Maandag 24/02/2020

stormweer

Waterpeil Schelde stijgt tot 7,2 meter in Antwerpen

Beeld Karel Duerinckx

Door het voorspelde stormtij in het Zeescheldebekken heeft waterbeheerder De Vlaamse Waterweg voor deze namiddag en -avond de alarmfases voor gevaarlijk stormtij afgekondigd. In Antwerpen is het water van de Schelde al tot 7,2 meter gestegen.

De Schelde en haar zijrivieren kregen deze namiddag te kampen met een sterk verhoogd waterpeil. Het peil steeg in Antwerpen sneller dan verwacht. Rond 16 uur liep het water over de blauwe steen op de parking van de Scheldekaaien, die intussen door de politie ontruimd zijn. De kerstmarkt stond er volgens VTM Nieuws deels blank.

De wateroverlast wordt veroorzaakt door een gevaarlijk stormtij: de combinatie van springtij en een noordwesterstorm op de Noordzee, die het zeewater landinwaarts stuwt. Dat zorgt voor hoge waterstanden op de Schelde en haar zijrivieren, van Gent tot in Lier. Ook in Oost- en West-Vlaanderen is het waterpeil hoog, aldus De Vlaamse Waterweg.

Deze auto's werden niet op tijd verplaatst en krijgen een pak water te verwerken.Beeld Karel Duerinckx

De gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan vangen tijdelijk de verhoogde waterpeilen op en vermijden zo stroomopwaarts wateroverlast. Het gaat onder andere over de overstromingsgebieden Anderstadt I en II (Lier), Polder van Lier (Lier), Lippenbroek (Hamme), Scheldebroek (Berlare), Potpolder I en IV (Waasmunster), Bovenzanden (Heindonk), Zennegat (Battel), Paardeweide (Berlare), Bergenmeersen (Wichelen), Wijmeers (Berlare en Wichelen) en de polders van Kruibeke. Dit laatste gebied, met 600 hectare het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen, zal zich naar verwachting voor het eerst vullen.

Zolang de alarmfase duurt, zullen de dijken aan de rivierzijde van de overstromingsgebieden afgesloten zijn voor recreanten. Verder geldt er van 15 tot 19 uur een volledige scheepvaartstremming op de Schelde tussen Wintam en Dendermonde. Ook op de Rupel, de Beneden-Nete en de Beneden-Dijle geldt in die periode scheepvaartstremming. De veerdiensten zullen tijdelijk buiten dienst zijn.

De meest recente verwachtingen voor de peilen op de Schelde zijn te vinden in het hoogwaterbericht van het Waterbouwkundig Laboratorium en op www.waterinfo.be.

Ook de deelfietsen van de stad ontsnappen niet.Beeld Karel Duerinckx
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234