Vrijdag 20/05/2022

Interview

‘We gaan toch niet wachten tot Jean-Louis Denis weer mensen heeft overtuigd om naar Syrië te gaan?’

Johan Leman.  Beeld Karel Duerinckx
Johan Leman.Beeld Karel Duerinckx

De veroordeelde haatprediker Jean-Louis Denis verspreidt opnieuw zijn radicale ideologie via inzamelacties voor de armen, een jaar na zijn vrijlating. Onbegrijpelijk, vindt Johan Leman, antropoloog en voorzitter van de Brusselse Foyer vzw. ‘Men wist dat dit zou gebeuren en men heeft niets gedaan.’

Benjamin Van Synghel

Jean-Louis Denis nam na zijn vrijlating de draad weer op. Hoe kan dat?

“Dat begrijp ik ook niet. (zucht) We arresteren en veroordelen mensen die Syriëgangers ronselen, of haatboodschappen verspreiden. Dan weet je toch dat die mensen ooit weer vrijkomen? Men heeft zich daar niet goed op voorbereid en dat kan ik niet begrijpen. Twee jaar geleden hoorde ik al duidelijke geluiden bij deradicaliseringsambtenaren. Zij wisten toen al dat lang niet al die mensen zouden zijn gederadicaliseerd. Men wist dat dit zou gebeuren en toch heeft men niets gedaan.”

Schoot de politiek hier tekort?

“Als ik zulke dingen hoor van mijn contacten, dan moeten beleidsmedewerkers of politici dat toch ook horen? En als dat niet zo is, waar vergaderen ze dan over? In het parlement palavert men dan graag over wat men zal doen. Men wil zulke mensen de Belgische nationaliteit afpakken, maar je weet op voorhand dat dat niet simpel zal zijn. En je weet evenmin of het wel zal helpen. Maar men is daar liever mee bezig dan zich zorgvuldig voor te bereiden op wat komt. Je kan toch niet uit de lucht komen vallen wanneer dit gebeurt? We hebben duidelijk niet geleerd uit het verleden.”

Wat moeten we dan wel doen?

“Ik zou bij Syriëgangers vastleggen dat ze voor een periode van tien jaar een aantal activiteiten niet mogen uitvoeren. Dat is op zich geen zware sanctie, maar een goede preventieve maatregel. Waarom kan je Denis niet verbieden om zich nog bezig te houden met die inzamelacties? Hij zal misschien schermen met het woord liefdadigheid, maar hij heeft duidelijk een andere definitie van dat begrip. Dit is een middel om te werven en te ronselen. Die man bouwt nu weer moreel gezag op bij een bepaalde groep. We gaan toch niet wachten tot hij weer mensen heeft overtuigd om naar Syrië te gaan? We moeten hiertegen optreden. Al is het maar uit respect voor de families die daar een kind zijn verloren.”

Daarvoor is een wet nodig, wat doe je dan in tussentijd met zulke gevallen?

“Dan kunnen we hem al duidelijk maken dat er een wet op komst is, die hem dat zal verbieden. En dan kan je hem vragen zich daar nu al aan te houden. Hem duidelijk maken dat hij – als hij een gemakkelijk leven wil leiden – zich daarnaar moet schikken. Of dat hij anders continu zal worden bewaakt, dat zijn leven een stuk lastiger zal worden.”

Op dit moment kan men hem niet verplichten. Is dit dan geen zwaktebod?

“Het is een realistisch bod. We moeten iéts doen. Je mag zo’n man zijn gang niet laten gaan.”

Wat met de mensen die nooit deradicaliseren? Wat kunnen we daartegen doen?

“Het zit erin dat iemand als Denis niet zal veranderen. Je kan de mensen natuurlijk niet verplichten om hun ideeën af te zweren, het denken staat vrij. Maar je moet iemand als Denis wel opleggen zijn ideeën voor zichzelf te houden, of ze tenminste binnenskamers te houden. Hij mag er voor mijn part thuis op het toilet zoveel aan denken als hij wil.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234