Maandag 26/10/2020

Waterhof in Gaasbeek

Het lekkerste seizoensproduct van het jaar? IJs, natuurlijk! Nu de zomer in het land is, is elk excuus om te likken goed. Wij gingen de uitdaging aan en gingen op zoek naar de crème de la crème onder de crème.

Sfeer: In het Brabantse Pajottenland stuit je vlakbij het Kasteel van Gaasbeek op het ijssalon en de hoevewinkel Waterhof. Je kan er op de binnenkoer of op de heringerichte hooizolder genieten van een schepijsje of kiezen uit een van de tientallen coupes.

Smaak: Waterhof verwerkt verse melk van eigen koeien tot ijs, boter, plattekaas,... Ze serveren vooral traditionele smaken, lekker romig en zacht van smaak.

Cool-factor: Als je op voorhand telefonisch reserveert, kan je zelfs een potje 'boerenklompgolf' meepikken, dat is net hetzelfde als golf, maar dan tussen de koeien.

Donkerstraat 8, 1750 Gaasbeek.

www.waterhofgaasbeek.be.

De Lekdreef in Averbode

Sfeer: In de groene Lekdreef van Averbode kleeft de ene crèmekar tegen de andere. Op warme zomerdagen schuiven er tot vijf ijskarren hun raampje open. Je kan er ijs likken van 10u 's ochtends tot 's avonds laat zolang er toeristen door de dreef richting de Abdij van Averbode flaneren.

Smaak: Al het ijs is ambachtelijk bereid door het IJsroosje of het Melkijsje in Averbode. Je kan er klassieke smaken krijgen, maar ook enkele onverwachte zoals rum-rozijnen of blauw smurfenijs. Het is er drummen, maar de ijsventers zijn gerouleerd: een rij van dertig mensen werken ze weg in tien minuten. O ja, je krijgt er steevast grote bollen, dus gierig zijn ze niet.

Cool-factor: De Lekdreef heet je welkom op een prachtige historische locatie waar iedere passant 'ne goeie crème' als geloofsovertuiging deelt.

Meer weten?

De Lekdreef heeft z'n oorsprong te danken aan bedevaarders. Al eeuwenlang is Averbode de laatste tussenstop voor pelgrims die naar Scherpenheuvel trekken. Voor ijsverkopers was deze pauze vol hongerigen een goudmijn en zo zag De Lekdreef het levenslicht. De ene kant van De Lekdreef maakt deel uit van Scherpenheuvel-Zichem en de andere van Tessenderlo. Aan jou de keuze in welke provincie je het liefst jouw crème de la crème bestelt.

Abdijlaan 1, 3271 Averbode, www.averbodia.be.

Il Monello in

Sint-Gillis

Sfeer: Bij Il Monello kan je kiezen voor een ijsje on the go of terplekke genieten van een coupe. Kinderen vinden er blindelings hun weg naar de speelhoek.

Smaak: De sorbets zijn gemaakt van vers fruit, het ijs wordt gedraaid volgend origineel Italiaans recept. Op vraag van de klant voegden ze smaken zoals saffraan en chocomunt toe. Een van de topfavorieten is 'chocorange', gemaakt van zwarte chocolade en orangettes.

Cool-factor: Dankzij de grote tearoom is het de geknipte plek voor een tussendoortje met het hele gezin.

Charleroisesteenweg 31-33, 1060 Sint-Gillis.

Gelateria Il Monello op Facebook.

't IJshoorntje in Rotselaar

Sfeer: 't IJshoorntje in Rotselaar begon in een garage, vandaar dat locals halsstarrig blijven spreken over 't Garageke. Je komt terecht in een volkse, hartelijke sfeer.

Smaak: Naast klassieke smaken kan je pakweg Pims, M&M's en cuberdonijs bestellen of kiezen voor sorbets zoals limoncello of groene appel. Het suikervrij ijs is nauwelijks te onderscheiden van gewoon ijs qua smaak, dus iedereen kan er met volle teugen genieten.

Cool-factor: Het grootste voordeel van 't IJshoorntje is z'n ligging vlakbij fietsroutes langs het meer van Rotselaar, voor wie een ijsje met een plons wil combineren.

Hellichtstraat 103, 3110 Rotselaar. IJshoorn op Facebook.

Zizi in Ukkel

Sfeer: Glacier Zizi is al toe aan de derde generatie. Boven de ijstoog prijkt fier 'since 1948'. Je komt er in een op en top familiale boîte waar je je dankzij de Italiaanse hartelijkheid meteen thuisvoelt.

Smaak: Zizi draagt natuurlijk ijs zonder kleurstoffen hoog in het vaandel. In de ijstoog blinken fruitsorbets volgens het seizoen en verrassende creaties zoals mojito, basilicum en rozemarijnijs.

Cool-factor: Zizi is een celeb onder de Brusselse crèmeries. Je kan een ijsje meenemen of binnen blijven plakken om een volledige coupe te verorberen.

Onderlinge Bijstandstraat 57A, 1180 Ukkel.

www.glacierzizi.be.

Le Petit nuage

in Brussel

Sfeer: De retro foodbike van Le Petit Nuage slalomt de hele dag met bioijsjes door het groene Leopoldpark in Brussel.

Smaak: Le Petit Nuage serveert klassieke smaken zoals pistache, chocolade, mango, ... De ijsjes bevatten eieren noch gluten en de sorbets zijn lactosevrij. Can't go wrong.

Cool-factor: Je krijgt je ijskoude bollen gepresenteerd op een warm, versgedraaid biohoorntje. Die koekjes zijn fijn, krokant en licht geparfumeerd met vanille. Voor ons een bol met twee hoorntjes, aub!

Leopoldpark, Belliardstraat, 1000 Brussel.

www.lepetitnuage.eu.

Likken & liken

de lekkerste ijsjes

Comus & Gasterea

in Brussel

Sfeer: Brusselaars weten dat deze zaak synoniem staat voor overheerlijk ijs, grote bollen en een wat mopperende bediening.

Smaak: Voor de gewoontedieren zijn er smaken zoals vanille, karamel en framboos, voor de avontuurlijke ijseter variëren de smaken van lavendel over witloof tot wasabi-ijs.

Cool-factor: Je kan het zo gek niet bedenken of Comus & Gasterea draait 't! Een adresje voor je culinaire bucketlist.

Baksteenkaai 86, 1000 Brussel. www.comusgasterea.com.

Coupe Matadi in Leuven

Sfeer: Enkele maanden geleden verbouwden Nele De Jaegher en An Peeters een vrachtschip uit 1929 om tot een architectenbureau slash ijssalon om de Leuvenaars op hun wenken te bedienen.

Smaak: Je kan kiezen uit acht smaken waaronder 'café mediterranee': mokka-ijs met witte chocolade en krokantjes.

Cool-factor: Wie heeft er Saint-Tropez nodig als je ook aan de Vaartkom op 't dek van een schip ijsjes kan binnenlepelen?

Kolonel Begaultlaan 7, 3012 Leuven. www.coupematadi.be.

Mellow in Elsene

Sfeer: De zussen Noémie en Margaux stortten zich twee jaar geleden in het ondernemersavontuur met hun eigen frozen yoghurt - oftewel 'froyo' - zaak Mellow. Ze runnen hun winkel met hart en ziel.

Smaak: Frozen yoghurt smaakt net zoals soft ice zacht en romig. Bij Mellow serveren ze natuurlijke frozen yoghurt en sinds kort ook een sojaversie.

Cool-factor: De fruittoppings zijn seizoensgebonden en de siropen huisgemaakt. Onze favoriete combinatie? Zonder twijfel 'The Belgian': froyo met aardbeien, speculaas en chocoladesaus.

Londenplein 10, 1050 Elsene. www.welovemellow.com

nICE in Huldenberg

Sfeer: Begin juni opende in centrum Huldenberg de nieuwe ijsjeszaak 'nICE!'. Uitbater Kristof De Bois zei zijn job als IT-consultant vaarwel om thuis ambachtelijk ijs te draaien. Je kan er sorbet of een roomijsje meenemen of in de zon neerstrijken op een van de zitbanken.

Smaak: Iedere dag heb je keuze uit een 16-tal smaken: voornamelijk klassiekers, maar evengoed tiramisu of witte praline-ijs. Het ijs heeft een romige smaak, maar is toch erg licht.

Cool-factor: nICE! pakt uit met een gin-tonicsorbet. Het smakelijke goedje bevat slechts 1,98% alcohol, dus je zal nog steeds in één rechte lijn huiswaarts kunnen keren.

Elzasstraat 9, 3040 Huldenberg. www.n-ice.be.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234