Maandag 06/07/2020

'Wat wil Muyters? Ceausescu achterna?'

Landelijk Vlaanderen staat op zijn achterste poten. Oorzaak: de uitspraak van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA) dat wie er in de toekomst voor kiest om afgelegen te wonen, daar een prijs voor zal betalen. 'Dit is een ronduit perfide idee.'

"Ik viel van mijn stoel. Het is absoluut ongehoord dat een minister van 6 miljoen Vlamingen zoiets durft zeggen." Jan Verfaillie (CD&V), burgemeester van Veurne en Vlaams parlementslid, is uiterst misnoegd. Vanmiddag zal hij Muyters interpelleren in het parlement naar aanleiding van een interview dat de minister van Ruimtelijke Ordening samen met de Vlaamse Bouwmeester Peter Swinnen gaf aan deze krant (DM 8/10). Daarin zei Muyters dat wie in de toekomst nog afgelegen zal willen wonen, rekening moet houden met bijvoorbeeld een duurdere bouwgrond en meer zal moeten betalen voor openbare nutsvoorzieningen en de postbedeling.

"De maskers vallen eindelijk af", zegt Verfaillie, "de kracht van de verandering van N-VA wil dus zeggen dat alle aandacht gaat naar het stedelijk gebied en het platteland van geen tel is. Ik stel voor dat, als het zover komt, er voor plattelandsbewoners een extra vakje op de belastingbrief komt: 'de Muyterstaks'." De burgemeester van Veurne staat verre van alleen met zijn ongenoegen. Een hele reeks collega's uit landelijke gemeenten zoals Diksmuide, Bever, Herne of Sint-Laureins delen zijn mening. Peter Thienpont (Open Vld) van Maarkedal komt bijzonder scherp uit de hoek. "Wat een onzin. Wat wil Muyters? Alles systematiseren zoals Ceausescu gedaan heeft? Iedereen naar de stad jagen?" Luc Martens (CD&V), voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), blijft voorzichtig en heeft het over een "gevaarlijke tweedeling" tussen stad en platteland.

Vrije keuze

Op internetfora gonst het van de kritiek. Muyters voelde zich zelfs genoodzaakt om op zijn persoonlijke website een verduidelijking te plaatsen. "Ik ben geen communist", luidt het, "ik wil niemand in zijn vrije keuze beperken." Maar, zegt Muyters, bepaalde woonvormen zullen in de toekomst meer gestimuleerd worden dan andere, aangezien er tegen 2050 een miljoen Vlamingen extra zullen zijn. Muyters krijgt daarvoor steun vanuit Leuven. Louis Tobback (sp.a) is het fundamenteel met de N-VA'er eens, zegt hij. "Als we nog een spriet groen willen overhouden, moeten we in de hoogte bouwen. Wie nog in buitengebied bouwt, moeten we sanctioneren."

Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans, partijgenoot van Muyters, moedigt eveneens aan dat er nagedacht wordt over hoe we anders moeten gaan wonen. "Maar we mogen de plattelandsbewoner niet bestraffen. Die is al gestraft", vindt Peumans, zelf een inwoner van het landelijke Riemst. "Een plattelandsgemeente genereert minder inkomsten en het plattelandsfonds heeft de regering on hold gezet. Bovendien is iemand die op het platteland woont al gedwongen om een auto en een grote diepvries te kopen."

Een opmerking die vaak terugkomt. Het openbaar vervoer op het platteland is op zijn zachtst gezegd niet je dat en voor dagelijkse inkopen zijn de bewoners vaak aangewezen op naburige steden. Bovendien is het niet zo dat iedereen uit vrije keuze afgelegen gebieden opzoekt, zeggen enkele burgemeesters. "De roots en de genen van mensen ga je niet wijzigen door de ruimtelijke ordening aan te pakken", aldus Gerald Kindermans (CD&V) van Heers.

Geen rijkaards

"Muyters laat uitschijnen dat hier alleen rijkaards wonen. De Vlaamse regionale indicatoren bewijzen het tegendeel. Dit is een perfide idee. Ik vraag me af of hij al ooit op het platteland geweest is, anders wil ik graag een rondleiding geven", nodigt Lode Ceyssens (CD&V) Muyters uit naar Meeuwen-Gruitrode. Een waarschuwing volgt. "Als de minister hiermee doorzet, zal hij mij, mijn burgers en een hoop andere burgemeesters op zijn weg vinden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234