Woensdag 23/06/2021

'We gaan van de hel naar de hemel'

Het nieuws dat Oud-Heverlee Leuven een principeakkoord heeft met Chinese investeerders, is niet uitzonderlijk: zo gaat het voor steeds meer voetbalploegen. Dat doet sommigen fronsen, maar niet bij KSV Roeselare, ook onder Chinese vleugels. Daar dromen ze volop van eerste klasse. Lieven Desmet

Oud-Heverlee Leuven heeft een principeakkoord met het Chinese Shanghai Naisi Investment Management Center. Voor de buitenwacht klinkt dat allicht vrij exotisch. Wie thuis is in het hedendaagse voetbal, schrikt al lang niet meer. Sinds een tweetal jaar zijn Chinese investeerders neergestreken op de Europese grasmatten. Olympique Lyon, AC Milaan, Aston Villa, Slavia Praag. Het zijn maar enkel van de almaar groeiende lijst voetbalteams met Chinese investeerders.

Niets dan lof

Dichter bij huis heeft ook KSV Roeselare 'zijn' Chinees: Xiu Li Hawken (53). Een zakenvrouw, met enkele grote winkelcentra in de portefeuille, en met thuisbasis in Londen. Na een aftastende periode van ruim acht maanden kocht ze in de zomer van 2016 een belang in KSV Roeselare. Hoe groot dat belang is en hoeveel geld ze in de club steekt is, op haar vraag, niet meegedeeld. Naar verluidt hebben CEO Johan Plancke en Xiu Li Hawken samen de meerderheid in handen.

En of ze tevreden zijn met de komst van de Chinese dame. Langs de winderige zijlijn van het oefenterrein hebben drie krasse knarren postgevat. Franky Lombaert (64), Willy Desmet (71) en Eddy Baert (68) slaan de training van Roeselare gade. Als volleerde analisten kennen ze alles van hun ploeg en haar geschiedenis. "Vorig seizoen flirtten we met degradatie, vandaag dromen we van eerste klasse", zegt Lombaert.

"We stonden aan de poort van de hel, nu kloppen we aan de poort van de hemel", vat Willy Desmet het met een treffende metafoor samen. Voor de zeventiger (je schat hem tien jaar jonger) kan het seizoen nu al niet meer stuk. "Het verschil op het veld is opmerkelijk." En ook Franky Lombaert heeft niets dan lof voor de komst van "Madame Hawken".

Evert Stroobant hoort het glimlachend aan. Als jongeman was hij lid van de spionkop, vandaag werkt hij als communicatieverantwoordelijke van Roeselare. Soms komen dromen dus wél uit. "We hebben eigenlijk alleen maar positiefs te melden sinds de intrede van Xiu Li Hawken. Dankzij de investering hebben we een streep kunnen trekken onder het verleden. We begonnen dit seizoen met welgeteld één speler onder contract. Nu hebben we een twintigtal nieuwe spelers kunnen aantrekken, een nieuwe staf. En vooral, de kwaliteit is er merkbaar op vooruit gegaan."

Staatszaak

Ook de ticketverkoop en de abonnees volgen langzaam, en mocht de club straks effectief promoveren, dan gaat het dak eraf. Mocht er een dak zijn, tenminste. "De werking wordt steeds professioneler", zegt Stroobant. "Maar verder bemoeit Hawken zich niet. Haar enige vereiste was om niet in de spotlights te staan. En dat ze thee kan drinken als ze op bezoek komt."

Stroobant kent de scepsis tegenover Chinese investeerders. "Eerlijk, ze heeft haar motivatie niet te kennen gegeven. Maar ik vermoed dat het een zaak van prestige is. 'Ik heb een Europese voetbalploeg', zoiets." Dat beide partijen elkaar maandenlang besnuffelden en gretig onder de loep namen, gaf een goed gevoel. "Het gaat om een respectabele vrouw en geen louche figuur. Het is haar wens om op termijn naar eerste klasse te gaan. Verder is er geen enkele druk van haar kant."

Voor de supporters langs de zijlijn is het zonneklaar waarom de Chinezen interesse hebben in Europese ploegen. "Geld natuurlijk", zegt Franky Lombaert. "Hier spelen ook twee Chinese voetballers mee. Ze komen leren, en gaan dan terug naar hun thuisland, waar hun marktwaarde veel hoger ligt door hun Europese ervaring." De twee Chinese voetballers zijn de enige fysiek zichtbare verandering bij de ploeg, klinkt het.

De man heeft wellicht een sterk punt. De investeringen hebben niet enkel een financieel maar ook een politiek karakter. Chinees president Xi Jinping is een voetballiefhebber en wil dat zijn land ooit de Wereldbeker organiseert. Hij liet voetbal als schoolsport erkennen en legt overal grasvelden aan. Voetbal is er een staatszaak, en vermogende Chinezen doen hun duit in het zakje.

Al loopt die Chinese interesse niet steeds van een leien dakje, mocht het Nederlandse ADO Den Haag ondervinden. Hun investeerder bleek niet zo solvabel, en de ploeg vecht nu voor haar voortbestaan. Het kwam zover dat de Nederlandse voetbalbond zich ermee gaat bemoeien: er is al een meldingsplicht, en de bond wil dat verstrengen en voortaan zijn fiat geven vooraleer een ploeg buitenlandse investeerders aantrekt. Het Leuvense stadsbestuur heeft nu ook een bedrijfsrevisor gelast met een onderzoek naar het voorakkoord dat Oud-Heverlee Leuven sloot.

Ook het Europees Parlement ziet een en ander met lede ogen aan. Net gisteren werd een voorstel behandeld waarbij het parlement het zogeheten third-party ownership (TPO) aan banden wil leggen. Bij TPO betalen investeerders clubs om een aandeel te verwerven in de toekomstige transferrechten van een speler. Zo komt een (vaak armlastige) club sneller aan vers geld, maar verliest ze toekomstige inkomsten. Europarlementslid Ivo Belet (CD&V) steunt het voorstel: "Op papier lijkt dit een goede investering in talent, maar in de praktijk is het nefast."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234