Zaterdag 08/05/2021

Update

Waterpeil daalt weer in Vlaanderen

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen in Vlaanderen is het waterpeil vanavond opnieuw aan het dalen. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die waarschuwt dat op sommige plaatsen wel waakzaamheid geboden blijft. Eerder op de dag had de VMM gewaarschuwd dat er wegens de hevige regenval waakzaamheid geboden is in het Denderbekken en in het Bovenscheldebekken. Maar daar zijn de waterpeilen ondertussen aan het dalen of zich aan het stabiliseren, zo meldt de maatschappij nu op haar website.

Volgens de VMM blijft wel waakzaamheid geboden in het Benedenscheldebekken, langs de Grote en de Kleine Molenbeek. Daar worden evenwel geen kritieke overstromingen verwacht. Ook langs andere traag reagerende waterlopen zoals de Hertsbergebeek (Brugse Polders) blijft waakzaamheid geboden.

In het Oost-Vlaamse Deinze was de gewestweg N43 vanavond afgesloten voor alle verkeer door de hevige wateroverlast. Om de coördinatie te vergemakkelijken werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, meldt het stadsbestuur van Deinze. De N43 was afgesloten tussen de Molenstraat in Deinze en de Posthoornstraat in Zulte. Het verkeer moest er omrijden. Op het kruispunt van de Nachtegaalstraat en de N43 pompte de brandweer het overtollige water van de Tichelbeek over naar de Leie.

Brandweer
In de Pastoriestraat in deelgemeente Meigem waren ook een aantal woningen bedreigd tussen de Wierookstraat en de Diepestraat. De bewoners hebben extra zandzakjes gekregen. De brandweer pompt het water van de Reigersbeek over naar het Schipdonkkanaal. De Vaart Linkeroever was afgesloten voor het verkeer. Ook de Pachthofstraat, de Pontstraat en de Bredestraat waren ondergelopen, meldt de stad Deinze.

Brakel
In Brakel waren een vijftal straten afgesloten en werden twee woningen bedreigd. De brandweer plaatst zandzakken om de huizen te beschermen.

Semois nadert alarmpeil
De Semois in de buurt van Aarlen en Tintigny, in de provincie Luxemburg wordt nauwlettend in het oog gehouden, zo meldt de Dienst voor het onderzoek van de waterlopen Sethy. "Een erg actieve regenzone trekt over Wallonië en het blijft nog de hele dag regenen", aldus het Sethy.

Die fase van pre-alarm geldt voor de Semois en haar zijrivieren in de provincie Luxemburg. Vooral in de gemeenten Aarlen, Attert, Chiny, Etalle, Habay en Tintigny wordt het waterpeil nauwlettend opgevolgd.

Herne
In het Vlaams-Brabantse Herne ware op twee plaatsen in totaal een vijftal straten onder water gelopen, zonder dat er huizen bedreigd werden. Burgemeester Kris Poelaert (CD&V) heeft de straten laten afsluiten. In het centrum van Herne was de wateroverlast het gevolg van het buiten haar oevers treden van de rivier de Marke. In deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle konden de beken hun water niet meer kwijt in de Marke.

West-Vlaanderen
De Leie en de kleinere Heulebeek hadden in de loop van vanmiddag hun kritiek peil bereikt. Dat meldde de stad Kortrijk en werd bevestigd door de brandweer. In Kortrijk stonden een paar straten onder water en waren enkele kruispunten voor het verkeer afgezet omdat doorrijden niet meer mogelijk is. De problemen beperken zich niet tot Kortrijk. Ook de buurgemeenten in de zone, waaronder Zwevegem en Marke, kregen af te rekenen met wateroverlast.

De Heulebeek was op verschillende plaatsen uit haar oevers getreden en het park van Heule was ondergelopen. "Maar de grootste piek hebben we gehad", klinkt het bij de brandweer in Kortrijk. "We blijven natuurlijk ter plaatse met een grote ploeg en zware pompen, maar op een aantal plaatsen zijn we alles aan het afwerken."

Ook de Leie bereikte haar kritieke peil. "Zolang het jaagpad niet onder water staat, is er geen probleem", preciseert de brandweer, maar volgens de stad zal die weg vandaag nog of morgen worden afgesloten.

"Als het stopt met regenen kunnen we alles de baas, maar als het blijft regenen is het achter de feiten aanhollen", besluit de brandweer. De problemen doen zich voor op plaatsen die door de stad gekend zijn als pijnpunten waaraan op korte termijn weinig kan worden gedaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234