Dinsdag 23/07/2019

De blok

“We hebben het hier in België echt wel goed, al zijn er bepaalde mensen die doen alsof er buiten een burgeroorlog woedt”

Serhat Yildirim. Beeld Fernand Van Damme

Ruim 240.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar de gemoedstoestand bij de blokkers. Vandaag: UGent-student geneeskunde Serhat Yildirim (22).

Heeft uw studentenstad u veranderd?

“Natuurlijk. Het is fijn om in een open-minded stad als Gent te leven. Die open mentaliteit merk je overal, op café spreken mensen elkaar spontaan aan. Je gaat anders naar je medemens kijken.

“Ik heb een jaar in Antwerpen gestudeerd en het verschil is groot. Daar heerst toch een meer gesloten mentaliteit, zeker bij de oudere bevolking.”

Wat is uw ultieme bloktip?

“Als ik een hoofdstuk heb geblokt, herhaal ik op het einde alle titels. Dat helpt me het overzicht te bewaren.”

Zijn er dingen die u niet leuk vindt aan het studentenleven?

“Heel weinig. Enkel studentendopen vind ik maar niks. Ik drink geen alcohol, zie je mij al een cantus op water doen?

“Dat ik niet drink, heb ik hier in Gent nog nooit als een probleem ervaren. Vroeger dacht ik dat wel hoor: het zal een drempel zijn tijdens het uitgaan, bij het maken van nieuwe vrienden… Maar dat is dus niet het geval. Als maten een kotfeest houden, voorzien ze niet-alcoholische dranken, zonder dat ik ernaar vraag.”

Serhat Yildirim. Beeld Fernand Van Damme

Hoeveel dates hebt u het afgelopen semester gehad?

““Weinig. Als voorzitter van VVS (Vlaamse Vereniging van Studenten, de officiële vertegenwoordiging van de student in Vlaanderen en Brussel, red.) ontmoet ik al zo veel mensen; wanneer ik ‘s avonds thuiskom heb ik behoefte aan rust. (lacht)

“Ik werk tot dertig uur per week voor VVS. Ik ben ambitieus. Wij, studenten geneeskunde, zitten in een geprivilegieerde positie waardoor we de rest van de samenleving weleens durven te vergeten. Ik wil me niet laten opsluiten in die bubbel; ik wil meer ondernemen.

“Soms is dat vermoeiend, ja. (lacht) Dan denk ik: Serhat, kan je niet ‘gewoon’ student zijn?”

Wat is uw meest dierbare bezit hier op kot?

“Mijn internationaal reispaspoort. Ik reis graag naar niet-evidente plekken. Mijn moeder zegt altijd: ga toch eens naar Blankenberge. (lacht) Twee jaar geleden ben ik alleen naar Palestina gereisd. Ik heb daar vluchtelingenkampen bezocht en in een ziekenhuis meegedraaid.”

Wat is uw meest memorabele nacht van het afgelopen semester?

“Is een dag ook goed? Met mijn VVS-collega Dylan had ik een meeting bij een Vlaamse rector. Die vroeg: ‘Serhat, vertel me wat meer over je achtergrond.’ Ik begon daar heel mijn leven, mijn origine uit de doeken te doen. Waarop de rector me onderbrak: ‘Interessant, maar ik wilde gewoon weten wat je studeert.’ (lacht) Gênant.”

Bent u optimistisch of pessimistisch over België en de wereld?

“Vrij optimistisch. We hebben het hier in België echt wel goed, al zijn er bepaalde mensen die doen alsof er buiten een burgeroorlog woedt.

“Ik ben een migrant van de eerste generatie. Mijn ouders hebben nooit kunnen studeren, maar hebben me altijd op het belang van onderwijs gewezen.

“Ik betaal mijn studies zelf, niet omdat mijn papa en mama het niet kunnen betalen, maar omdat ik het evident vind. Ik klus bij als jobstudent in een horecazaak.”

Hoeveel Tinder-matches hebt u?

“Geen. Ik was even actief op Tinder, maar heb het verwijderd. Ik kwam te veel kennissen tegen, waardoor ik het oncomfortabel vond.”

Wat is het interessantste wat u het afgelopen jaar hebt geleerd?

“Ik heb net geleerd wat de positieve gevolgen van cafeïne op de hersenen kunnen zijn. De negatieve heb ik nog niet bekeken dus ik kan me nog even op koffie en Red Bull laten gaan. (lacht)

“Door gesprekken met buitenlandse studenten heb ik ook ingezien dat er in België een verkeerde mentaliteit rond onderwijs heerst. Oostenrijk, Finland, Zweden… Ze benaderen het allemaal anders. Hier moet je snel starten, vlug afstuderen en o wee als je van dat geijkte pad afwijkt.

“We moeten zo snel presteren. Daardoor kampen veel jongeren met psychische aandoeningen. Geef ons toch de tijd om ons een weg door het leven te banen.”

Hoe ervaart u de blokperiode?

“Vrij chill. Soms kan ik wel denken: dju, had ik maar meer tijdens het jaar gedaan. Volgend semester wordt alles anders.” (knipoog)

Serhat Yildirim. Beeld Fernand Van Damme
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden