Donderdag 06/08/2020

InterviewJelle Henneman

‘We betalen zonder probleem 4 tot 5 euro voor een slechte cava, maar niet voor een topbier. Dat klopt niet’

Jelle Henneman.Beeld Martin Shields

Betalen we binnenkort meer voor een pintje? Als het aan Jelle Henneman ligt wel. De Antwerpenaar die de cafés Sous-Sol, Vrij België en Cantaloop uitbaat, roept zijn collega’s op tot een collectieve verhoging van de drankprijzen wanneer de horecazaken weer opengaan.

Waarom moeten de drankprijzen de hoogte in?

Jelle Henneman: “Dat begint met de vaststelling dat deze al jaren te laag zijn. Het zwarte verleden van de horeca is daar de oorzaak van. Klanten zijn hierdoor gewend geraakt aan prijzen die niet dekken wat ze moeten dekken. Ze weten dus niet goed wat de juiste verhouding is tussen prijs en kwaliteit, maar ze blijven hier een sterke mening over hebben. Dat maakt wel dat je panisch bent over het verhogen van je prijzen. Wie weet vinden ze het hierdoor de moeite niet meer waard om naar je café te komen.

“De horeca is en blijft een concurrerende sector. Als je de prijzen alleen verhoogt, zullen je klanten dus gewoon naar een ander café gaan. Maar deze crisis kan wel een kantelpunt zijn. Het is een moment om als ondernemer in de spiegel te kijken. We zijn nu vijf weken ver en heel de sector ligt in de gracht. Dat is niet gezond. Nu is het moment om te doen wat we moeten doen.”

Om welke dranken zou het gaan?

“Wanneer ik naar mijn winstmarge kijk, is er vooral een probleem bij bier en wijn. Frisdrank wordt al lang gebruikt om dit wat te compenseren. Alcoholische dranken blijven het best verkopen dus je marge moet daar wel goed zitten, anders krijg je dit niet meer dicht gefietst. Als we de prijzen verhogen, moeten we wel hopen dat de brouwerijen niet hetzelfde doen.”

Denkt u dat het cafévolk zo’n prijsverhoging zal respecteren?

“De cava die wij drinken op café stelt kwalitatief niets voor. Toch blijven we zonder probleem 4 tot 5 euro betalen voor een coupe. Als je diezelfde prijs durft te vragen voor een internationaal gerenommeerd bier staat de wereld op zijn kop. Dat klopt niet. Daarnaast hebben we als café een toegevoegde waarde. Je kunt gerust een bak bier opdrinken in je tuin met enkele vrienden, maar dat zal nooit hetzelfde zijn.

“Onze drankprijzen liggen tevens lager dan wanneer je die met onze buurlanden vergelijkt, terwijl onze btw-voet hoger ligt. Cafébazen compenseren dat verschil met werkweken van vijftig uur of meer zwartwerk. Als zelfstandigen hebben ze een onzeker statuut met een laag pensioen, een beperkte ziekteverzekering en geen bescherming tegen werkloosheid via een uitkering. Het is ook niet zo dat het gemiddelde café tienduizenden euro’s op de bank heeft staan om periodes als deze te overbruggen.

“Klanten zijn meestal beter beschermd in hun eigen job dan de cafébaas die hem zijn pint geeft. Ze zouden nooit willen werken in de omstandigheden waarmee hij werkt. Zo’n prijsverhoging gaat dus niet per se om een geldtekort, maar om respect. Dit moet een heel oud onevenwicht binnen de sector oplossen.”

Kan dit de financiële kloof wat overbruggen? 

“Niemand weet wat er nu gaat komen. We hebben geen zicht op de voorwaarden voor een heropening. Veel hangt af van de overheid, waar ik geen vat op heb. Maar dit gaat sowieso even overleven zijn. Daar kunnen gezonde prijzen bij helpen. Zo kunnen we aan het einde van de rit met een gezonde sector overblijven.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234