Watercrisis dreigt ook voor rijke landen
Brussel l Niet alleen voor ontwikkelingslanden maar ook voor rijke landen als de VS en Groot-Brittannië dreigt een watercrisis. Volgens het WWF zijn problemen als vervuiling en schaarste van water duidelijk een globaal fenomeen geworden.
Door Ayfer Erkul
Uit het rapport Rich countries, Poor water van de milieuorganisatie blijkt dat de crisis hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door een combinatie van klimaatverandering, een slechte planning van de waterinfrastructuur en een ondeskundig beheer van de voorraden.
Het WWF zegt dat rijkdom en een goede infrastructuur geen garantie zijn tegen waterschaarste, vervuiling, klimaatverandering en droogte. "Economische rijkdom betekent niet automatisch veel water", zegt Jamie Pittock, directeur van het Global Freshwater Programme van het WWF, op de website van de organisatie. "Rijkdom en infrastructuur zijn ook geen vervanging voor het beschermen van rivieren en waterrijke natuurgebieden. Water moet in heel de wereld efficiënter gebruikt worden. Schaarste en vervuiling komen steeds vaker voor en de verantwoordelijkheid om een oplossing te vinden ligt zowel bij de rijke als bij de arme landen."
Het WWF onderzocht waterproblemen in ontwikkelde landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Spanje, Australië en Japan. Uit het rapport blijkt dat bijvoorbeeld in Londen lekkage en andere vormen van waterverlies, veroorzaakt door de verouderde leidingen, dagelijks zorgen voor een verlies van 300 olympische zwembaden water. 'Dorstige' steden als Houston en Sydney verbruiken meer water dan natuurlijk kan worden aangevuld. Die situatie zal nog verergeren door de opwarming van de aarde, die voor minder regen en meer verdamping zorgt.
In het Middellandse Zeegebied slorpt het toerisme een groot deel van het water op en bedreigt de irrigatielandbouw de watervoorraden. In Australië, na Antartica het droogste continent ter wereld, is het zoutgehalte in de bodem de grootste bedreiging voor belangrijke landbouwgebieden. Japan kent veel regenval, maar daar is de vervuiling van het water een groot probleem.
De hoop dat nieuwe economische grootmachten als China, India en Brazilië het beter zullen doen in het beheer van water is al nu de bodem ingeslagen. Volgens het WWF zijn die landen al verleid tot het plannen van grote infrastructuren als megadammen, waarbij er niet voldoende rekening mee wordt gehouden of die projecten aan de waterbehoefte zullen kunnen voldoen en of ze humanitaire kosten en milieubeschadiging zullen veroorzaken.
De waterproblemen die rijke en arme landen treffen, zijn volgens het WWF een alarmsignaal om over te gaan tot de bescherming van de natuur als de bron van water. Aan de vooravond van de Wereldwaterweek, van 20 tot 26 augustus, waarschuwt de milieuorganisatie dat regeringen verouderde infrastructuren moeten herstellen, de vervuiling bestrijden en irrigatiepraktijken veranderen.
Ondertussen geraakte gisteren bekend dat de vraag naar water in 2050 verdubbeld zal zijn. Volgens Frans Rijsberman, de voorzitter van het International Water Management Institute, zou de prijs van het blauwe goud tegen die tijd zelfs tot drie keer zo hoog kunnen zijn. Nu al kampt een derde van de wereldbevolking met watertekort. "Er is voldoende water om de hele wereld te voorzien, maar daar is wel een goed waterbeheer voor nodig", verklaarde Rijsberman gisteren tijdens een conferentie in Australië.