Woensdag 02/12/2020

Watersnood treft 12 miljoen Pakistanen

Na een desastreuze week voor het noordwesten van Pakistan overstromen nu ook de provincies Punjab en Sindh, waardoor de ramp in het land de ‘grootste in tachtig jaar’ genoemd wordt. De overheid evacueerde donderdag nog een half miljoen mensen in de zuidoostelijke provincie Sindh. Men spreekt in totaal nu al van 12 miljoen getroffenen.

Ook half miljoen mensen in zuidoostelijke provincie Sindh geëvacueerd, schade aan landbouw enorm

In het noorden van Pakistan doen zich na de watersnood van eerder deze week nog altijd rampzalige taferelen voor. De hulpverlening blijft er immers met aanzienlijke moeilijkheden kampen. De internationale gemeenschap steekt een tand bij nu ook de structurele schade eindelijk ingeschat kan worden.

Waar voordien vooral de provincie Khyber-Pakhtunkhwa (het voormalige North West Frontier) getroffen werd, teisteren moessonregens en het wassende water nu ook de zuidoostelijke provincie Sindh, zoals eerder ook al de provincie Punjab werd getroffen. In Sindh, niet ver van waar de vloedstroom de zee bereikt, bereiden de autoriteiten zich op het ergste voor. Het Pakistaanse Meteorologische Departement voorspelde gisteren “vooral bijkomende schade langs de oevers van de Indusrivier in de provincie Sindh”.

Gisteren meldde de Pakistaanse overheid dat ze een half miljoen mensen uit de risicogebieden in Sindh aan het evacueren is naar vierhonderd her en der verspreide tentenkampen. Amjad Jamal van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WVP) verduidelijkte eerder al aan De Morgen dat dit niet zo vanzelfsprekend was: “De inwoners zijn vaak niet bereid om hun woning achter te laten. Zolang ze geen directe last ondervinden is het moeilijk hen te overtuigen van de absolute noodzaak van evacuatie”.

Daarnaast krijgt de overheid al sinds het begin van de reddingsoperaties kritiek van de bevolking. “Soms botsen we op spontane demonstraties of wegen die door boze burgers geblokkeerd worden. Dit kan tot vertraging leiden van de hulpverlening”, zegt Jamal. De hulp vordert uiteraard ook traag door de weersomstandigheden en door de berokkende schade aan bruggen en wegen.

Honderden ngo’s werken mee aan de hulpverlening. Maar ook de Pakistaanse taliban laten zich naar verluidt niet onbetuigd. Zij bouwen een parallel netwerk van hulpverlening uit. Vooral in de zwaar geteisterde Swat-vallei beschikken de taliban over een uitgebreid netwerk. Waarnemers zeggen dat de afwezigheid van president Zardari, die op rondreis is in Europa, in de kaart speelt van zowel de taliban als de oppositie.

Intussen blijkt ook de schade aan de landbouw immens, wat problematisch is voor de export, de interne markt en de zelfvoorziening van de burgers. Meer dan een half miljoen hectare landbouwgrond is overstroomd, zo meldt de VN. Landbouw is goed voor een vierde van het bruto binnenlands product en stelt bijna de helft van de Pakistaanse bevolking te werk. Door de watersnood zien vooral de provincies Punjab en Sindh hun belangrijke katoenproductie instorten. Ook de suikerproductie is zwaar toegetakeld. Ook in de provincie Khyber-Pakhtunkhwa is de suiker- en maïsteelt ingestort. De overstromingen vernietigen de oogst van dit jaar, maar ook alle zelfvoorziening van levensmiddelen voor burgers. Daardoor dreigt hongersnood, zo vrezen de officiële instanties ter plaatse.

Daarnaast werden her en der ook preventief energiecentrales afgesloten. In Khyber-Pakhtunkhwa werden al drie publieke en twee private centrales gesloten en in Punjab werkt de energiecentrale van de stad Kot Addu maar op een vierde van haar normale kracht, zo meldt het Pakistan Electric Power Compagny aan AFP.

De ware schaal van de ramp wordt dezer dagen hoe langer hoe meer duidelijk. Er is sprake van de zwaarste overstromingen in tachtig jaar. De National Disaster Managment Authority meldde gisteren dat het aantal getroffen mensen inmiddels tot 12 miljoen oploopt. Het aantal dodelijke slachtoffers staat momenteel op 1.600, maar ook dat aantal stijgt nog dagelijks.

Met oog op de heropbouw van het land klinkt ook de roep om internationale steun luider. Op vraag van Pakistan heeft de Wereldbank eergisteren een fonds in het leven geroepen om de ‘heropbouw en vredesinitiatieven’ te financieren. In het fonds zit al 80 miljoen dollar (59 miljoen euro) en er wordt verwacht dat dit tot 130 miljoen dollar (96 miljoen euro) zal stijgen. Unicef lanceerde gisteren een oproep om 47,3 miljoen dollar (35 miljoen euro) in te zamelen, het bedrag dat nodig is voor hulp in de volgende drie maanden.

Ook de Britse premier David Cameron heeft ruimere hulp toegezegd aan president Asif Ali Zardari, die gisteren bij hem op bezoek was. Eerder had Londen al 10 miljoen pond (11,4 miljoen euro) vrijgemaakt. Voorts werden ook donaties bekendgemaakt van onder meer de VS, de EU en China. Gisteren boden diverse landen en internationale fondsen verdere hulp aan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234