Donderdag 26/05/2022

Update

Waterlek in Brussel zorgt voor zinkgat en ondergelopen treintunnel: 200 mensen geëvacueerd

null Beeld Mark Baert
Beeld Mark Baert

In de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is het gemeentelijk noodplan van kracht, sinds een breuk in een waterleiding voor grote hinder zorgt. De spoortunnel tussen Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg is over een lengte van 700 meter onder water gelopen, er is een groot zinkgat ontstaan en verschillende gebouwen zijn ontruimd uit vrees voor instortingen en gasexplosies.

rvl en Freya De Coster


Het treinverkeer in Brussel is sinds 10 uur onderbroken tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg. De spoortunnel aan Brussel-Schuman is over een lengte van liefst 700 meter onder water gelopen. Oorzaak is een breuk in een waterleiding van maatschappij Vivaqua.

Die leidingbreuk heeft ook voor een groot zinkgat op het kruispunt van de Leuvensesteenweg en de Clovisstraat gezorgd. Daarbij vielen gelukkig geen gewonden. Vanavond is er verderop een tweede, kleiner zinkgat ontstaan, iets hogerop in de straat ter hoogte van huisnummer 327. Dat komt volgens Vivaqua door een nieuw waterlek, weliswaar in dezelfde waterleiding.

Onder meer cultuurhuis Jazz Station, naast het zinkgat, werd ontruimd. Beeld Mark Baert
Onder meer cultuurhuis Jazz Station, naast het zinkgat, werd ontruimd.Beeld Mark Baert

Tweehonderd mensen geëvacueerd

Kort na de middag werd besloten om gebouwen in de buurt van het leidingbreuk te ontruimen. Daarbij is het gemeentelijk nood- en evacuatieplan van kracht. Het gaat daarbij onder meer om kindercrèche Petite Boule en het cultuurhuis Jazz Station. De stabiliteit van beide gebouwen is uiterst onzeker. Ook buurtbewoners zijn geëvacueerd uit hun woningen.

"Omwille van de instabiliteit van de bodem als gevolg van de leidingbreuk ter hoogte van nummer 205 van de Leuvensesteenweg heeft de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node beslist om uit voorzorg het nood- en evacuatieplan te activeren. Vijfentwintig kinderen uit de crèche 'le P'tit Boule' op de Leuvensesteenweg werden geëvacueerd en in een andere crèche in de gemeente ondergebracht", laat de politiezone Brussel-Noord weten.

"Ook werden een twintigtal mensen ondergebracht in een opvangcentrum dat geopend werd in de omnisportzaal Guy Cudell, in de Tweekerkenstraat. Op de Leuvensesteenweg is een veiligheidszone ingesteld, en de baan is afgesloten voor verkeer. De burgemeester van de gemeente, Emir Kir (PS) verklaarde aan de VRT dat een 100-tal mensen in veiligheid werden gebracht, en er nog eens evenveel zullen volgen. Dat gebeurt volgens hem uit vrees voor gasexplosies en instabiliteit.

null Beeld Mark Baert
Beeld Mark Baert

Alternatieve dienstregeling

Door de leidingbreuk is lijn 161 tussen Brussel-Luxemburg en Brussel-Noord volledig versperd. De treinen van en naar Namen en Luxemburg op die lijn worden omgeleid via Leuven. Tijdens de avondspits zullen treinen tussen Brussel en Namen en Brussel en Gembloux geschrapt worden.

De NMBS heeft een alternatieve dienstregeling opgesteld, aangezien het treinverkeer in beide richtingen onmogelij is. Die zal minstens een week van kracht zijn. "De problemen gaan nog meerdere dagen duren," laat NMBS-woordvoerder Bart Crols donderdagmiddag weten. De reizigers wordt aangeraden de NMBS-website of app te raadplegen om hun reis te plannen.

Omstreeks 16 uur kreeg Infrabel de toestemming om de tunnel in te gaan. "Onze mensen kunnen dus veilig beginnen met de schoonmaak en herstellingswerken. Deze avond en nacht zal al het water weggepompt worden, daarna moeten we het zand, vuil en modder verwijderen. Pas dan kunnen we beginnen met de vervanging van de spoorlijn, ballast en bedding. Die moet over een lengte van 200 meter hersteld worden."

"Er zal één spoorweg vrijgemaakt worden om materiaal af-en aan te brengen, zodat onze mensen aan het werk kunnen. De werken zullen zeker nog tot in de loop van volgende week duren. Het treinverkeer zal in die periode niet doorkunnen."

null Beeld Mark Baert
Beeld Mark Baert
null Beeld Mark Baert
Beeld Mark Baert

Werken kunnen lang duren

De technische ploeg van Vivaqua is ter plaatse en heeft de leiding geïsoleerd. Ze zoekt nu naar de oorsprong van de breuk in de leiding, die een diameter van 30 centimeter heeft. "Vivaqua staat permanent in contact met Infrabel om de situatie op de voet te volgen. Onze ploegen zullen dag en nacht werken om het incident zo snel mogelijk af te sluiten", aldus de watermaatschappij.

Wanneer het zinkgat van 36 vierkante meter op de Leuvensesteenweg in Sint-Joost-Ten-Node dicht gemaakt kan worden is nog altijd niet duidelijk. Ondertussen voorziet Brussel Mobiliteit de nodige omleidingen om de spits zo vlot mogelijk te laten verlopen. "Infrabel en Vivaqua zijn ter plaatse en iedereen pleegt overleg om de problemen zo snel mogelijk op te lossen", aldus Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit.

Brussel kreeg vorige week in de Kardinaal Mercierstraat, nabij Brussel-Centraal, ook al te maken met een zinkgat. De herstelling van dat eerste zinkgat is overigens nog steeds bezig en zal weken duren.

null Beeld Mark Baert
Beeld Mark Baert
null Beeld Mark Baert
Beeld Mark Baert
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234