Donderdag 08/12/2022

ReportageSint-Niklaas

Wat ze in Parijs tegen 2024 voor elkaar willen krijgen, kan nu al in Sint-Niklaas

Provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas. Beeld Sophie Pycke
Provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas.Beeld Sophie Pycke

Het is warm. Gelukkig kan u in provinciaal domein De Ster zomaar zorgeloos in het water plonsen. ‘Nu is het nog even stilte voor de storm, maar zodra de examens van de scholieren voorbij zijn, weten we wat doen.’

Sophie Van Pycke

“’t Zand is al heet”, roept een oma ietwat geschrokken. Met haar kleindochter aan de hand trekt ze net niet huppelend richting het koele zwemwater van De Ster. Het provinciaal domein in Sint-Niklaas, dat een paar jaar geleden nog te maken had met balorige jongeren, bereidt zich voor op een druk maar gemoedelijk weekend.

“Bij het begin van de pandemie hebben we extra beveiliging ingelast, en die hebben we nadien niet meer afgebouwd”, vertelt directeur Pieter Debaets. “Op drukke dagen werken we met een tiental veiligheidsagenten van een privéfirma en we hebben ook geïnvesteerd in extra eigen personeel. Het positieve effect is meetbaar. Mensen proberen niet meer over de hekken te klimmen om gratis binnen te raken. Ze komen niet meer naar hier om amok te maken, maar gewoon om zich te amuseren.”

Tien jaar geleden mochten tot 8.000 zonnekloppers per dag naar een plekje voor hun badhanddoek zoeken. Vandaag is dat teruggebracht naar 4.500 bezoekers. Echt over de koppen lopen is het hier dus nooit meer. Ook de redders zijn er blij om. “Er is extra hard gewerkt om twee maanden lang op een vaste poule redders te kunnen terugvallen”, vertellen Reggie en Arne vanop de redderspost. “Geen overbodige luxe. Vorig jaar waren we met te weinig en konden we maar moeilijk focussen. Deze zomer krijgen we steun van externe EHBO-medewerkers en een strandwacht die afval verzamelt. Als de vier zwemzones tegelijk opengaan, zijn we het de baas. Nu is het nog even stilte voor de storm, maar zodra de examens van de scholieren voorbij zijn, weten we wat doen.”

Uitstekende scores

De Ster is een van de weinige waterplassen in Vlaanderen waar we op hete zomerdagen met zijn allen - en met een gerust hart - kopje-onder kunnen gaan. Het zwemwater is schaars, maar wordt stelselmatig uitgebreid. Terecht, zo blijkt, want de waterkwaliteit van de Vlaamse kanalen, rivieren en beken is de voorbije jaren sterk verbeterd.

De overgrote meerderheid van 91 officiële zwemwateren in Vlaanderen scoorde vorig jaar uitstekend: 92,7 procent van de zwemzones aan de kust en 86 procent van de zwemvijvers in het binnenland. Ter vergelijking, in Wallonië scoort op een totaal van 31 officiële zwemzones slechts de helft uitstekend. Sportief en recreatief zwemmen was al toegelaten in vier waterlopen: de Damse Vaart in Damme, Kanaal Bossuit-Kortrijk in Zwevegem, de Langerei in Brugge en de oude kanaalarm in Beernem. Dit jaar zijn er nog eens drie locaties bijgekomen: de Abdijkaai in Kortrijk, het Keerdok in Mechelen en het Insteekdok in Vilvoorde.

Goed nieuws voor wie dit weekend even zonder zweetdruppels wil rondlopen. Maar het kan altijd beter. De Parijse Seine is nu nog te vervuild en gevaarlijk, maar daar komt verandering in. Nog voor de zomer van 2024 zouden we in de stad van de liefde een duik moeten kunnen nemen met zicht op de rive gauche en de rive droite.

Seine

“Over vijf jaar zwem ik in de Seine, om te laten zien dat het een schone rivier is geworden.” Om de woorden van Jacques Chirac, toen nog burgemeester, werd in 1988 smakelijk gelachen. Meer dan dertig jaar later lijkt er dan toch schot in de zaak te komen. Burgemeester Anne Hidalgo heeft een masterplan opgezet om de Seine over twee jaar, wanneer Parijs de Olympische Spelen organiseert, zwemklaar te maken. Zomaar een bommetje doen van de Pont Neuf zit er niet in. Zwemmen zal in veel delen verboden blijven vanwege gevaarlijke stroming en scheepvaart.

Soortgelijke plannen zijn er met het Bonapartedok in Antwerpen. Burgemeester Bart De Wever wil een bezoek aan het hart van zijn historisch stad nog net iets magischer maken. Naast het MAS zou een zwemdok komen, en een horecazaak op een drijvend ponton. Ondertussen loopt in Brussel een crowdfunding om FLOW, het pop-upzwembad in Anderlecht, open te houden. In Gent is het nog even op de tanden bijten. Vorige maand protesteerden achthonderd mensen tegen het zwemverbod aan het Houtdok. Er mag niet gezwommen worden als er geen redders aanwezig zijn. Een archaïsch stukje wetgeving, volgens velen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234