Donderdag 23/01/2020

'We hadden hier ons hele seizoen aan opgeofferd'

heet van de tong

Stijn Devillé, artistiek leider van Braakland/ZheBilding, over het niet vrijgeven van de rechten van Oriana Fallaci's De Palestijnen.

Ontgoocheling en frustratie bij het Leuvense theatergezelschap Braakland/ZheBilding, toen de Italiaans-Amerikaanse oorlogsjournaliste Oriana Fallaci uiteindelijk toch niet de rechten vrijgaf voor de bewerking van haar teksten tot De Palestijnen. De voorstelling moest voor het kleinste structureel gesubsidieerde gezelschap van Vlaanderen het project van het seizoen worden.

Wat liep er mis?

Devillé: "Fallaci wou zelf de controle over onze bewerking. Daarom hadden we de voorstelling eerder dit seizoen al eens moeten uitstellen. We kregen toen de belofte dat ze er snel werk van zou maken, maar nu is ze met kanker opgenomen in het ziekenhuis en heeft ze natuurlijk heel andere dingen aan haar hoofd dan de plannen van een onbekend gezelschapje. Het is echt kafkaiaans. Fallaci's familie schermt haar af en haar uitgeverij wil niets doen buiten haar weten om. Ze hebben een bericht gestuurd dat ze ons zwaar zouden vervolgen als we toch speelden. Twee juristen hebben bevestigd dat we geen been hebben om op te staan."

Maar jullie waren zo goed als klaar met de voorstelling?

"Dat is net zo frustrerend. We hadden er ons hele seizoen aan opgeofferd. Met ons kleine budget mag je dat bijna letterlijk nemen. We moeten voortdurend rekenen op de goodwill van alle medewerkers. Als de kaars dan plots uitgeblazen wordt, is de ontgoocheling dubbel zo groot. Ach, we proberen nu zo hard mogelijk te genieten van de vrijgekomen tijd."

Jullie doen ook nog een nieuw 'Alles in het klein'-festivalletje?

"Vorig jaar is die formule erg goed meegevallen als een experimenteerlab waar we heel prille dingen kunnen bijsturen. Het is een beetje onze speeltuin. Door het wegvallen van De Palestijnen is er nu plots toch ruimte voor. We tonen in twee dagen een paar mooie dingen die te weinig mensen gezien hebben: twee muziekprojecten, Holosofie van Pieter Genard en ons eigen Over naar jou / Weer over naar jou."

Over naar jou is in volle verkiezingsstrijd ook te horen op de Klara-website.

"Enkel om een bewerking van het eerste deel, waarvoor Adriaan Van Aken een jaar geleden alle tv-debatten heeft bekeken. Hij heeft allerlei standpunten van politici na elkaar gemonteerd, met muziek onder. Zo ontdek je bepaalde sleutelzinnen. 'Dat is toch onaanvaardbaar' en 'We gaan de dingen aanpakken' blijken bij alle partijen heel populaire clichés."

Hoe zit het ondertussen met Braakland zelf. Jullie moeten met amper 111.552 euro tegemoetkomen aan de eisen voor een structureel erkend gezelschap?

"Het is echt een vergiftigd geschenk, dat het moeilijk werkbaar maakt. Zo moeten een halftijdse kracht alle niet-artistieke zaken regelen. Ons hele project drijft dus vooral op het enthousiasme van medewerkers, maar door de roofbouw die je voortdurend op hen moet plegen, begint de opofferingszin na drie jaar wat op te raken. Onder een kwart miljoen euro is zo'n structurele erkenning eigenlijk weinig verantwoord. Gelukkig gaat dat niet meteen ten koste van onze voorstellingen. Maar toch valt het op dat het moeilijk blijft veel publiek te trekken, zelfs met een voorstelling als Lev, die overal schitterende recensies kreeg. Omdat het over een Russische uitvinder gaat? We hebben de naam wat experimenteel te zijn, maar dat klopt eigenlijk helemaal niet."

Wouter Hillaert

Lev, op 13 mei in de Vooruit, 09/267.28.28. Alles in het klein, op 18 en 19 mei in het Wagehuys, Leuven, 016/222.113. Over naar jou is te beluisteren op www.klara.be, Mixtuur van 7 mei. Alle info: www.inbreek.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234