Woensdag 15/07/2020

Watervloed op weg naar Australische miljoenenstad

‘Er was wel wat paniek deze namiddag. Veel bazen hebben hun personeel extra vroeg laten vertrekken, zodat de mensen genoeg tijd hebben om ergens anders onderkomen te vinden’, zegt journalist Daniel Hirst van de internetkrant The Brisbane Times aan De Morgen.

De stad Brisbane, die twee miljoen inwoners telt, maakt zich op voor de ergste overstromingen sinds 1893. Gisteren stonden de laaggelegen gebieden van de grootstad al onder water, en met stevige regens in het vooruitzicht vrezen de Australische autoriteiten het ergste. “Vandaag was opmerkelijk, morgen wordt het slecht en donderdag zal het verwoestend zijn”, verklaarde burgemeester Campbell Newman. Hij liet weten dat donderdag hoogstwaarschijnlijk 6.500 huizen een halve meter zullen onderlopen en dat 16.500 woningen schade zullen oplopen.

Minister-president Anna Bligh van Queensland ziet het zelfs nog somberder in en vreest dat 40.000 woningen getroffen zullen worden door het watergeweld. “We verwachten dat 9.000 woningen zwaar getroffen zullen zijn door het water en dat ongeveer 30.000 huizen gedeeltelijk schade zullen oplopen.”

Bligh roept de inwoners van Brisbane dan ook op te vertrekken. “Voor diegenen die in lager gelegen gebieden wonen, is het nu tijd om de nodige voorbereidingen te treffen. Ik roep iedereen op om heel voorzichtig te zijn. Ik vermoed dat heel Brisbane, de Ipswichregio en het zuidoosten zullen overstromen.”

De gemeenteraad van Brisbane heeft op zijn website een overstromingsmodel uitgewerkt dat moet voorspellen welke gebieden gevaar lopen en welke delen van de stad zullen onderlopen. Volgens dat model zal tegen donderdag 3 uur lokale tijd niet minder dan 12.000 kubieke meter water per seconde uit de Brisbanerivier stromen.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt morgen om 7 uur lokale tijd de stroom in bepaalde delen van Brisbane afgesloten. Meer dan 100.000 gezinnen en handelszaken komen zo zonder elektriciteit te zitten. Zo ook het gebouw van de internetkrant The Brisbane Times.

“We maken hier alles in gereedheid om te vertrekken”, zegt journalist Daniel Hirst aan De Morgen. “We verhuizen voorlopig naar het gebouw van onze collega’s van Radio 4BC in Cannon Hill, een buitenwijk in het zuiden van Brisbane. Daar zou het droog moeten blijven en kunnen we blijven werken.”

Hamsteren

Duizenden mensen verlieten gisteren al de stad. Mensen sloegen aan het hamsteren, wegen gingen dicht en in bepaalde delen van de stad vielen het trein- en busverkeer compleet stil. “Alle mensen op straat zien er angstig uit”, getuigde een inwoner van de stad aan de BBC. “Ik wou inkopen doen in de supermarkt, maar het meeste voedsel was uitverkocht.”

“Er was inderdaad wat paniek deze namiddag”, bevestigt Daniel Hirst. “Zeker toen de beelden van de overstromingen in Toowoomba (zie kader) ons bereikten. De meeste bazen hebben hun personeel extra vroeg laten vertrekken, zodat de mensen tijd genoeg hadden om ergens anders een onderkomen te vinden.”

Brisbane heeft in 1974 al een grote overstromingsramp meegemaakt. Meer dan 6.700 huizen kwamen toen onder water te staan. Om dergelijke rampen te voorkomen werd daarna de enorme Wivenhoe Dam gebouwd, maar dat blijkt niet voldoende. “Wivenhoe heeft Brisbane de voorbije weken beschermd tegen overstromingen, maar nu is de dam tot 190 procent van zijn normale capaciteit gevuld”, zegt Hirst. “Om te vermijden dat de dram breekt, moet men er gecontroleerd water uit laten lopen. Dat komt allemaal in de Brisbanerivier terecht, waardoor de stad verder onderloopt.” Momenteel laat men elke dag 490 miljard liter uit de dam stromen.

De deelstaat Queensland wordt sinds eind november geteisterd door regenval en enorme overstromingen. Ongeveer tweehonderdduizend mensen zijn door het water getroffen en een gebied zo groot als Frankrijk en Duitsland samen staat onder water. Gisteren riep Anna Bligh driekwart van de deelstaat uit tot rampgebied.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234