Maandag 18/01/2021

Interview

"We hebben ons punt gemaakt"

► Kris Peeters benadrukt dat zijn opstelling de steun had van de hele CD&V-top. 'Ik heb felicitaties gekregen uit onverwachte hoek.Beeld Stefaan Temmerman

Hij was de man die wegliep aan de onderhandelingstafel. Die niets kon beslissen zonder de partijtop. CD&V-vicepremier Kris Peeters is de aanvallen op zijn persoon beu. "Na de taxshift was het vertrouwen zoek."

De week van bikkelharde onderhandelingen over de begroting en fiscale rechtvaardigheid heeft gewogen op CD&V-vicepremier Kris Peeters. Nadat vrijdagnacht een akkoord werd bereikt, wachtte hem zaterdag misschien de moeilijkste opdracht. Hij moest op het partijbureau uitleggen waarom er op korte termijn geen belasting op meerwaarden komt. "Heel wat aanwezigen hadden liever gehad dat er een concrete stap werd gezet", zegt hij. "Maar iedereen begreep goed dat we ons punt hebben gemaakt. En dat we eens te meer dat punt moesten benadrukken, aangezien de hervorming van de vennootschapsbelasting op tafel lag. Het één kan niet zonder het ander. Maar als de ene hervorming er niet komt, moet je je gevolgen trekken."

Die uitleg was blijkbaar ook nodig.

Kris Peeters: "We hebben onze nek sterk uitgestoken. Het resultaat is wat het is. Dit is een verdedigbare begroting, de hervormingen op de arbeidsmarkt zitten goed in elkaar. En we rekenen erop dat de meerwaardetaks er is. Dit veegt de regering niet meer zomaar van tafel. Ik heb felicitaties gehad, ja, ook van mensen van wie ik het niet had verwacht. Uit de 'linkse' flank van de partij."

U speelde alles of niets. Dit is niet onze stijl, vinden veel CD&V'ers.

"Anonieme bronnen hebben de afgelopen dagen heel wat in de krant gezegd, maar er is op de partijvergadering geen enkele opmerking in die zin gemaakt. Het is niet zo dat ik deze aanpak alleen heb bedacht. De hele partijtop heeft zijn inbreng."

Uw coalitiepartners verwijten u net dat u aan de onderhandelingstafel zelf geen beslissingen kon nemen.

(geërgerd) "Daar hebben ze geen flauw benul van. Alsof ze weten hoeveel keer en met wie ik gebeld heb. Daar waren ze toch nooit bij? De enige manier om daar achter te komen is dat iedereen zijn telefoon op tafel gooit. Dan pas zul je zien hoe vaak Wouter (Beke, voorzitter van CD&V, RW) is gebeld, maar ook hoe vaak De Croo (Open Vld) met zijn voorzitter Rutten en Jambon met zijn voorzitter De Wever belde. Die framing is compleet fout."

Wie is de echte patron bij CD&V?

"Nu wordt er gefluisterd dat het onduidelijk is wie het voor het zeggen heeft. Ik weet niet van waar dat komt. Alles gebeurt in overleg, niet alleen met onze voorzitter, maar ook met justitieminister Koen Geens, mijn collega in de federale regering. En dan zijn er de Vlaamse ministers Hilde Crevits, Joke Schauvliege, Jo Vandeurzen en federaal fractieleider Servais Verherstraeten. Het is niet Wouter Beke alleen die de beslissingen neemt.

"De partij hangt niet af van één persoon. Een kleine groep mensen heeft mee geschaafd aan onze gemeenschappelijke visie. Daarbij zitten ook Eric Van Rompuy, (oud-financiënminister) Steven Vanackere en Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel. Al die mensen zijn ingelicht over ons voorstel voor de meerwaardebelasting en voor de hervorming van de vennootschapsbelasting."

Beeld Stefaan Temmerman

Wordt het dan niet moeilijk onderhandelen met zo'n groot leescomité?

"Het heeft gewerkt. Op bepaalde momenten, als ik dacht te kunnen landen, heb ik die wat grotere groep geraadpleegd. Met de boodschap: 'Als dit echt niet kan, zeg het dan nu.'"

U bent niet langer de numero uno?

"Ik heb ook nooit die behoefte gehad, integendeel. Ik wil dat de beslissingen die ik neem, gedragen zijn. Ik weet ook waarover ik spreek. Bij de onderhandelingen over de taxshift afgelopen zomer gaf ik om vier uur 's nachts in Hertoginnedal mijn fiat voor het akkoord. Achteraf moest ik het uitleggen bij de partij. Voor ik nu oké zeg, moet de top van de partij akkoord gaan. En ja, die is vrij breed. Ik wil niet thuiskomen met een akkoord en weer de wind van voor krijgen."

De framing is al een hele week aan de gang. U was de man die nukkig wegliep van de onderhandelingstafel.

"Jambon kwam plotseling met een nieuw, helemaal uitgewerkt voorstel voor de vennootschapsbelasting. Het is dan toch logisch dat ik dat voorstel grondig bestudeer met mijn technici? Geef me een half uurtje tijd, zei ik, waarop we na hard werken verschillende tegenvoorstellen overmaakten aan de premier. Toen dat niets opleverde, zei ik dat het misschien beter was als we de volgende dag zouden voortdoen. Wat heeft het voor zin dat ik terugkeer en het meteen ruzie is?"

Wilden Open Vld en N-VA u belachelijk maken?

"Geen commentaar. Ik probeer daar met de nodige humor mee om te gaan. Net zoals de premier op de persconferentie. Hij deed alsof hij me tegenhield toen ik mijn plaats even wou afstaan. Die wonden, die zeker geslagen zijn, kunnen met humor sneller genezen. Het is jammer dat er zo geframed wordt."

En de premier deed vrolijk mee.

"Hij was inderdaad not amused dat we pas in de laatste rechte lijn ons voorstel voor de meerwaardebelasting op tafel legden. Hij heeft dat verschillende keren gezegd, en ik kan hem begrijpen. We hebben heel lang de kaarten tegen de borst gehouden. Aan die meerwaardetaks hebben we lang gewerkt binnen de partij."

Maar niet in de regering.

"Maar ook daar kan dat idee verder groeien. Het vertrouwen vertrekt in containers, maar keert slechts terug per kruiwagen. Dat vertrouwen moet nu hersteld worden. Na de taxshift was er wat mij betreft geen vertrouwen meer. Wel nog tegenover de premier, maar niet tegenover de coalitiepartners. Elk voorstel dat we zouden doen, had de volgende dag in de krant gestaan om afgeschoten te worden. Daarom kozen we een andere strategie."

Nu is het vertrouwen opnieuw zoek. Die meerwaardetaks zal ook nog even op zich laten wachten.

"Hetzelfde geldt voor de vennootschapsbelasting en het voorstel van Open Vld. We willen hier zo snel als mogelijk aan werken. Maar de premier zet er geen timing op. Wij ook niet."

Intussen zette de premier Arco weer op de agenda in zijn regeerverklaring. Een opsteker voor uw partij.

"De premier herbevestigt het regeerakkoord. Dit was een week geleden al afgesproken en is in geen geval pasmunt opdat we de meerwaardetaks zouden lossen. Eigenlijk had er in 2015 al een oplossing moeten zijn. Tegen eind dit jaar zal er ook een plan van aanpak klaarliggen. Volgend jaar zal dat ook in werking treden, via een taskforce. "

N-VA zegt dat de regering moet wachten op een fiat van Europa.

"Dat is totaal onjuist. Je kunt er maar beter nu werk van maken. De vereffening van Arco is zo goed als rond. Het dossier zit net in een stroomversnelling."

De discussies in de regering zijn duidelijk nog niet uitgevochten.

"We hopen op voortschrijdend inzicht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234