Donderdag 17/10/2019

Didier Reynders

Wat zoekt Reynders op Fiji?

Minister Reynders (midden) poseert met het rugbyteam van Fiji, dat goud won op de Olympische Spelen. Beeld Twitter

Vraag: waarom reist buitenlandminister Didier Reynders (MR) naar de piepkleine Fiji-eilanden om er de premier én de president te ontmoeten? Antwoord: België wil volgend jaar een zetel in de VN-Veiligheidsraad en voert een zware strijd om stemmen met Duitsland en Israël.

Op het eerste zicht lijkt het vreemd dat een Belgisch minister een tweedaags bezoek brengt aan een eilandengroep in de zuidelijke Stille Oceaan waar amper een miljoen mensen wonen. België heeft geen intensieve politieke banden met Fiji en de handelsbelangen zijn minimaal.

En toch acht Reynders het nuttig om zowel de president, de premier als de minister van Handel en Toerisme van Fiji te ontmoeten. Daarnaast kreeg de Belgische minister ook een rondleiding in een suikerfabriek.

De belangrijkste reden voor Reynders' doortocht op het tropische eiland is dat hij momenteel een lobbyoffensief voert voor een tweejaarlijks lidmaatschap van België in de VN-Veiligheidsraad (VR). Over anderhalf jaar kiezen de 193 lidstaten van de Verenigde Naties welke vijf landen gedurende twee jaar als nieuwe niet-permanente leden in de Veiligheidsraad mogen zitten. Voor de zogenaamde West-Europese groep zijn er twee vacante zetels voor drie kandidaten: België, Duitsland en ook Israël dat om diplomatieke redenen in deze groep belandde. "Vermits elke lidstaat een stem heeft is het belangrijk om ook te praten met landen als Fiji", luidt het bij Buitenlandse Zaken. Vandaag reist Reynders naar Nieuw-Zeeland waar hij eveneens om steun voor het VR-lidmaatschap zal vragen.

Zowel politici, diplomaten als experts in internationale relaties geven aan dat het voor een klein land als België zeer interessant is om deel uit te maken van het machtigste VN-orgaan.

Sven Biscop, codirecteur van het Egmont-Instituut voor Internationale Betrekkingen: "Een zetel in de Veiligheidsraad geeft België extra zichtbaarheid en is een unieke gelegenheid om contacten op hoog niveau te leggen, die je ook in andere dossiers kunt gebruiken. "Verder zijn we er vroeger in geslaagd om als VR-lid belangrijke accenten te leggen: zo speelde ons land een belangrijke rol in de strijd tegen conflictdiamanten en het verdrag tegen antipersoonsmijnen."

België was tot nu toe vijf keer lid van de Veiligheidsraad. De laatste maal was in 2007-2008, toen voormalig minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) onder andere aan pendeldiplomatie deed om de genocide in de Soedanese regio Darfur te stoppen.

Feit is wel dat België sinds vorige week een grote kans maakt om zijn slag binnen te halen. Toen verkleinde Israël zijn kansen aanzienlijk door keihard uit te halen naar de Veiligheidsraad, omdat die een resolutie goedkeurde die de bouw van Israëlische nederzettingen in bezette Palestijnse gebieden veroordeelde.

Volgens ingewijden voert Israël nog steeds een intensieve lobbycampagne, maar is de relatie met steeds meer VN-lidstaten totaal verzuurd. De concurrentie van het invloedrijke Duitsland is wel nog altijd verpletterend voor ons land.

Soloslim

Om de steun van VN-lidstaten los te weken, moet Reynders wel aan diplomatieke ruilhandel doen. You scratch my back and I'll scratch yours, is hier het credo. Zo beloofde Reynders om iets te doen aan de strenge regels voor Schengenvisa voor Fijiërs. Verder zullen Belgische experts Fiji concrete hulp bieden bij de voorbereiding van het voorzitterschap van de volgende COP23-klimaattop, die in november plaatsvindt.

Oppositieleden zoals Dirk Van der Maelen, buitenlandexpert van sp.a, hebben de nodige kritiek op de soloslimstijl waarmee Reynders momenteel overal ter wereld deals sluit om de VR-zetel binnen te halen.

"Wij vinden het een goede zaak dat België meedingt voor een zitje in de Veiligheidsraad. Maar het zou niet slecht zijn als minister Reynders transparant is over de toezeggingen die hij doet. De minister is voortdurend aan het wheelen en dealen, maar we hebben geen enkel zicht op de prijs die we gaan betalen voor die VR-zetel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234