Maandag 27/01/2020

'Wat zullen we leren, negen maanden lang'

Een kruisbeeld met de letters 'RIP' erop geschreven. Een strop, bungelend boven de hoofdingang. De studenten en docenten van het Rits, de Brusselse hogeschool voor audiovisuele kunst en drama, lieten er gisteren bij de voorbijgangers in de Dansaertstraat geen twijfel over bestaan dat hun school in nood is. In financiële nood, zoals ook bleek uit de slogan op een spandoek: 'Geen centen voor docenten, geen toekomst voor talenten.' Zo'n vaart zal het echter niet lopen, want een protestactie gisteren in en rond de Erasmus Hogeschool, het instituut waar het Rits een deel van uitmaakt, leverde een doorbraak in de onderhandelingen op.

Brussel

Eigen berichtgeving

Steven Heene

Het Rits-protest gisteren viel op door een felle, overheersende kleur: roze. Niet zozeer uit sympathie voor de holebi's, zoals een student opmerkte, maar omdat de algemeen directeur van de Erasmus Hogeschool Frank Roos heet. Het resultaat van die ingeving bestond uit slierten roze toiletpapier, roze linten en roze kleren waarmee de studenten van de Brusselse kunst- en mediaopleiding zich uitdosten voor een opmars richting de campus van Erasmus in Anderlecht, waar 's namiddags een vergadering van het bestuurscollege plaatsvond.

De studenten en docenten - ze waren met een paar honderden - maakten hun eisen bekend middels strooibiljetten met daarop vier punten: "de onmiddellijke aanstelling van alle gastdocenten en de goedkeuring van de heraanstellingen; lokalen en middelen die voldoen aan de noden van een kunstopleiding, conform de wet; geen noodoplossing op korte termijn, maar een duurzame overeenkomst; een duidelijk, open financieel en artistiek-pedagogisch beleid".

Aanleiding voor de heibel tussen het Rits en de Erasmus Hogeschool is een verschil in de begroting: het Rits kreeg de goedkeuring voor een budget van 157 miljoen frank maar zag daarvan voorlopig slechts 145 miljoen. Dat verschil heeft te maken met het feit dat de musicalopleiding van het Brusselse conservatorium een jaar geleden werd overgeheveld naar het Rits, maar nu terugkeert naar het conservatorium. Maar dat is niet de enige, zegt Marnix Verduyn, voorzitter van de departementsraad van het Rits. "Die musicalopleiding kost blijkbaar 10 miljoen frank. Wij zijn echter absoluut niet geraadpleegd over die verschuiving van en naar het conservatorium. Dit is een volstrekt eenzijdige beslissing."

Volgens Verduyn is het ook normaal dat voor een jaarbudget een indexering en de groeiende anciënniteit van de werknemers in acht worden genomen. "Je moet dus iets meer krijgen om hetzelfde te kunnen blijven doen. Wel, dat is nu niet het geval. Vijf statutaire ambten zijn nog niet getekend en 127 gastdocenten hebben nog geen contract." Met 'statutaire ambten' worden voor het Rits structurele banen bedoeld, waaronder vaste docenten en mensen van het productiebureau.

Terwijl een delegatie van het Rits gisterenmiddag ging pleiten bij het bestuurscollege van de Erasmus Hogeschool, vatten de studenten en docenten post voor het hoofdgebouw op de campus in Anderlecht. Ze zongen hun strijdlied ('Wat zullen we leren'), gaven een oorverdovend concert met (roze) plastic fluitjes en zochten, naarmate de uren van wachten vorderden, een beetje warmte door samen te klitten of te dansen op het roffelende ritme van een djembe, terwijl de politie een oogje in het zeil hield.

Omstreeks half vijf, kwam de Rits-delegatie naar buiten met goed nieuws: vier van de statutaire ambten worden opnieuw aangesteld tot eind december, in afwachting van verdere gesprekken; één ambt wordt getekend voor het hele schooljaar. Wat de gastdocenten betreft is de helft van het budget goedgekeurd - een groot aantal onder hen kan dus maandag beginnen lesgeven. Voor de overige gastdocenten wordt nog een oplossing gezocht door de raad van bestuur. Die vergadert volgende week. Vandaag vindt nog een persconferentie plaats waarop de Rits-directie zal uitleggen hoe de zaken ervoor staan. Zegt Jan Bernolet, vertegenwoordiger van de studenten in de raad van bestuur en de departementsraad: "Het gesprek is positief verlopen - men geeft blijk van goede wil. We kunnen dus werken aan een echt duurzame oplossing." Die moet begin januari een feit zijn.

Protest levert compromis op over aanstelling van docenten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234