Dinsdag 29/11/2022

Update3x3 Lions

‘We hebben onze kwalificatie op het veld waargemaakt’: 3x3 Lions reageren op mogelijke fraude

De 3x3 Lions in actie op de Olympische Spelen in Tokio deze zomer.  Beeld Photo News
De 3x3 Lions in actie op de Olympische Spelen in Tokio deze zomer.Beeld Photo News

De 3x3 Lions zouden fictieve wedstrijden georganiseerd hebben om zich zo te kwalificeren voor de olympische kwalificatietoernooien, dat meldt De Standaard. De Belgische basketbalbond en de internationale basketbalfederatie zullen een onderzoek starten. Team Antwerp, dat de vier internationals afvaardigde voor de Spelen, reageert in een verklaring: ‘U heeft live kunnen zien hoe wij de kwalificatie afgedwongen hebben.’

Redactie

Wat is er aan de hand?

Volgens De Standaard werden 27 toernooien ingegeven op de website van de internationale basketfederatie FIBA maar vonden die toernooien nooit plaats. Hoeveel punten de Belgen daarmee verzamelden, is onduidelijk. De kwalificatie gebeurde op basis van een complexe berekening. Bovendien is het puntensysteem vandaag gewijzigd, wat het nog moeilijker maakt om eventuele fraude te achterhalen.

Wat nu?

De Belgische en internationale basketbalbond zijn op de hoogte van de zaak en zullen een onderzoek opstarten, meldt VRT NWS. Voorlopig geven de bonden nog geen commentaar.

Ook het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) gaat de zaak intern bekijken. “Het BOIC heeft op dit moment op geen enkele manier weet van frauduleuze praktijken”, zegt BOIC-woordvoerder Matthias Van Baelen woensdag aan Belga. “We bekijken deze zaak intern en wachten voorlopig af.”

“Het is een heel complexe situatie, onder meer door dat gewijzigd puntensysteem”, onderstreept Matthias Van Baelen. “Hoe dan ook ligt de verantwoordelijkheid om eventuele fraude te onderzoeken bij FIBA.”

Met Nick Celis, de bezieler van het 3x3-project, zal het BOIC (voorlopig) geen contact opnemen. “We gaan dit eerst bekijken met de basketbalfederatie. Zij zijn het eerste aanspreekpunt naar atleten toe”, legt Van Baelen uit.

Lees ook

Belgian Lions schipperen tussen frustratie en trots navierde plaats in 3x3 basketbal

De 3x3 Lions waren in Tokio een van de verrassingen binnen Team Belgium. Met een vierde plaats grepen ze net naast een medaille. “Wat er ook mag zijn van het verhaal, en ik benadruk daarbij nogmaals dat we op dit moment geen weet hebben van mogelijke fraude, de basketmannen hebben een vierde plaats gehaald”, zegt Van Baelen. “Op sportieve gronden hadden ze dus hun plaats, dat is gebleken uit de resultaten.”

Hoe reageren de 3x3 Lions?

De Standaard nam contact op met twee spelers die zogezegd deelnamen aan de toernooien. Zij zeggen “niets af te weten van officiële 3x3-toernooien” en verwijzen naar Nick Celis, de bezieler van het 3x3-project. Eén speler geeft mee dat Celis hem had benaderd. “Ik wist niet wat zijn bedoeling was, maar hij vroeg of hij mijn 3x3-account voor de Fiba mocht gebruiken.”

Celis zelf ontkent fictieve toernooien te hebben georganiseerd en stelt dat anderen hem in een slecht daglicht proberen te plaatsen. Team Antwerp, dat de vier internationals (naast Nick Celis ook Thibaut Vervoort, Rafaël Bogaerts en Thierry Mariën) afvaardigde voor de Spelen, stuurde ook een kort communiqué de wereld in.

“U heeft net zoals iedereen live kunnen zien hoe wij niet zonder moeite of inspanning de kwalificatie afgedwongen hebben op het terrein in Debrecen - Hongarije”, luidt de verklaring. “Bij een eerste poging in Graz - Oostenrijk kwamen we nog net tekort. Nadien hebben we dan toch redelijk succesvol deelgenomen aan de Olympische Spelen. Als u kijkt naar de ranking wereldwijd hebben de zes spelers van Team Antwerp (de top 6 van de Belgische ranking) alleen al meer punten dan de vijftig beste spelers in Brazilië samen, die vorige week nota bene op plaats 20 in de wereld stonden. We waren destijds een goed team dat in aanmerking kwam voor kwalificatie en hebben dit in 2021 op het veld waargemaakt. Verder hebben we eigenlijk geen commentaar. Dit zou afbreuk doen aan het harde werk en de vele opofferingen die we maandenlang hebben geleverd.”

De 3x3 Lions spelen momenteel een toernooi in de Letse hoofdstad Riga.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234