Vrijdag 28/02/2020

Achtergrond

Wat wou deze Chinese vioolbouwer in ruil voor zijn cadeautjes?

De Chinese vioolbouwer Shao Changchun.Beeld RV

De Chinese vioolbouwer Shao Changchun deelde cadeaus uit in Vlaanderen om de relaties tussen ons land en China te versterken, tot hij het land werd uitgezet. Maar wat hoopte hij te bereiken met zijn ‘viooldiplomatie’?  

Grote verwondering in Bree. We schrijven juni 2012 en de lokale muziekacademie mag twee violen in ontvangst nemen van de geroemde Chinese violenmaker Changchun. De man, die in de prestigieuze school in het Italiaanse Cremona een opleiding heeft gekregen, levert de stukken af, waarvan de waarde in de duizenden euro’s zou lopen. “Absolute topklasse”, klinkt het bij de overhandiging.

Violen zijn het handelsmerk van de Chinees, die er enkele jaren later van verdacht wordt een netwerk uit te bouwen in de politiek om zo de invloed van China in ons land te vergroten. In 2017 moet hij dan ook vertrekken, maar ondertussen heeft nog een Vlaamse gemeente kennisgemaakt met de man. Ook Lier sleept in 2012 zijn eerste schenking in de wacht. Drie van Changchuns violen komen daar terecht in de collectie van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans. 

Wederdienst

“We zijn toen gecontacteerd door Freddy Van Gaever”, vertelt Marleen Vanderpoorten (Open Vld), in 2012 de burgemeester van Lier. Van Gaever – een voormalig Vlaams Parlementslid en senator voor Vlaams Belang, die ondertussen is overleden – zou haar gezegd hebben dat Changchun tijdens een bezoek behoorlijk onder de indruk was geraakt van Lier en zijn academie. Die is namelijk de grootste van Vlaanderen, zegt Vanderpoorten. “Na een overleg met de directie hebben we de schenking ook aanvaard.” 

Maar al snel wordt ook een wederdienst gevraagd, gaat Vanderpoorten verder, want nadien heeft Van Gaever aangedrongen om met de muziekschool naar China te reizen. “Het werd voorgesteld als een vriendschapsbezoek en een kennismaking met het vioolbouwersatelier”, zegt Vanderpoorten. “Maar dat hebben we afgewezen. Ik dacht: hier wil ik niet mee verdergaan.” 

Verblijfsvergunning

Er komt nog een tentoonstelling van Chinese kunstenaars in galerij Convent. En de muziekschool van Lier zal nadien nog twee keer violen van Changchun in ontvangst nemen. De collectie telt er nu acht. Die zitten in een verhuursysteem, zo is te horen bij de academie, en enkel geavanceerde violisten zouden de kans krijgen om er op te spelen. “We gaan die violen natuurlijk niet meegeven aan de jongste leerlingen”, zegt een directeur. 

Ook al lijkt er op het moment zelf geen reden om te twijfelen aan de Chinese organisatie, achteraf worden de zaken toch enigszins in een ander licht geplaatst. Frank Boogaerts (N-VA), de huidige burgemeester van Lier, die ook zegt dat hij door Freddy Van Gaever is benaderd over de violen, herinnert zich zo nog een bizar voorval van de laatste maanden. “Iemand uit China heeft met mij contact opgenomen en verwezen naar die vioolschenkingen”, zegt Boogaerts. Bij dat contact zou de vraag gesteld zijn of hij niets kon doen om een verblijfsvergunning te verlengen. “Maar ik heb daar geen gevolg aan gegeven.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234