Vrijdag 03/02/2023

Energie

We beginnen het te snappen: van energieleverancier veranderen loont

De kerncentrale van Tihange. Beeld ANP
De kerncentrale van Tihange.Beeld ANP

Nooit veranderden meer Vlamingen van energieleverancier. Al één gezin op de vijf koos dit jaar voor een andere elektriciteitsleverancier, nog meer gezinnen switchten van aardgasaanbieder. Regelmatig overstappen loont, tot 600 euro per jaar zelfs.

SPK

De stroom- en gasfactuur houdt de Vlaming duidelijk bezig. De eerste negen maanden van dit jaar wisselde 20,50 procent van de Vlaamse gezinnen van elektriciteitsleverancier, voor gas maakte 22,59 procent een overstap: een absoluut record. Dat blijkt uit de jaarlijkse Marktmonitor van de VREG. Een goede zaak, volgens de Vlaamse energieregulator. Door te wisselen valt er geld te besparen, wat in 82 procent van de gevallen ook de hoofdreden blijkt om te veranderen. En zo blijft ook de concurrentie onder de leveranciers scherp.

Alles samen bedraagt de energiefactuur voor een gemiddeld huishouden 2.020 euro per jaar, volgens de VREG. Het huidige jaarverbruik van een gezin van drie voor elektriciteit is zo’n 3.500 kWh. Kostprijs: 937 euro. Voor aardgas ligt dat gemiddelde verbruik op 23.260 kWh. Aan het tarief van september komt die rekening op 1.083 euro.

Daar kan volgens de VREG nog een pak vanaf. Meer dan de helft van de Belgische gezinnen heeft nog steeds een contract bij een van de tien duurste elektriciteits- of gasproducten. Switchen naar de goedkoopste leverancier kan volgens de VREG voor elektriciteit 165 euro per jaar opleveren, voor gas zelfs 331 euro. Het voordeel in de portemonnee kan dus al snel oplopen tot ongeveer 500 euro. Via prijsvergelijkingssites (onder meer VREG, Test-Aankoop en Mijnenergie.be bieden die aan) is het bovendien erg makkelijk geworden om de persoonlijke vergelijking te maken. 17 procent van de gezinnen maakte zijn keuze via een groepsaankoop.

Trouwe klanten

Waar zit de verklaring voor die grote prijsverschillen? Veelal in de soms erg grote kortingen waarmee leveranciers schermen, zegt Kristof De Paepe (Mijnenergie.be). “De wakkere consument weet dat een basistarief zonder promokorting sowieso minder interessant is. We zien dat wie blijvend concurrentiële prijzen biedt, het toch vaak minder goed doet dan de promo-aanbiedingen. Geregeld vergelijken loont dus.” En snel ingrijpen. Lucratieve aanbiedingen gelden niet altijd even lang, na een jaar vervallen de meeste weer op het basistarief.

Toch blijft er ook een inert marktaandeel aanwezig: 8 procent van de gezinnen stelt resoluut nooit te willen overstappen en 16 procent weet het (nog) niet. Ruim zeven op de tien van die ‘trouwe klanten’ (73 procent) blijven passief ‘omdat ze goed zitten’. Van de gezinnen die nog niet veranderden, menen vier op de tien (41 procent) dat overstappen te veel rompslomp meebrengt. Een kwart meent dat er nog te veel misloopt.

Volgens De Paepe is dat nochtans een misvatting. “Via de website van de leverancier ben je in enkele minuten overgestapt, 5 minuten maximaal. Geef je meterstanden in, en je nieuw leverancier doet vervolgens alles. Makkelijk.” Extra kosten zijn er aan een overstap evenmin verbonden. Een verbrekingsvergoeding mogen de energieleveranciers sinds 2012 immers niet meer aanrekenen aan wie zijn contract vóór de voorziene einddatum stopzet. Men hoeft enkel nog rekening te houden met een minimale opzegtermijn van een maand.

Zonder energie

Het advies van de kenners is dus: eenmaal per jaar je contract herzien en de vergelijking maken, het liefst zo’n tweetal maanden voor het einde van het contract. Aangezien er geen verbrekingsvergoeding meer bestaat, is er in principe geen enkele reden om niet op een gunstigere aanbieding in te gaan. Volgens het onderzoek van de VREG is de meerderheid van de Vlamingen bereid vanaf 159 euro voordeel per jaar te switchen.

Het soms aangehaalde risico om zonder energie te vallen, hoeft daarbij niet gevreesd te worden. Aansluiting op het distributienetwerk wordt beheerd en onderhouden door de intercommunale, en zolang een wissel niet helemaal in orde is blijft ook de oude leverancier energie voorzien.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234