Dinsdag 27/07/2021

Wat zijn de verschillen in de programma's?

Economie / belastingen

l Belastingverlagingen voor personen (500 dollar) en gezinnen (1.000 dollar) die minder dan 22.7000 dollar per jaar verdienen, en voor gepensioneerden die tot 50.000 dollar per jaar verdienen.

l Belastingverlagingen afschaffen die Bush gaf aan gezinnen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, 5 procent van de bevolking.

l Bedrijven krijgen van Obama in 2009 en 2010 een belastingverlaging van 3.000 dollar voor elke nieuwe werknemer die aangeworven zal worden boven op de huidige bezetting. Kmo's mogen investeringen tot 250.000 dollar afschrijven tot eind 2009. Kmo's en starters moeten ook geen belastingen op kapitaalwinsten betalen.

l Zijn belastingplan zou de inkomsten voor de overheid over de volgende tien jaar verhogen met 627 miljard dollar.

l Het economische impulsplan van Obama kost in totaal 175 miljard dollar, waaronder ook 25 miljard dollar om wegen en bruggen te verbeteren, scholen energie-efficiënter te maken en 50 miljard dollar staatswaarborg voor de noodlijdende auto-industrie.

l Inbeslagnames huizen door banken verbieden gedurende negentig dagen na de laatste betaling. Banken opdragen om niet te handelen tegen eigenaren die proberen hun hypotheek te betalen, ook al is dat niet het volle bedrag.

l Wall Street beter reguleren om de oorzaak van de financiële crisis aan te pakken.

l Permanente belastingverlagingen voor gezinnen die meer dan 250.000 dollar verdienen, zo'n 5 procent van de Amerikanen.

l Belastingverminderingen voor de 20 procent mensen die tussen 112.000 en 227.000 dollar zitten.

l Het belastingplan van McCain zou de overheidsinkomsten de komende tien jaar verminderen met 595 miljard dollar.

l McCains economisch impulsplan kost 352,5 miljard dollar.

l Eist de oprichting van een nieuwe federale autoriteit om de financiële sector te reguleren.

l Steunt het wetsvoorstel om 25 miljard dollar staatswaarborgen aan de auto-industrie te verlenen.

l De staat moet de problematische hypotheken rechtstreeks overkopen van de financiële instellingen. Ze moeten vervangen worden door leningen met vaste rente. Dat zou 300 miljard dollar kosten, geld geput uit het reddingsplan van 700 miljard.

l Universele gezondheidszorg, hetzij niet verplicht. "Mensen kopen geen zorgverzekering omdat ze niet willen maar omdat ze het niet kunnen betalen", zegt Obama. Daarom wil hij eerst de kosten verlagen.

l Alleen kinderen moeten wel verplicht gezondheidszorg hebben. Die kosten worden betaald door de federale staat, door de belastingverlagingen terug te schroeven die president Bush gaf aan gezinnen die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen.

l Voor de gezondheidszorg van werknemers wil Obama de werkgevers verplichten om de verzekering te verlenen of daar toe bij te dragen, behalve zaakvoerders van kmo's. Werkgevers krijgen overheidsvergoedingen als de kosten boven een plafond uitstijgen.

l Er moet ook een duidelijker keuze zijn voor het soort verzekering. Daarom wil Obama dat werkgevers en werknemers kunnen kiezen uit een, door de overheid erkende, 'pool' van concurrerende private plannen en een openbaar plan zoals het bestaande Medicare. Private verzekeraars krijgen ook een verbod om mensen met gezondheidsproblemen een verzekering te ontzeggen of hogere kosten aan te rekenen.

l Werklozen of mensen met lage inkomens krijgen overheidssteun. Die kosten wil Obama wel verminderen door de nadruk te leggen op preventieve gezondheidszorg.

l De vrije markt laten spelen en de consument een vrije keuze bieden. Hij wil gezondheidszorg niet verplichten maar wel betaalbaarder maken door belastingvoordelen te geven aan de mensen die zich privé laten verzekeren. Deze 'tax credits' lopen op tot 2.500 dollar persoon en tot 5.000 dollar voor families die hun eigen verzekering kopen.

l Controleren van gezondheidszorgkosten zijn topprioriteit. Generische geneesmiddelen makkelijker ingang laten vinden op de markt.

l Zorgverzekeringsplannen overdragen van de ene job naar de andere, en van de ene staat naar de andere.

l Deelstaten moeten met federale subsidies contracten afsluiten met private verzekeraars om mensen te helpen die zich niet kunnen verzekeren op de vrije markt.

Defensiebeleid

l Irak: aftocht van alle VS-gevechtstroepen in Irak aan het tempo van een of twee brigades per maand, om binnen de zestien maanden alle gevechtstroepen terug te trekken. Ondertussen moeten de Irakezen verzoend worden en, met buitenlandse steun, voorbereid op zelfbestuur.

l Afghanistan: meer gevechtstroepen.

l Oorlog tegen terreur: Guantanamo sluiten, burgerlijke strafrechtbanken laten oordelen over terroristen.

l VS-strijdkrachten moderniseren, met nadruk op snelle interventie- en elite-eenheden en aankoop modern legermaterieel om hoofd te bieden in post-9/11-wereld.

l Troepenaantallen verhogen: het leger krijgt er 65.000 soldaten bij, de Marines 27.000.

l Hervorming van contracten Pentagon met privésector: openbare aanbestedingen, meer transparantie, wettelijke status voor private militaire aannemers.

l Het westerse militaire bondgenootschap Navo transformeren en versterken. Navo-leden aansporen om meer troepen bij te dragen voor collectieve veiligheidsoperaties, meer te investeren in stabilisering- en heropbouwoperaties.

l Steun voor het raketschild, wel bekijken of het pragmatischer en kostefficiënter kan.

l Non-proliferatie: over de partijgrenzen en internationaal samenwerken om te verhinderen dat kernarsenalen in de verkeerde handen terechtkomen. Kernwapens behouden als afschrikking.

l Irak: troepenverhogingen zolang nodig. Tegen tijdstabel voor terugtrekking. Voorspelt wel thuiskomst meeste strijdkrachten tegen 2013.

l Oorlog tegen terreur: voorstander van troepenverhogingen in Afghanistan.

l Oorlog tegen terreur: Guantanamo en geheime gevangenenkampen sluiten. Als ex-krijgsgevangene die in Vietnam gefolterd werd is McCain van plan om te voorkomen dat de VS-inlichtingendiensten de gevangenen in de oorlog tegen terreur nog 'gruwelijk, onmenselijk of onterend' behandelen.

l Onvoorwaardelijke steun voor wereldwijd raketschild.

l Leger en Marines optrekken van 750.000 tot 900.000.

l Meer bewapening en modernisering van de VS-strijdkrachten, maar strengere controle op uitgaven.

l 'Army Advisor Corps' die bevriende legers adviseren.

l Civiel-militair agentschap voor geheime operaties tegen terreur.

Buitenlands beleid

l Multilateralisme, nieuwe allianties, beëindigen unilateralisme Bush.

l Komaf maken met de preventieve aanvallen van het Bushtijdperk. Voorstander van 'agressieve persoonlijke diplomatie': leiders van 'schurkenstaten' zoals Iran en Noord-Korea onvoorwaardelijk ontmoeten. Hij zegt dat ze hun gedrag zullen veranderen als ze incentives krijgen, zoals uitzicht op normale relaties.

l Israëlisch-Palestijns conflict: topprioriteit VS-diplomatie, doel: tweestatenoplossing, een Joodse staat in Israël en een Palestijnse staat.

l Kritische dialoog met Rusland, vertrekkend vanuit nationale VS-belangen en respect voor internationale rechtsorde. Samenwerking met Moskou op gebied van contraterreur, non-proliferatie en economie.

l Nieuwe partnerschappen zoeken in Azië.

l Kritische dialoog met China.

l Afrika: actieve steun voor multilaterale diplomatie om conflicten als Darfur te beëindigen.

l Latijns-Amerika: nieuw engagement door agressieve, principiële en duurzame diplomatie.

Diplomatieke betrekkingen met Cuba normaliseren en embargo afzwakken als Havana politieke gevangenen vrijlaat.

l Strijd tegen globale armoede: millenniumdoelstellingen Verenigde Naties helpen nakomen.

l Buitenlands beleid met sterke nadruk op Defensie (zie Defensie).

l 'League of Democracies' die met Navo-steun tussenbeide komen waar actie van de VN-Veiligheidsraad uitblijft door het vetorecht van de permanente leden. Voorbeeld: Navo inzetten om een 'no-fly zone' af te dwingen boven conflictgebieden als Darfur. Samen meer economische sancties tegen Iran nemen.

l Principe van 'rogue state rollback': bewapenen, trainen en uitrusten van strijdkrachten (van buitenaf en binnenin) die de regeringen van 'schurkenstaten' omvergooien om vrije en democratisch verkozen regeringen te verkiezen.

l Behouden Cubaans embargo, vervolging Castro.

l Minder afhankelijkheid van buitenlandse olie- en gasbronnen.

l Wereldleider worden in strijd klimaatverandering voor hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windtechnologie. Gedurende tien jaar wil Obama daarin 150 miljard dollar investeren en vijf miljoen nieuwe jobs creëren.

l Tien procent elektriciteitsvoorziening uit hernieuwbare bronnen tegen 2012, 25 procent tegen 2025.

l Eén miljoen hybride auto's op VS-wegen tegen 2015, gebouwd in de VS.

l Steun aan cleancoal-technology, broeikasgassen steenkoolcentrales opvangen.

l Uitvoeren 'cap-and-trade'-programma over hele economie om broeikasgassen tegen 2050 met 80 procent te verminderen.

l Energie-efficiëntie: elektriciteitsvraag met 15 procent verminderen tegen 2020, onder meer door jaarlijks één miljoen huizen te isoleren.

l Alaska Natural Gas Pipeline bouwen, eigen energie, duizenden nieuwe jobs.

l Actieve samenwerking met klimaatconferentie Verenigde Naties.

l Oprichten Global Energy Forum waarin 's werelds grootste vervuilers zich buigen over energie- en milieuthema's.

l Uitbreiden van binnenlandse olie- en gasboringen, minder afhankelijkheid van buitenlandse olie- en gasbronnen.

l Bouw van 45 kerncentrales tegen 2030, wat 700.000 jobs zou creëren en de afhankelijkheid verminderen van steenkoolcentrales waarvan de broeikasgassen bijdragen tot klimaatverandering. Doel is 100 kerncentrales.

l Allianties sluiten om klimaatverandering tegen te gaan. De VS moeten overwegen samen te werken met elke natie in de wereld om het aantal broeikasgassen te doen verminderen, op voorwaarde dat China en India ook meedoen.

l Belastingkorting van 5.000 dollar voor iedere klant die een auto koopt die geen broeikasgassen uitstoot.

l Prijs van 300 miljoen dollar voor het ontwerp van de batterij die qua efficiëntie een reuzensprong maakt in vergelijking met de bestaande hybride autobatterijen.

l Investeren in de ontwikkeling van cellulose-ethanol, een biobrandstof die anders dan de huidige ethanolproductie geen concurrentie is voor voedseloogsten.

door Maarten Rabaey

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234