Zaterdag 26/09/2020

Televisie

‘We beseffen niet hoe mooi de natuur hier is’: ‘Planet Earth’, maar dan in België

‘Onze natuur’ wil laten zien dat ook bij ons heel wat fascinerende beesten leven. Beeld Hotel Hungaria

Het moeten niet altijd leeuwen, walvissen of olifanten zijn. De ambitieuze docureeks Onze natuur wil tonen dat er ook in eigen land fascinerende beesten leven. ‘We kennen de Serengeti en het Amazonegebied beter dan onze eigen achtertuin.’

Met reeksen als Planet Earth, Blue Planet en recent nog de Netflix-productie Our Planet brachten David Attenborough en de zijnen de zeldzaamste beesten en prachtigste natuurtaferelen onze huiskamer binnen. Een overdosis exotiek die dreigt te doen vergeten dat er ook bij ons veel natuurpracht te vinden is. Productiehuis Hotel Hungaria wil daar met het project Onze natuur verandering in brengen. De komende drie jaar trekt een ploeg de natuur in op zoek naar fascinerend beeldmateriaal uit eigen land. Dat moet in het voorjaar van 2022 resulteren in een achtdelige docureeks op Canvas waarmee de makers hun voet naast die van Attenborough en co. willen zetten. Naast de reeks komt er een film. Om het geduld van de natuurliefhebbers niet te lang op de proef te stellen is er al een onlineplatform met exclusieve beelden, making-ofvideos en natuurnieuws.

De mosterd voor Onze natuur ging Nico Van de Velde van Hotel Hungaria in Nederland halen. “Voor Groenland, het tuinprogramma met Bartel Van Riet, filmden we in het Nederlandse reservaat de Oostvaardersplassen”, vertelt hij. “Daar werkte een filmploeg aan De nieuwe wildernis, een fantastische natuurdocumentaire. Toen ik de eerste beelden zag, wist ik dat we zoiets ook bij ons moesten doen.”

Fotogenieke beesten

De voorbije vijf jaar ging Van de Velde op zoek naar partners om het nodige budget bij elkaar te krijgen. Uiteindelijk wist hij voor Onze natuur 5,5 miljoen euro te verzamelen. Een budget vergelijkbaar met dat van een prestigieuze fictiereeks; in de wereld van natuurdocumentaires goed voor zowat 800 draaidagen. Met de randfactoren lijkt het snor te zitten, maar zijn er in de schaarse Belgische natuur wel voldoende fotogenieke beesten om een documentaire van internationaal niveau te maken?

Beeld Hotel Hungaria

Joost Tack, eindredacteur van Onze natuur, meent van wel. “Na een paar weken in het veld hebben onze mensen al fantastische beelden gemaakt.” Bijvoorbeeld van de klapekster, een vogel die zijn prooien op takjes spietst om ze later op te eten. Of van de ringslang die doet alsof ze dood is, als er gevaar dreigt. Compleet met bloeddruppels en lijkgeur. “Als je ’s ochtends vroeg gaat draaien in de Hoge Venen lijkt het alsof je in Canada zit”, vult Van de Velde aan. “We beseffen vaak niet hoe mooi de natuur hier is.”

In een poging daar iets aan te doen, en omdat drie jaar wel heel lang is om natuurliefhebbers op hun honger te laten zitten, is er nu al het onlineplatform onzenatuur.be. Daar word je op de hoogte gehouden van de vorderingen van de makers, valt er natuurnieuws te rapen en krijg je exclusieve beelden te zien. Vanaf 15 mei kun je bijvoorbeeld zappen tussen acht livecams die laten zien wat er gebeurt op plaatsen die voor normale stervelingen onbereikbaar zijn, zoals in een beverburcht, in het nest van een roofvogel of onder de grond in een vossenhol. 

Pim Niesten moet de beestjes die in ‘Onze natuur’ hun opwachting maken op de gevoelige plaat vastleggen. Beeld Hotel Hungaria

Bevers vs. leeuwen

De man die het merendeel van die beelden moet schieten heet Pim Niesten. Bioloog van opleiding, cameraman van beroep. De voorbije jaren bracht hij voornamelijk in het buitenland door, in opdracht van onder andere BBC en National Geographic. Toch maakte hij meteen zijn agenda vrij voor het Onze natuur-project. “Een geslaagde draaidag met een familie bevers maakt me even blij als eenzelfde dag met een familie leeuwen in de hoofdrol”, vertelt hij. “Bovendien spreekt de boodschap achter dit project me aan. Ik wil mensen opnieuw oog laten krijgen voor de natuur om ons heen. Ik woon in Mechelen en als ik in de stad rondloop, kijk ik voortdurend omhoog in de hoop een glimp op te vangen van de slechtvalken die op de Sint-Romboutstoren broeden. Dat zijn prachtige beesten, maar de meeste Mechelaars weten niet eens dat die boven hun hoofd rondvliegen.” 

De grootste uitdaging voor Niesten de komende maanden wordt het op de gevoelige plaat vastleggen van Naya en haar nageslacht (zie kader). “We willen de wolven absoluut in de documentaire, maar makkelijk wordt dat niet. Het zijn zeer slimme, zeer schuwe beesten. Ik heb ooit een tijd in Montenegro gekampeerd in de hoop een roedel wolven te filmen. Maar dichter dan een dier dat in het schijnsel van mijn koplampen over de weg flitste, ben ik toen niet geraakt. Hopelijk heb ik met Naya meer geluk.” 

Onze natuur is te volgen op InstagramFacebookYouTube en Twitter

Welpjes voor wolvin Naya

De twee Belgische wolven Naya en August zorgen voor nageslacht. Op camerabeelden van 21 april was een hoogzwangere Naya te zien. Zo hoogzwanger dat ze bij Agentschap Natuur & Bos ervan uitgaan dat de welpjes ondertussen geboren zijn. “Bij een eerste zwangerschap zijn er dat normaal drie of vier”, zegt Dries Gorissen. Die blijven nu nog een paar weken onder de grond om daarna met vader en moeder de omgeving te verkennen. Normaal blijven de welpen tot de leeftijd van 8 tot 22 maanden bij hun ouders. Daarna verlaten ze de roedel op zoek naar een eigen territorium. Of dat territorium in België zal liggen, is nog maar de vraag. Gorissen: “Wolven kunnen op zoek naar een geschikt leefgebied zeer grote afstanden afleggen. Ook Naya en August zijn uit Duitsland tot in Noord-Limburg getrokken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234