noemen, maar al na het openingsweekend hebben we die samenwerking moeten verbreken, omdat hij de renners producten voorschreef die echt niet konden. We zijn dat trouwens te weten gekomen via de renners zelf. Dat wijst er dus op dat de ploeg niet lacht met doping."

"Maar daar stonden we. We hebben geen budget waarmee we ons een Vanmol kunnen permitteren, dus waren de renners aangewezen op individuele artsen. Dat was verre van ideaal, dat wist ik toen en dat weet ik nu. Gelukkig hebben we dat rechtgezet met dokter 'T Seyen, die werkt op basis van een enveloppe, gebaseerd op het aantal renners. Sinds dit jaar ben ik weer gerust over de medische begeleiding."

Dat relaas illustreert toch hoezeer doping ingebakken zit in het wielrennen?

"Gelukkig nog niet bij onze jonge renners, voor wie doping vooral een ver-van-mijn-bed-show is. De anciens nemen meestal wel een... laat ik zeggen realistischer standpunt in, al kennen zij ook het standpunt van de ploeg."

"Het enige waar je bang voor moet zijn, zijn renners die einde contract zijn en op eigen houtje slikken om zo bij een nieuwe ploeg binnen te raken. Gelukkig was dat niet het geval bij de ploeg die vorig jaar de Ronde van de Toekomst reed. Daarvan is alleen Leif Hoste doorgegroeid, richting Mapei. Maar je kan je renners toch niet controleren met Gestapo-manieren? Je kan hen toch niet verplichten hun koffers om te keren? Een stuk vertrouwen moet er altijd zijn." "Maar er zitten zeker gieren in het circuit. Als - en ik zeg áls, want ik wil het niet geloven - als er doping gevonden zou zijn, en als de ploegleiding daarvan wist, dan zal ik de eerste zijn om ervoor te pleiten dat Vlaanderen 2002 wordt opgedoekt. Dat zal pijn doen, want het is een beetje mijn kind. Maar dan zou voor mij vaststaan dat binnen het wielrennen de concurrentie zo ongezond is, dat een gezonde ploeg uitbouwen niet kan, en dan moet de Vlaamse regering daar ook geen geld in steken. Maar dat wil ik tot dusver niet geloven." Walter Pauli

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234