Dinsdag 29/11/2022

NieuwsDroogte

Waterlopen kampen met historisch laag debiet, Vlaamse Milieumaatschappij blijft optimistisch

null Beeld ANP
Beeld ANP

Door de droogte is het grondwater in Vlaanderen verder gezakt, en ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen overal sterk. Dat blijkt uit het meest recente toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Op 18 procent van de meetplaatsen in die waterlopen worden zelfs historisch lage veertiendaagse gemiddelde debieten gemeten.

Redactie

De historisch lage debieten situeren zich op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen en in het Dender- en het Dijlebekken. Op 53 procent van de meetplaatsen in heel Vlaanderen worden momenteel zeer lage en lage veertiendaagse gemiddelde debieten gemeten, op 37,9 procent wordt een laag debiet gemeten. Slechts in 9,1 procent van de meetplaatsen worden normale waarden gemeten, nergens zijn er hoge of zeer hoge veertiendaagse gemiddelde debieten.

“In juli hebben we al een captatieverbod gehad in die waterlopen, maar ondertussen is het water zo gezakt op veel plaatsen dat er zelfs op veel plaatsen amper nog water instaat”, zegt woordvoerster Katrien Smet. Het gaat dan om water dat normaal gezien gebruikt wordt voor de landbouw, al kan die ook wel grondwater gebruiken of water uit bevaarbare waterlopen, “maar ook daar horen we dat debiet verder zakt”.

Volgens de meest recente cijfers van 1 augustus vertoonde ook 79 procent van de meetplaatsen voor grondwater een lage (44 procent) tot zeer lage (35 procent) grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Lage tot zeer lage grondwaterstanden doorheen Vlaanderen. Beeld Marijke Huysmans/Vlaamse Milieumaatschappij
Lage tot zeer lage grondwaterstanden doorheen Vlaanderen.Beeld Marijke Huysmans/Vlaamse Milieumaatschappij

Blue Deal

De problemen bevinden zich momenteel vooral bij de natuur, de landbouw en de industrie, zegt Smet. “Het kraanwater is nog voldoende in voorraad, maar we moeten natuurlijk wel zuinig omgaan met alle soorten water het hele jaar door. Zeker nu, want we weten niet hoe lang het nog droog zal blijven.” De VMM verwacht alvast dat het op korte termijn zeer droog tot extreem droog zal blijven in het grootste deel van Vlaanderen.

Lees ook

Interview Ecoloog Li An Phoa over drinkbare rivieren: ‘Dat het met de waterkwaliteit beter gaat, is schijn’

Analyse Woonboten op het droge, rivieren worden stroompjes: Nederland kampt met ‘feitelijk watertekort’, maar wat met Vlaanderen?

“De situatie is ernstig en wordt nauwgezet opgevolgd”, zegt Smet. Ze benadrukt echter ook dat Vlaanderen beter gewapend is tegen de droogte dan een paar jaar terug. “Met het afwegingskader prioritair watergebruik kunnen we doordachte en wetenschappelijk onderbouwde maatregelen nemen om de kans op waterschaarste en de gevolgen ervan te beperken. De Blue Deal van minister Demir rolt meer dan 70 acties op het terrein uit om de strijd tegen waterschaarste en droogte aan te gaan”, klinkt het. “Ook met onze Proeftuinen Droogte laten we bedrijven samenwerken aan innovatieve projecten die waterschaarste in periodes van droogte kunnen inperken.”

‘Allemaal in hetzelfde schuitje’

Op Radio 1 zei Smet ook dat de VMM geen pieken ziet in het verbruik van water, wat vaak wel het geval is wanneer het erg warm is. “Het zou kunnen dat de mensen op hun centen letten, het leven is duurder geworden, maar misschien zijn mensen zich ook bewuster van hun eigen gedrag, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het zijn niet alleen de boeren of de industrie, we moeten het allemaal samen doen.”

Bij de Vlaamse Waterweg melden ze voorlopig nog geen problemen met de binnenscheepvaart, al zijn er wel preventieve maatregelen. Het gaat dan om een vermindering van de captatie, het gegroepeerd door de sluizen gaan – wat leidt tot langere wachttijden –, of een diepgangbeperking van 20 centimeter op de Boven-Schelde. “We bekijken de situatie van dag tot dag, we werken vooral preventief zodat de situatie hopelijk niet erger wordt”, zegt woordvoerster Liliane Stinissen.

Maandag is er opnieuw een bespreking van de droogtetoestand door de adviesgroep Droogte.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234