Maandag 24/01/2022

Wat zal u Windows 8 haten

De achtste versie van Microsofts besturings-systeem is sinds vandaag te koop. U zult er de pest aan hebben, want niets staat nog waar u het gewend was. Maar als u er eventjes mee bezig bent, moet u toegeven dat het bijna perfect aansluit bij de manier waarop u vandaag digitale technologie gebruikt. Ronald Meeus

Koop en installeer Windows 8, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, en u zult er op zijn minst een beetje door ontredderd geraken. De klassieke outlook van een computerscherm, met een bureaublad, versleepbare iconen en mappen, werd vervangen door een set tegeltjes die toegang leveren tot bepaalde dingen: uw foto's, mails, muziek, games en internetbrowser kunnen rechtstreeks worden aangesproken vanaf dit scherm. Het vertrouwde Windows-bureaublad, met zijn versleepbare elementen, is er nog, maar werd gedegradeerd tot een app tussen de vele andere. De boodschap is duidelijk: het moet allemaal gebeuren vanuit dit startscherm.

Het is de meest radicale ommezwaai uit de geschiedenis van Windows. Ook bij de overgang naar Windows 95 halfweg de jaren 90 en Windows XP in 2001 waren er heel wat fundamentele dingen veranderd, maar Microsoft bracht nooit echt structurele veranderingen aan zijn besturingssysteem aan. Dat bouwt terug op een concept dat in het begin van de jaren 80 werd ontwikkeld door informaticabedrijf Xerox, en dat sindsdien groot werd gemaakt door Apple en Microsoft. Met Windows 8 wordt die getrouwe manier van werken naar de achtergrond verwezen, en komt er een bedieningsinterface in het spel die eigenlijk meer weg heeft van die van een smartphone of tablet.

Clash

Dat laatste had u wellicht niet verwacht op een pc, een toestel dat voor een taakgerichter computergebruik staat. Windows 8 staat pal in het strijdperk van een clash tussen twee manieren om digitale technologie te bedienen: de oude pc-manier, met zijn iconen, mappen en vensters die over en naast elkaar heen kunnen worden geopend, en de nieuwe mobiele wereld, met zijn handige apps en zijn vliegensvlugge manier om aan relevante informatie te geraken.

Als u de tegelinterface een beetje onder de knie hebt, ebt die frustratie weg, en zult u ontdekken dat snelheid de grote kracht van Windows 8 is: alle dingen die u eerst gaat zoeken wanneer u uw pc met een oudere Windows-versie in gang zet, zoals het lezen van uw mails of het bezoeken van uw Facebook, staan gewoon rechtstreeks in dat openingsscherm. Al uw toepassingen kunnen ook thematisch worden gegroepeerd, en de voorgeïnstalleerde Mensen-tegel geeft u meteen alle recente mails, Facebookupdates, Twitterberichten en andere communicatie gegroepeerd per persoon. Bij uw huidige Windows-versie moet u daarvoor verscheidene programma's of webpagina's openen.

Hoe komt Windows 8 aan al die persoonlijke informatie van uw vrienden, kennissen en collega's? Doordat het zich volledig naar de hand van uw internetgebruik zet. Eerst gaat dat natuurlijk via de toegangswegen die Microsoft biedt (uw opstartbeveiliging is bijvoorbeeld uw oude Hotmail-account, dat onlangs onherroepelijk rebranded werd naar de Windows Live-naam), maar er is ook snelle en diepgaande integratie met Facebook, Twitter en LinkedIn.

Windows 8 zet u ook op weg naar dingen die u vandaag misschien nog niet zo veel gebruikt, maar die wel belangrijk kunnen worden voor de toekomst. Zoals de Cloud, bijvoorbeeld: u kunt recht-streeks vanuit het startscherm documenten, foto's en andere zaken opslaan op een online 'kluis', waar ze vanaf ieder op het internet aangesloten toestel beschikbaar zijn. Ook wil Windows 8 u klaarstomen voor één enkele computerervaring over verscheidene platformen heen: de komende maanden zullen ook smartphones en tablets met het besturingssysteem in de winkelrekken landen. Want ook dat is een deel van de boodschap die Microsoft brengt met Windows 8: de technologie is aan een rotvaart aan het veranderen, en u moet mee.

Macht uit handen

Tegelijkertijd zullen een paar van uw aanvankelijke bedenkingen ook na langer gebruik van Windows 8 blijven standhouden. Dat komt omdat ze terecht zijn. Windows 8 balanceert op een slap koord tussen gebruiksgemak en hanteerbaarheid, en op bepaalde punten tuimelt het resoluut naar dat eerste. Multitasking bijvoorbeeld, een van de belangrijkste redenen waarom Windows en aanverwante besturingssystemen überhaupt zo populair werden in de vroege jaren 90, is er goeddeels uit. Het hele idee van de nieuwe interface is dat álles gewoon gelijktijdig blijft draaien, maar om twee vensters naast elkaar open te gooien hebt u veel te veel omwegen nodig. Apps die u opengooit in de tegelinterface nemen per definitie een volledig scherm in.

En tot slot een nog veel fundamentelere bedenking: Windows 8 neemt u - tegelijkertijd met het gegroeide gebruiksgemak - ook heel wat macht over uw computergebruik uit handen. Vergeet bijvoorbeeld stilaan het Configuratiescherm, waarmee u diep kunt doordringen naar de kern van het besturingssysteem en allerhande persoonlijke aanpassingen kunt maken: dat is er nog wel, maar zit (door het verdwijnen van het Start-menu) zo diep verborgen in Windows 8 dat u er weldra de moeite niet meer voor neemt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234