Zaterdag 08/08/2020

'We hebben nieuw bloed nodig'

Een preview van de komende generatie kunstenaars, zo kun je het festival No new artists van nOna noemen. Een week lang toont het kunstencentrum jong jazz-, film-, teken- en theaterwerk.

DOOR WOUTER HILLAERT

MECHELEN l 'Een paar van de tachtig mensen die we een platform geven, worden echt big', beloven Bart Vanvoorden en Vincent Van den Bossche van nOna.

Typerend voor het festivalletje is dat het ontstond vanuit de vraag van twee jonge makers zelf. Evelien Van Hamme en Sarah Eisa, laatstejaars podium van het Rits, trokken hun stoute schoenen aan en vroegen nOna of ze hun eindwerk meteen daar mochten komen spelen, in plaats van op hun kaduke schoolzolder. Het Mechelse kunstencentrum nam graag het risico.

Zeker in het geval van Van Hamme is dat geen al te zware gok. Ze speelde al met grote flair de matrone van de gekke familie in Singhet ende weset vro van de KVS, en brengt naast haar nieuwe werk Vergeten vrouwen ook haar burleske monoloog Kassa kassa kassa van vorig jaar naar Mechelen mee. Twee keer heeft ze het over de agressie die in vrouwen schuilt.

Wel wou nOna voor dat prille podiumgeweld een veilige omgeving en dat werd No new artists. "We hadden ook een vraag liggen van onze vaste partner Kidscam (die workshops animatiefilm geeft, WH), om zijn Nomaden-project in het Antwerpse Kunsthumaniora te mogen presenteren. En op maandagen hebben we vaak jazz uit het Stedelijk Conservatorium van Mechelen te gast. Waarom niet alles bundelen?", aldus Vanvoorden.

Zo wordt No new artists vanavond ingeblazen met een 'jazznight grand cru', afgesloten door het 31-koppige Luikse ensemble Rock De Chambre met zijn dubbele vleugelpiano en een batterij elektrische gitaren. Morgen toont het Filmhuis een keur aan kortfilms en documentaires uit de Vlaamse opleidingen, donderdag gebeurt hetzelfde voor animatiefilm. "De film O van Pieter-Jan De Pue is een mooi voorbeeld: die is nog nergens geselecteerd, maar wel de beste kortfilm die ik sinds lang heb gezien", zegt Vanvoorden.

Ook tussen de drie solomuzikanten die nOna zelf uitzocht voor woensdagavond, zit zo'n paradepaardje. "Lucky Fonz III is een Amsterdamse singer-songwriter met folkinvloeden die vlak nadat wij hem hadden gevraagd, de hoofdvogel afschoot in de Grolsch Grote Prijs (Nederlands grootste muziekconcours voor livepopmuziek, WH). Binnen een jaar wordt hij door alle grote podia opgepikt", voorspelt Van den Bossche.

Maar wat gebeurt er met mogelijks mindere goden, nadat ze in nOna hun ding hebben mogen doen? Voor dat eenmalige oppikken van jong talent bestaat in de kunstensector een term: het Kleenexprincipe. Nieuwe artiesten krijgen even een platform, maar verdere ondersteuning wordt niet voorzien.

"Dat is hier ook niet de prioriteit", aldus Vanvoorden. "Want wat kun je in eerste instantie meer doen dan mensen die het verdienen, onder de aandacht brengen? Als er gasten zouden zijn die straf zijn, en met ons een dialoog willen aangaan, staan wij daar wel echt voor open. Met Van Hamme en Eisa, of met Kidscam, loopt dat gesprek al. Of neem Steffie Van Cauter: die toonde hier na Theater Aan Zee haar winnende theaterproductie, nu stellen we op No new artists haar tekeningen tentoon en volgend seizoen steunen we haar nieuwe project. Tussen initiatieven als de Kunstbende voor scholieren en het professionele circuit ligt een open veld waar heel veel beweegt, en daar willen we als kunstencentrum zeker in investeren. Er is nieuw bloed nodig."

No new artists loopt van 12 tot 17 maart in nOna, Begijnenstraat, Mechelen (015/203.780), www.nona.be.

Bart Vanvoorden (nOna):

Tussen initiatieven als de Kunstbende voor scholieren en het professionele circuit ligt een open veld waar heel veel beweegt

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234