Maandag 18/10/2021

5 vragen

“We hebben nood aan een diëtist voor ons smartphonegebruik”

Lieven De Marez. Beeld RV
Lieven De Marez.Beeld RV

Meer dan ooit wil de Vlaming af van zijn digibesitas. Drie op de vier Vlamingen zegt zichzelf regels op te leggen om minder tijd op zijn smartphone door te brengen, toont de jaarlijkse Digimeter van Imec. “2018 was een momentumjaar”, zegt onderzoeker Lieven De Marez (imec-mict-UGent).

Is de Vlaming zijn smartphone beu?

Lieven De Marez: “Hij is zich alleszins bewust dat hij te vaak aan het scherm gekluisterd zit. In onze Digimeter hebben we 4.000 Vlamingen bevraagd, en 75 procent zegt zichzelf regels op te willen leggen om de schermtijd te beperken. Het is zoals met een nieuwe hond: de eerste weken moet je vaststellen dat die hond meer met jou gaat lopen dan omgekeerd. Als je die hond laat doen, is hij overal: in bed, in je bad, achter het stuur in de auto. Met de smartphone is dat net hetzelfde. De enige oplossing is zelf de controle in handen te nemen. Dat besef is nu duidelijk gegroeid bij veel mensen.”

Vorig jaar gaf nog 58 procent aan zichzelf regels te willen opleggen. Hoe verklaart u die stijging?

“Een en ander heeft ermee te maken dat ook technologiebedrijven zelf actie ondernemen en applicaties bouwen om je schermtijd te monitoren. Bij Apple was dat op aangeven van de aandeelhouders, die wezen op het groeiend aantal studies over de negatieve impact van overmatig smartphonegebruik. Ook het beleid wil stilaan paal en perk stellen: in Frankrijk zijn smartphones intussen verboden op school, en steeds meer werkgevers weren smartphones op de werkvloer.”

Vlamingen willen zichzelf regels opleggen, maar zullen ze dat ook effectief doen?

“Het is zoals bij een dieet: als je geen structurele maatregelen neemt, vervallen je goede voornemens snel weer in oude gewoontes. Eigenlijk hebben we nood aan een diëtist voor ons smartphonegebruik, iemand die ons gedrag analyseert en concrete elementen signaleert die het probleem vormen. Dat is vaak veel efficiënter dan een drastisch dieet.”

Wat kan zo’n digitaal diëtist ons leren?

“We zijn ons amper bewust van ons werkelijke smartphonegebruik. Er bestaan wel applicaties die je laten zien hoeveel tijd je aan individuele apps besteedt, maar die tonen niet dat we meestal ‘treintjes’ vormen. We sturen een bericht met WhatsApp, en gaan in afwachting van een antwoord naar een andere app. Je komt telkens in een andere wagon terecht, en voor je het weet heb je vier of vijf apps aan elkaar geregen. Dan heb je misschien maar acht minuten in WhatsApp gezeten, maar wel een halfuur in de hele trein. Ons onderzoek toont dat meer dan de helft van de tijd die Vlamingen aan hun telefoon spenderen, deel uitmaakt van zulke treintjes.”

Zullen we bewuster met onze smartphones omspringen nu technologiebedrijven zelf tools bouwen om je schermtijd te monitoren?

“Die applicaties gaan nog niet ver genoeg. De context is belangrijk. Als ik ’s avonds in de zetel een uur op Facebook zit, is dat ontspanning. Maar doe dat op je werk, en dan wordt het een probleem. Heel wat mensen hebben dus een diepere analyse nodig, maar veel apps die dat willen bieden, raken niet eens in de appstore. Apple en Google bieden enkel een doekje voor het bloeden, omdat ze je aandacht eigenlijk niet willen verliezen. Hun hele business is gebaseerd op het trekken van je aandacht.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234