Zondag 14/08/2022

"We hebben meer immigranten nodig om vergrijzing tegen te gaan"

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Zweden heeft meer, niet minder immigranten nodig om zijn allesomvattend socialezekerheidssysteem in stand te houden en zorg te dragen voor de verouderende bevolking. Dat beweert een topman van het Zweedse arbeidsbureau.

In 2015 kwamen meer dan een miljoen vluchtelingen toe in Europa. 163.000 van hen vroegen asiel aan in Zweden. Een recordaantal waarmee het land meer vluchtelingen per inwoner opneemt dan alle andere Europese landen.

Maar de Zweedse bevolking maakt zich zorgen over de grote instroom van migranten en de Zweedse anti-immigratiepartij wint aan populariteit. Het land heeft de asielwetgeving ondertussen zwaar verstrengd. Dit jaar zal het aantal aanvragen naar verwachting met 80 procent dalen.

Dreigend arbeidstekort

Zonder een grote immigratie zal Zweden de komende jaren echter geconfronteerd worden met een arbeidstekort, zegt Hakan Gustavsson, hoofd prognoses by het Zweedse Openbare Arbeidsbureau.

"De uitbreiding van de beroepsbevolking met mensen uit het buitenland heeft het tekort dat we nog altijd zien, verlicht," zegt hij. "De economische activiteit in het land is erdoor toegenomen. Hoe je er ook naar kijkt, het is een aanwinst geweest om zoveel mensen die geboren zijn in het buitenland op te nemen. Minder immigratie is niet de weg vooruit."

Vergrijzende bevolking

Zweden wordt geconfronteerd met een terugvallend geboortecijfer en vergrijzing. Om de balans in evenwicht te houden tussen de beroepsbevolking en de gepensioneerden, moet Zweden gemiddeld 64.000 immigranten per jaar opnemen, beweert Gustavsson.

In 2017 zullen er meer dan 10 miljoen Zweden zijn. Een toename met bijna 800.000 of bijna 9 procent in de laatste tien jaar. De bevolkingsgroei is grotendeels te wijten aan immigratie. Maar door de abrupte verstrenging van de asielwetgeving dreigt het tekort aan arbeidskrachten weer toe te nemen.

Het Zweedse Agentschap voor Migratie verwacht dit jaar 30.000 asielaanvragen en tussen 30.000 en 50.000 in 2017.

Werkloosheid

De grootste uitdaging wordt echter de integratie van immigranten in de arbeidsmarkt.

Het Zweedse werkloosheidscijfer bedroeg in het derde kwartaal van dit jaar 6,3 procent.

Voor inwoners die niet in Zweden werden geboren, ligt dat cijfer tegen de 15 procent. Voor mensen uit Azië en Afrika ligt de werkloosheid nog hoger, op respectievelijk 21 en 29 procent.

Veel immigranten hebben weinig opleiding genoten en daardoor wordt het voor hen moeilijk om in Zweden werk te vinden, zegt Gustavsson. In Zweden zijn er weinig jobs voor laaggeschoolden.

"We hebben deze mensen nog altijd nodig," beklemtoont hij. "De uitdaging ligt in de integratie. Onderwijs maakt daar deel van uit, maar er is geen wondermiddel. Verschillende beleidsdomeinen zullen moeten samenwerken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234