Donderdag 04/03/2021

Update

"We hebben hier te maken met crapuul"

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Bij de verschillende Waalse politieke families zijn heel wat reacties van verontwaardiging en ongeloof te oogsten over de beslissing van ArcelorMittal om in Luik 1.300 jobs te schrappen. Woorden als "crapuul", "oplichter" en "verraad" zijn niet van de lucht.

Kersvers PS-voorzitter Paul Magnette laakt het "verraad" van de leiding van ArcelorMittal ten opzichte van het personeel. In een mededeling betuigt Magnette "zijn volledige solidariteit met de duizenden werknemers bij Arcelor, die opnieuw voluit worden getroffen door het cynisme en de lafheid van de Arcelor-leiding".

"De PS veroordeelt de misprijzende en hypocriete houding van (topman Lakshmi) Mittal, die de werknemers echt heeft verraden door hen sinds maanden te laten geloven dat de koude lijn 'strategisch' is voor de groep". "Dit verraad heeft het Luikse middenveld maanden doen verliezen in zijn zoektocht naar een mogelijke overnemer. Deze houding is gewoonweg schandalig en onverantwoord", gaat Magnette voort.

De PS roept de politiek en het middenveld op de krachten te bundelen, om zo een volledige of gedeeltelijke overname van de activiteiten door een andere industriële speler mogelijk te maken, met indien nodig de steun en het engagement van Wallonië.

"Het cynisme van die dandy's"
Ook Ecolo-voorzitster Emily Hoyos is "geschandaliseerd" door de aankondiging. "Er kan geen sprake van zijn zomaar te zwichten voor het cynisme van die dandy's", voegt ze er aan toe. Hoyos merkt nog op dat ArcelorMittal de voorbije jaren 1,5 miljard euro cadeau heeft gekregen via de notionele intrestaftrek".

De Franstalige groenen willen dat premier Elio Di Rupo een onderzoek van de Europese Commissie eist naar de praktijken van de staalreus, die volgens hen de concurrentie tussen zijn Europese sites laat spelen.

Engagementen nakomen
Charles Michel, voorzitter van de Franstalige liberalen, vindt dat Di Rupo woensdagmiddag, wanneer hij op het World Economic Forum in Davos ArcelorMittal-topman Lakshmi Mittal ontmoet, "de grootst mogelijke vastberadenheid aan de dag moet leggen". "Dit om de werknemers te respecteren die al maanden vreselijke angsten uitstaan over hun toekomst."

Volgens de MR-voorzitter moet premier Di Rupo "Lakshmi Mittal ervan overtuigen zijn engagementen na te komen". "De eerste minister moet alle Europese initiatieven mobiliseren om de staalfabrikant zijn activiteiten te doen verderzetten, vooral in de regio Luik."

Chantage
Voor de Luikse cdH-afdeling neemt Waals minister van Onderwijs Marie-Dominique Simonet het woord. Ook zij verwijst naar de eerdere engagementen van ArcelorMittal, die volgens haar niet langer nageleefd worden. "Het is vandaag duidelijk dat haar werkgelegenheidschantage de ware bedoelingen van de groep verborg, namelijk haar investeringen wegtrekken uit verschillende installaties op de koude lijn."

CdH-Luik vraagt alle partijen, "dus ook de federale regering", om alles in het werk te stellen voor de werknemers van ArcelorMittal. Het eist ook dat het Waals gewest alle rekeningen van de staalgroep opvraagt.

Bewuste strategie
Ook Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt reageert verbolgen. "We worden geconfronteerd met een regelrecht verraad door een groep die zegt verantwoordelijk te zijn, maar die absoluut geen rekening houdt met haar werknemers en de regeringen", aldus Marcourt.

De minister zegt verrast te zijn door de omvang van de herstructurering. Volgens hem zijn de concurrentiële problemen van Luik het gevolg van een bewuste strategie, en "niet van het toeval of de crisis". Marcourt kreeg van zijn regering de opdracht om te zoeken naar een overnemer voor de Luikse sites.

Morgen overlegt de Waalse regering met de federale regering. Marcourt zal ook contact opnemen met de Franse minister Arnaud Montebourg om een Europese reactie voor te bereiden, en wil de vakbonden "zo snel mogelijk" zien.

Crapuul
Burgemeester van Seraing en Kamerlid Alain Mathot wikt zijn woorden niet. Ook zijn stad deelt in de klappen van ArcelorMittal. "Ik schaam mij niet om het te zeggen, maar we hebben hier te maken met crapuul, met een oplichter", zegt hij over Lakshmi Mittal, de topman van de staalgroep.

"Wat ik vandaag voel, is vooral droefheid. Maar ik heb ook een déjà vu-gevoel en voel ook boosheid en woede", zegt Mathot. Volgens de PS-burgemeester liet Lakshmi Mittal enkele jaren geleden geloven dat hij de installatie in Seraing zou redden, "om vervolgens alles te sluiten". "De redder is een doodgraver geworden. Dat is een waar schandaal".

Mathot ziet maar één oplossing: de bedreigde eenheden moeten genationaliseerd worden. "We moeten namelijk goed beseffen dat het hier niet gaat om een bedrijf dat geld verliest, maar om een bedrijf dat minder winst maakt", legt hij uit.

Zijn partijgenoot en burgemeester van Luik Willy Demeyer reageert gematigder. Hij roept op alle betrokkenen rond de tafel te verzamelen. "We moeten terugslaan met alle middelen die we tot onze beschikking hebben. Ook al is ze gebouwd op verschillende "success stories", men kan zich de Luikse economie niet inbeelden zonder de staalindustrie", vindt Demeyer.

Taskforce
Minister van Werk Monica De Coninck had het in de Kamer over een "schok". Ze herinnerde eraan dat door de aankondiging op anderhalf jaar tijd 2.000 banen bij ArcelorMittal in Luik verdwijnen. Ze betuigde haar steun en solidariteit met alle werknemers binnen de Luikse staalnijverheid. Werken is veel meer dan alleen maar centen. Het geeft ook vertrouwen en fierheid en bevordert de sociale cohesie, aldus De Coninck.

Ze kondigde aan dat de federale regering zal waken over het strikt respect voor de rechten van het personeel. Ze herinnerde er ook aan dat nu reeds een sociaal bemiddelaar actief bezig is met de onderhandelingen over de herstructurering en afschaffing van de warme lijn bij de staalreus. Hij zal zijn werkzaamheden voortzetten, luidde het.

Morgen staat een vergadering van de federale met de Waalse regering op de agenda. De Coninck pleit ervoor, net als bij de aangekondigde sluiting van Ford Genk, een taskforce in het leven te roepen waarbij elke regering vanuit haar eigen bevoegdheden oplossingen kan zoeken. Ook kunnen voor haar de sociale partners worden betrokken om "duurzame oplossingen te creëren".

Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt spreekt van
Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt spreekt van "regelrecht verraad".Beeld BELGA
Alain Mathot, burgemeester van Seraing:
Alain Mathot, burgemeester van Seraing: "Ik schaam mij niet om het te zeggen, maar we hebben hier te maken met crapuul, met een oplichter."Beeld BELGA
Minister van Werk Monica De Coninck pleit voor de oprichting van een 'taskforce'. Beeld PHOTO_NEWS
Minister van Werk Monica De Coninck pleit voor de oprichting van een 'taskforce'.Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234