Donderdag 20/02/2020

Video

"Wat zou je doen als je kind homo was?": YouTube-ster krijgt verbijsterende antwoorden

Beeld Youtube / Ergin Arslanbas

De Limburgse videoblogger Ergin Arslanbas trekt geregeld de straat op met 'lastige vragen' die hij aan voorbijgangers voorlegt. Maar met de vraag 'Wat zou je doen als je kind homo was?' raakte hij blijkbaar een wel erg gevoelige snaar. De antwoorden die hij van veel jongeren kreeg, getuigen van erg veel misprijzen tegen homo's. Zowel vanuit de sp.a als bij holebivereniging Cavaria wordt geschokt gereageerd op de beelden.

Op het erg populaire (ruim 67.000 volgers) YouTube-kanaal Achterklap van de 23-jarige Arslanbas vind je een amalgaam van onderwerpen, gaande van 'food fights' tot een wandeling door de nachtelijke straten van spookstadje Doel.

Daarnaast heeft de jongeman ook een reeks video's waarin hij passanten netelige kwesties voorlegt, zoals 'Heb je ooit al eens iets gestolen' of 'Waarmee mag je dochter zeker niet thuiskomen?' Zijn laatste vraag luidde 'Wat zou je doen als je kind homo was?', een kwestie die hij voorlegde aan jongeren in Hasselt.

De antwoorden zijn op zijn minst schokkend te noemen. Een meerderheid van de ondervraagden reageert erg afwijzend, met antwoorden als "Ik gooi hem buiten", "Ik zou hem met de riem slaan" of "Ik los het op met een flesje cola en vaseline."

Reacties

Er kwamen al verschillende geschokte reacties op de beelden. Twee Limburgse holebi-volksvertegenwoordigers van de socialistische partij sp.a, Els Robeyns en Rob Beenders, reageren "met verbijstering" op de ophefmakende videoblog. Ook holebivereniging Cavaria is geschokt.

"De videoblogger zegt dat hij ongemakkelijke vragen stelt", zegt Jeroen Borghs, woordvoerder van Cavaria. "Maar volgens ons is er om te beginnen niets 'ongemakkelijks' aan het feit dat iemand holebi is."

"De interviewer laat hier en daar wel blijken dat hij het niet eens is met wat gezegd wordt", aldus Borghs, "maar dat is niet voldoende. Hij selecteert vooral negatieve antwoorden. Hij laat ook niemand aan het woord die deze antwoorden kadert. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij dit soort negatieve uitspraken de homofobe toehoorders alleen maar gesterkt worden in hun vooroordelen."

"Ongeloof en verbijstering"

Of het plaatsen van dit soort uitspraken op YouTube strafbaar is, weet de woordvoerder van Cavaria niet zo meteen. "Dat is een kwestie voor Unia (de nieuwe naam van het Interfederaal Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, nvdr) om uit te zoeken", zegt Borghs. "Wellicht valt dit onder de noemer van vrijheid van meningsuiting, maar het toont in elk geval dat het werk van onze vereniging Cavaria, het bespreekbaar maken van homoseksualiteit, meer dan ooit nodig is, zeker in het middelbaar onderwijs."

Sp.a-volksvertegenwoordigers Els Robeyns en Rob Beenders reageren "met ongeloof en verbijstering" op de homofobe uitspraken. "Het is volkomen onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat een deel van onze jongeren er zulke onverdraagzame opvattingen over holebi's op nahoudt", vinden Beenders en Robeyns. "We willen graag in gesprek gaan met de jongeren die in het filmpje aan het woord komen."

De socialistische politici vinden het een belangrijke taak voor onder meer het onderwijs en het verenigingsleven om met jongeren hierover in dialoog te gaan over dergelijke kwesties. Robeyns en Beenders zullen ook Ergin Arslanbas zelf uitnodigen om het gesprek aan te gaan, stellen beide politici in een persmededeling.

"Choquerend maar niet strafbaar"

Dat zegt Els Keytsman, directeur van Unia, noemt de homofobe uitspraken onrustwekkend. "Ze tonen aan dat holebiverenigingen en heel ons onderwijs meer dan ooit de taak hebben om via een open gesprek jongeren te sensibiliseren voor deze problematiek."

"De uitspraken van de Limburgse jongeren bewijzen wat reeds uit een recente peiling was gebleken", zegt Keytsman. "Homoseksuele relaties worden door een aanzienlijk deel van onze bevolking (nog) niet geaccepteerd, en dat geldt nog meer voor ouderen tussen 65 en 70 jaar enerzijds en jongeren tussen 16 en 25 jaar anderzijds. Die twee groepen zijn soms zeer extreem in hun afwijzing."

"Anderzijds blijkt ook uit onderzoek dat mensen die veel met diversiteit in aanraking komen, ook zelf opener staan tegenover diversiteit. Wij kunnen enkel besluiten dat het nodig is dat verenigingen zoals Cavaria en onze leraren in het onderwijs de jeugd sensibiliseren voor de problemen waarmee holebi's kampen, zoals pestgedrag en kwetsende uitspraken."

Strafbaar zijn de uitspraken of het op internet plaatsen ervan niet, zegt Keytsman. "hoe onrustwekkend en choquerend ze ook zijn, deze uitspraken vallen onder de vrijheid van meningsuiting. Er wordt niet opgeroepen tot discriminatie of geweld tegen holebi's."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234