Zaterdag 29/02/2020

Media

‘Wat willen onze Vlaamse landgenoten nu nog?’: dit schrijven de Belgische kranten na de verkiezingen

De Belgische pers over de verkiezingsdag.Beeld rv

In de kranten vandaag uiteraard erg veel aandacht voor de overwinning van Vlaams Belang, en voor het feit dat extremen scoorden. De hete hangijzers na deze stembusgang? Vooral de federale regeringsvorming en het al dan niet behouden van het cordon sanitaire rond Vlaams Belang. Een overzicht.

Vlaamse kranten: ‘Het centrum is weggezakt’

In zijn standpunt is De Morgen-hoofdredacteur Bart Eeckhout hard voor de regering: “De regering-Michel is een regering geweest die veel met zichzelf bezig geweest is. In de kiescampagne was het vaak niet anders. Leuk voor de debatprogramma’s, minder voor de mensen thuis op de bank, die het dagelijks spektakel met onbegrip gadeslaan en ’s anderendaags vroeg op moeten, met een kop vol zorgen over koopkracht en facturen.”

Beeld De Morgen

De Tijd ziet een verkiezing van extremen, waarbij het midden is weggezakt. Behalve extreemrechts kan alleen extreemlinks écht blij zijn met deze verkiezingen. Voor het eerst in een halve eeuw stemt Vlaanderen communisten in het parlement, constateert de krant. Volgens politiek redacteur Bart Haeck is de vraag nu hoe de kracht van de colère de komende weken en maanden omgezet kan worden in beleid. Die last valt in de eerste plaats op de schouders van de N-VA, stelt hij.  De krant verwacht een nieuwe discussie over het cordon sanitaire en vraagt zich af of de aftredende centrumrechtse Vlaamse regering voort kan regeren. 

• Dat het centrum is ingestort is ook de conclusie van De Standaard. De centrumkiezer is geradicaliseerd en de optelling van de twee rechtse nationalistische partijen was nooit groter, schrijft hoofdcommentator Bart Sturtewagen. “Vlaanderen is welvarender dan ooit, iedereen is aan het werk, de vacatures blijven openstaan. Maar de Vlaming is boos en bang. Hij verwerpt het migratiebeleid en vreest voor zijn pensioen”, beschrijft Sturtewagen de ‘paradox van 26 mei’.

• Het Nieuwsblad ziet parallellen met wat in heel Europa gebeurt. “Overal is extreem- en radicaal-rechts bezig aan een opgang. (...) Er heerst een reëel onbehagen over migratie en diversiteit, over nieuwkomers en zij die er ook twee generaties later nog altijd als nieuwkomers uitzien. Daar heeft Bart De Wever (N-VA) met zijn globale analyse dus gelijk. Maar het is tegelijk te gemakkelijk als verklaring”, schrijft de krant.

De voorbije vijf jaar is “het verhaal van partijen die nooit de indruk konden wekken dat ze een algemeen belang boven het partijbelang konden zetten. Van partijen die zich verloren hebben in pesterijtjes en onweerstaanbare profileringsdrang. Van partijen die van een pak dossiers een rommeltje hebben gemaakt (...). En die daarvoor door de kiezer afgestraft zijn”.

• Gazet van Antwerpen besluit dat “de onbestuurbaarheid van dit land dichterbij is dan ooit”. De onbetwiste winnaar van deze verkiezingen is Vlaams Belang. Twee verkiezingen na elkaar leek de partij uitgeteld, nu staat ze er weer met 20 procent van de stemmen, schrijft hoofdredacteur Kris Vanmarsenille in Gazet van Antwerpen. Het zal volgens haar enorm moeilijk worden om een federale regering te vormen: “Begin in deze omstandigheden maar eens aan een formatie. Er zijn veel mogelijkheden, maar evenveel struikelblokken.”

Belang van Limburg neemt het beleid op de korrel. Volgens de krant vonden veel kiezers dat er te weinig naar hen werd geluisterd en bleek de kloof tussen burger en politiek uiteindelijk nog groter dan gedacht. Ze ziet in de resultaten niet alleen een overwinning van het Vlaams Belang, maar tegelijk een falen van de partijvoorzitters van de traditionele partijen. De vraag dringt zich op of Gwendolyn Rutten, John Crombez, Wouter Beke en Bart De Wever het vertrouwen zullen behouden van hun achterban.

• Het Laatste Nieuws vindt het tijd om te praten met het Vlaams Belang. “Die vermeende onverzoenbaarheid van het Vlaams Belang met de democratie was lange tijd het fundament van het cordon sanitaire. Maar de veroordeling van het Vlaams Blok voor racisme ligt inmiddels vijftien jaar achter ons. Tot nieuw bewijs van het tegendeel is het Vlaams Belang anno 2019 zonder twijfel een radicaal-rechtse partij of zelfs een extreemrechtse partij, maar niet racistisch of ondemocratisch”, schrijft Jan Segers. Gepraat moet er trouwens ook worden met de PVDA/PTB, “de communisten van Peter Mertens en Raoul Hedebouw (...), in plaats van hen weg te zetten als halve Noord-Koreanen”. 

Beeld HLN

Franstalige kranten: ‘Cordon in vraag stellen zou tragische vergissing zijn’

Zwarte vloed, bruine golf, politieke tsunami... De Franstalige pers vraagt zich vandaag af op welke manier het verdeelde land bestuurd zal moeten worden.

Bijna de helft van de Vlaamse kiezers heeft gestemd voor een nationalistische (N-VA) of ultranationalistische en xenofobe partij (Vlaams Belang), stelt La Libre Belgique. “We zullen moeten proberen begrijpen waarom in een van de meest welvarende regio’s van Europa de kiezers zich hebben gewend tot het - extremistische en racistische - Belang.”

• Ook L’Echo doet een oproep om “de ogen te openen” en te proberen “de motivatie voor een extremistische stem te begrijpen”. “We moeten, in het bijzonder bij de jeugd, deze extremistische ideeën droogleggen, en hun zinloosheid aantonen.” Het is volgens de krant van groot belang dat het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang standhoudt. “We horen, in het noorden van het land, stemmen opgaan om het (het cordon, nvdr.) in vraag te stellen. Dat zou een tragische vergissing zijn.” 

• Le Soir benadrukt dat het belangrijk is om de kiezers niet te stigmatiseren. Maar, vervolgt de krant, luisteren naar de kiezer van de extremistische partijen is nooit een vrijgeleide om degenen die de emotie en de woede van deze mensen uitbuiten, als fatsoenlijk te gaan beschouwen. “Het cordon sanitaire doorbreken? Regeren met het Belang? Dat zou neerkomen op een pact met het racisme dat deze partij met zich meedraagt en met de haatdragende uitlatingen van degenen die in haar naam het woord nemen”.

• La Dernière Heure vreest dat “het gewapend beton dat het cordon sanitaire leek te omringen, aan het afbrokkelen is”. De krant spreekt over “Eén België, twee landen”. Ook Sudpresse sluit zich daarbij aan en heeft het over “twee democratieën”. Nadat Vlamingen al verschillende staatshervormingen en een “grote autonomie” verkregen en de economische en politieke hefbomen van het land hebben gemonopoliseerd vraagt de krant zich af: “Wat willen onze Vlaamse landgenoten nu nog?”

Beeld LDH

• Hoe gaat het nog mogelijk zijn om een federale regering te vormen? Dat wil L’Avenir weten. “Hoe gaan de leiders van dit land het aan boord leggen om, in dezelfde institutionele ruimte, samen te leven, met twee volkeren die elkaars tegengestelden zijn?” In het licht van een zo grote kloof wordt het aanhalen van de banden tussen de twee gemeenschappen noodzakelijker dan ooit, besluit de krant.

• La Libre roept op om niet overhaast te werk te gaan. Eerst in de regio’s verschillende meerderheden op de been brengen zonder aan de samenstelling van het federale niveau te denken, kan een lange politieke crisis veroorzaken. “Ideaal zou zijn om het tegenovergestelde te doen: eerst de federale regering vormen en vervolgens de regionale ploegen”, schrijft de krant.

Beeld La Libre
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234