Zondag 02/04/2023

Voor u uitgelegdPrivacy

Wat wordt er van je opgeslagen als je ‘incognito’ of ‘privé’ surft?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Incognito internetten suggereert dat je kunt surfen zonder dat dat iemand meekijkt. Vrijwel elke grote webbrowser heeft zo’n privémodus. Hoe anoniem ben je dan?

Pieter Sabel

Chrome (van Google), Safari (van Apple), Edge (van Microsoft) en Firefox (van Mozilla), de vier grootste browsers, hebben allemaal een net iets andere naam voor wat we vanaf hier privémodus noemen. Dat betekent dat, in tegenstelling tot de normale modus, niet op je smartphone of computer wordt opgeslagen welke sites je bezoekt.

Ook ben je niet meer automatisch ingelogd voor diensten waarin je in de normale modus wél bent ingelogd, zoals e-mail, sociale media en berichtendiensten. Daarnaast blokkeert de privémodus het plaatsen van cookies, bestandjes die informatie over je gedrag online opslaan.

Dat laatste kan prettig zijn als je een aankoop wilt doen en wilt voorkomen dat je advertenties ziet van de dagcrème die je net hebt gekocht. Browsegeschiedenis niet opslaan kan gênante of ongemakkelijke situaties voorkomen. Stel: je zoekt een baan en hebt daarvoor vijftien verschillende pagina’s bezocht op baanzoeken.com. Misschien wil je niet dat die pagina’s worden gesuggereerd door je browser als je je scherm deelt met collega’s.

Daar houdt de anonimiteit overigens wel zo’n beetje op, legt David Janssen uit, privacydeskundige en oprichter van vpngids.nl, dat tips geeft voor anoniem internetten. Op het moment dat je in privémodus surft, kunnen websites die je bezoekt wel je IP-adres zien, een uniek adres voor elk apparaat dat zich op internet begeeft. Browsers melden overigens dat dit gebeurt in privémodus, er is niets geheims aan.

Janssen ziet ook in toenemende mate dat gebruikers worden geïdentificeerd door de ‘vingerafdruk’ van een browser, een unieke combinatie van browser- en apparaatinstellingen die veelal zó specifiek is dat te herleiden valt om welke gebruiker het gaat. Bedrijven kunnen dus je gedrag volgen, privémodus of niet. Vergeet ook niet, zegt Janssen, dat Chrome van Google is. Een groot deel van het verdienmodel van dat bedrijf is om (gepersonaliseerde) advertenties te tonen.

In privémodus surfen is een stapje op weg naar anonimiteit. Het is goed om je af te vragen of je van de site waar je nu heengaat wilt dat je bezoek wordt opgeslagen, wil je dat niet, kies dan voor de privémodus. Om anoniemer te blijven helpt het om af en toe van browser te wisselen, al zul je moeten accepteren dat je voor sommige sites opnieuw moet inloggen in elke browser. Weer iets anoniemer surfen kan door een VPN, een Virtual Private Network te installeren, waarmee nog minder van je gedrag wordt vastgelegd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234