Donderdag 09/02/2023

Waterpret is (even) strafbaar

Vanaf vandaag geldt in heel Vlaanderen een algemeen sproeiverbod. Wie zijn auto wast, plantsoen besprenkelt, zwembad vult of drinkwater verspilt, riskeert een boete. 'Maar ik reken eerst en vooral op het gezonde verstand van de bevolking', zegt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V).

De voorbije maanden waren uitzonderlijk droog en daar komen nog eens de tropische temperaturen van de voorbije week bovenop. De toestand wordt stilaan problematisch. Hoog tijd om drastisch in te grijpen, vindt Vlaams minister Joke Schauvliege. Vanaf vandaag geldt voor onbepaalde duur een algemeen sproeiverbod voor recreatieve doeleinden in heel Vlaanderen. In Wallonië en Brussel is voorlopig nog geen sprake van een sproeiverbod.

"Ondanks de oproep van vorige week vrijdag om zuinig met water om te springen, zien de watermaatschappijen een stijging van het verbruik, met pieken tot 40 procent meer dan op een gemiddelde dag", zegt Schauvliege. "Daarom verbieden we nu om nog auto's te wassen, gras te sproeien, zwembaden te vullen en andere vormen van waterverspilling."

Voor een goed begrip: het verbod geldt enkel voor leidingwater, dus niet voor wie put- of regenwater gebruikt. Het is wel van toepassing voor iedereen: gezinnen, maar ook bedrijven en de landbouw. De meeste carwashes kunnen wel gewoon blijven functioneren. "Die gebruiken zo goed als allemaal putwater, dat ze bovendien ook nog eens recycleren."

'Werk genoeg voor politie'

Wie toch de tuinslang opendraait, riskeert een pv en dus een boete. "Het is aan de politie en het parket om te bepalen hoe hoog die is", zegt Schauvliege nog. Maar in de eerste plaats rekent de minister erop dat iedereen voldoende gezond verstand aan de dag legt om de noodzaak van de maatregel in te zien. "Het is niet de bedoeling een heksenjacht te openen op al wie water verspilt. Maar met dit besluit hebben de gemeenten en de politie wel een stok achter de deur, voor het geval er flagrante overtredingen worden vastgesteld."

Vincent Houssin van politievakbond VSOA hoopt alvast dat de gemeenten niet massaal agenten de straat opsturen om te controleren. "Daar zijn andere controleambtenaren voor. De politie heeft al werk genoeg. Een agent die een gezin betrapt tijdens het vullen van een kinderbadje: dat is echt te gek voor woorden."

De minister heeft ook een 'droogtecoördinator' aangesteld, een Vlaams overlegplatform van diverse beleidsvormen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn.

49 miljoen liter per dag

Toch is er geen echte reden tot paniek. In het Oost-Vlaamse Kluizen heeft De Watergroep een van de grootste waterproductiecentra van het land. De twee wachtbekkens daar - samen goed voor 11 miljard liter - zijn vandaag nog voor twee derde gevuld. Normaal wordt in Kluizen zo'n 42 miljoen liter drinkwater per dag geproduceerd. Deze week ging dat naar een piek van 49 miljoen liter.

Ondertussen is in de brandgevoelige natuurgebieden in de provincie Antwerpen code rood van kracht gegaan. Het gaat onder meer over de Kalmthoutse Heide, de Eksterheide, De Merode, de Most-Keiheuvel en de Tielenheide. Code rood betekent dat er acuut gevaar heerst en dat de toegang tot het gebied wordt afgeraden. De brandtorens in de Kalmthoutse Heide en op het Groot Schietveld worden elke dag bemand. Op 26 mei 2011 ging nog ruim 600 hectare heide in vlammen op. In de Vlaamse Ardennen is een verbod uitgevaardigd om nog vuur te stoken, ook op plaatsen waar dat normaal wel mag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234