Donderdag 06/05/2021

Wat wij doen is topsport'

Een etentje regelen met 2manydjs is een heksentoer. Stephen en David Dewaele doorkruisen heel Europa met hun nieuwe liveshow en zijn zelden in Gent. Uiteindelijk lukt het toch. De broers komen recht van de luchthaven het restaurant binnengestapt. Ze zien er moe uit. 'Misschien wordt het stilaan tijd om te leren genieten van het leven.'

ast forward naar het einde van de avond. Het is al na middernacht wanneer ik in de limousine van 2manydjs van Brugge mee naar Gent rijd. In de wagen voltrekt zich een ritueel dat zich op dit moment van de dag kennelijk vaker voordoet. Stephen speurt compleet willekeurig de FM-band af, en het is dan de bedoeling dat hijzelf, zijn broer David, chauffeur Geert en uw verslaggever elk nummer dat langskomt zo snel mogelijk identificeren. Doorgaans duurt het minder dan een paar seconden. 'Airport' van The Motors. 'Nasty' van Janet Jackson. De nieuwe single van Death Cab For Cutie. Een classic van Tom Petty en zelfs een oude hit van Vader Abraham, allemaal flitsen ze in een duizelingwekkend tempo voorbij. De twee keer dat iedereen het antwoord schuldig blijft, roept David de hulp van de Shazaam-app op zijn iPhone in.

De gebroeders Dewaele zijn de voorbije acht jaar uitgegroeid tot twee van de populairste dj's ter wereld, maar hun liefde, nee, hun obsessie voor muziek is er niet minder op geworden. Zopas hebben ze het meest ambitieuze project uit hun carrière afgerond: een eigen radiostation met 24 thematisch opgebouwde mixen van een uur, die ze op de koop toe van prettig gestoorde visuals hebben voorzien. Een herculiaanse onderneming waarmee ze - tussen het kriskras rond de wereld touren als 2manydjs - achter de schermen dik dertig maanden bezig zijn geweest. Sinds 4 juli is Radio Soulwax online, en het blijkt - zoals haast alles waarmee de Dewaeles zich bezighouden - een succes. De gratis applicatie voor iPad en iPhone wordt gemiddeld 4.500 keer per dag gedownload, en de reacties zijn unaniem positief. Een en ander zorgt ervoor dat een afspraak met de twee broers vastleggen geen gemakkelijke opdracht is.

De kok is een fan

Stephen en David hebben vannacht in Corsica gespeeld en zijn eerder op de avond pas in Zaventem geland. Daar heeft Geert ze opgepikt en rechtstreeks naar het restaurant gebracht dat hun persverantwoordelijke voor ons gesprek heeft uitgezocht. De Jonkman in Sint-Kruis blijkt een uitstekend adres. Bedacht met een Michelinster. Zeventien op twintig in de GaultMillau-gids. Smaakvol interieur. Bovendien blijkt kok Filip Claeys een enorme Soulwaxfan, dus de sfeer zit meteen goed. Bij het aperitief praten we over de hectische levensstijl die het bestaan als veelgevraagd dj-duo met zich meebrengt. De grootste sterren - David Guetta, Armand van Helden, Tiësto - vliegen van de ene opdracht naar de andere in hun eigen privéjet, maar Stephen en David zijn vandaag met een reguliere lijnvlucht van Brussels Airlines teruggekomen. "We hebben gedraaid voor iemand die eigenlijk geen geld had om dure vliegtuigtickets te kopen, dus was het zelfs een vlucht in economy", vertelt Stephen. "Ons leven is lang niet zo glamoureus als vaak wordt aangenomen."

Al blijken ze bij navraag toch al van de luxe geproefd te hebben. "Naar schatting werken we per zomer een keer of vier met een privéjet. En meestal krijgen wij dan net dat ene exemplaar met propellers waar je je vinger dwars door het dak kunt steken. Het grote voordeel is dat je maar tien minuten voor vertrek op de luchthaven moet zijn, en nooit ergens moet aanschuiven of wachten. Alleen: in ons geval is het te duur om die manier van reizen echt te laten renderen. Tiësto werkt veel zakelijker dan wij. De stuurt voordien zijn verlanglijstje door aan de promotor. Als hij aankomt, is er voor alles gezorgd. Wij functioneren compleet anders, kunnen veel moeilijker dingen uit handen geven. 't Is misschien erg om te zeggen, maar daarom zijn wij nog te veel met muziek bezig. Anderzijds ben ik ervan overtuigd dat Tiësto slimmer is dan wij. Die geniet van zijn leven en zijn handvol villa's. Wij werken alleen maar."

De kaart wordt gebracht. "Ik ga zeker vlees eten", neemt David zich voor. "Volgende week spelen we op de Lokerse Feesten na Morrissey, die zoals bekend vegetariër is. We hebben de organisatoren al geplaagd door hen wijs te maken dat we in onze dj-booth gaan barbecuën. Ik had niet de indruk dat ze er erg om konden lachen." David gaat voor zwezeriken en ganzenlever die op drie verschillende wijzen geserveerd zal worden. Stephen houdt het op tot op de graat gegrilde tarbot. De Soulwaxbroers zijn, zo zeggen ze zelf, echte foodies. Al wil dat, benadrukt David, niet zeggen dat het altijd duur moet zijn. Stephen knikt. "Onlangs hadden we in Bern een geweldig adres gevonden. Het Bellevue Palace, naast de rivier. Ook een Michelinster. De ober kwam een iPad op tafel zetten, zodat we konden volgen wat er in de keuken gebeurde. Zo konden we in de gaten houden hoe ons eten werd klaargemaakt. Chique, natuurlijk. Maar eigenlijk ga ik toch het liefst naar restaurants waar de sfeer niet te stijf is. Ik word er wat ambetant van, anders. Maar we houden wel van goed eten. Je zult ons niet gauw bij de McDonalds treffen."

Er worden wat hapjes gebracht. Gebakken katvis met een jus op basis van soja en sinaasappel en een creme van knolselder. In het tweede bordje: linzen met chedderkaas en kippenoester. "Ik ben verschrikkelijk jaloers op mensen die goed kunnen koken", bekent Stephen. "Als we in Gent zijn gaan we meestal bij onze ouders eten, dan zien ze ons ook nog eens. Onze mama is geweldig in de keuken. Toen we nog studeerden, was het rond etenstijd altijd de zoete inval bij ons thuis. We hadden vrienden die wisten wanneer we aan tafel zaten, en speciaal op dat tijdstip langskwamen omdat ze doorhadden dat er dan toch een bord bij zou worden gezet. Zelf sta ik nooit achter het fornuis, nee. Mijn vriendin zegt altijd dat ik er niet aan begin omdat het me aan tijd ontbreekt om het echt goed te doen. En ze heeft gelijk. Want ik ken mezelf: als ik me daarop toeleg wil ik meteen voor een grote groep aan de slag. In die zin heeft eten klaarmaken toch iets gemeen met dj'en: ik wil echt zoveel mogelijk mensen blij maken. En dat lukt niet echt met een gekookt ei."

Tot elkaar veroordeeld

Stephen en David zijn een plezier om te observeren. De eerste is het spraakzaamst, de tweede het meest pragmatisch. Qua karakter lijken ze heel verschillend, en toch zijn het overduidelijk broers. Of ze elkaar lang kunnen missen, vraag ik. Ze blijven het antwoord schuldig, omdat ze nooit lang genoeg vrij hebben om de proef op de som te nemen. "Ik mis 'm wel als ik hem een week niet gezien heb", zegt David. "Maar ik weet niet hoe lang we zonder elkaar zouden kunnen. We zijn eigenlijk een beetje tot elkaar veroordeeld. Omdat we Soulwax en 2manydjs in stand willen houden. De laatste tien jaar zijn we nooit langer dan veertien dagen uit elkaar geweest."

Ook zijn oudere broer heeft het moeilijk om hun onderlinge band onder woorden te brengen. "Het is een heel complexe relatie", vindt hij. "Als Dave en ik afzonderlijk loos gaan in een stad, komen we uiteindelijk toch altijd in dezelfde winkels terug. En kopen we daar dezelfde kleren en dezelfde muziek. We hebben totaal andere karakters, maar qua interesses en stijl zitten we helemaal op dezelfde lijn. We weten ook waar de zwaktes van de ander liggen, en daar proberen we elkaar dan bij te helpen. Dat heb ik het in hoofdzaak over de muziek, want een echt privéleven hebben we eigenlijk niet. Laten we zeggen dat we per week misschien twee avonden los van elkaar doorbrengen. Of nee. Eén avond. Het is goed om een paar uur afzonderlijk van elkaar te ademen. Om even jezelf te kunnen zijn. En als een van ons een week vakantie heeft gehad, hangen we ook weer meteen aan de telefoon. Maar niet om te vragen hoe het geweest is. 't Gaat altijd meteen over wat we gaan doen. Want dat is exciting. 't Is iets vreselijk raars tussen ons, maar zolang het werkt gaan we door. Eigenlijk bepaalt het resultaat van onze samenwerking hoe we met elkaar omgaan."

De tarbot en de ganzenlever worden geserveerd. Culinaire kunstwerkjes, die onderstrepen dat de reputatie van de zaak geen toeval is. Nog voor Stephen en ikzelf onze vis aansnijden, heeft David zijn gebakken foie fras al binnen. "Honger", klinkt het droogjes. Ook de Hongaarse wijn - een verrassende suggestie van gastvrouw Sandra - loopt lekker binnen. David houdt het op plat water. Hij moet vannacht nog werken, dus moet het hoofd fris blijven.

De Dewaeles zitten wel eens op elkaar te vitten, maar ruzie maken doen ze naar eigen zeggen nooit. Uit zelfbehoud. "We hebben geleerd om conflicten te vermijden", legt David uit. "Omdat we weten dat we de dag nadien toch weer samen voor 5.000 mensen op het podium moeten staan. Dat besef heeft ons al vaak gered. Het dwingt ons om een stap achteruit te zetten en de vraag te stellen of het nu echt de moeite loont om een meningsverschil buiten proportie op te blazen. En tot nog toe is het antwoord altijd: nee."

Stephen voelt evenmin de behoefte om veel tijd in negetieve energie te pompen. "Het feit dat hij mijn broer is, vind ik veel belangrijker dan dat we samen bij Soulwax en 2manydjs spelen. Ik heb al te vaak meegemaakt dat twee broers zoveel onenigheid krijgen dat elke vorm van een oplossing onmogelijk wordt. De eigenaar van die club in Corsica waar we vannacht speelden heeft een broer die een deur verderop een eigen zaak heeft. Die praten al achttien jaar niet meer met elkaar. Dat kan ik me gewoon niet voorstellen."

"Misschien is het wel een voordeel dat we voor Soulwax nooit zo heel close waren. Ik regisseerde tv-programma's. Dave speelde gitaar en studeerde filosofie. De groep heeft ons zeker dichter bij elkaar gebracht. Het resultaat van wat we samen doen is ook altijd beter dan wat we alleen gedaan zouden hebben. We hebben het onderling wel eens over hoe het zou zijn om een soloplaat te maken. Uit nieuwsgierigheid. Om erachter te komen hoe verschillend die zouden zijn. Maar daar zit tegelijk de ironie: ik ben er vast van overtuigd dat we zonder de hulp van de ander nooit een soloplaat zouden kunnen maken."

David kijkt op. "Ik weet niet of ik het daarmee eens ben. De enige bedenking is dat zo'n plaat maken ook weer drie jaar in beslag zou nemen. Misschien moeten we gewoon maar eens leren genieten van het leven. Alleen: in alles wat we doen willen we altijd net dat stapje verder gaan. We maken niet één radioprogramma, het moet meteen 24 uur muziek zijn. Uit een soort bravado. Een volledige dag muziek! En die bieden we dan gratis aan! 't Is het soort van absurde ideeën die op café ontstaan en gewoonlijk de dag nadien weer worden opgeborgen. Maar wij hebben het écht gedaan. We doen niet gewoon dj-sets. Er moeten ook meteen platenhoezen bij die tot leven komen. We spelen niet louter met Soulwax. Een uur later werken we als 2manydjs nog eens een volledig optreden af.

"De dag dat ons radiostation on line ging zijn we aan de volgende Soulwaxplaat begonnen. Omdat we vinden dat het daar stilaan tijd voor wordt. En omdat het spannend was om weer eens echt muziek te maken. Die karaktertrek is gewoon psychologisch zo bepaald. Er zijn veel groepen die een stuk getalenteerder zijn dan wij, en om dat te compenseren moeten we veel harder werken. De lat moet ook altijd hoger. Je hebt muzikanten die twee weken naar Thailand gaan, daar een hele plaat bij elkaar schrijven, die in vijf dagen opnemen, en er daar achteraf prompt een paar miljoen van verkopen. Wij moeten daar veel meer moeite voor doen. Het nadeel is dat we geen echt leven hebben. Maar het alternatief - ook slechte dingen uitbrengen - is geen optie.

"Met het maken van die mixen voor Radio Soulwax zijn we drie jaar bezig geweest. 't Is achteraf goed dat we niet beseften waar we aan begonnen. Eerst moest onze volledige vinylcollectie - zo'n 50.000 platen - gedigitaliseerd worden. We hebben twee mensen in dienst genomen om alle hoezen in te scannen. Uiteindelijk hebben we 24 thema's overgehouden om een mix rond te maken. In zo'n uur komen ongeveer honderd platen aan bod, maar we zijn wel telkens uit een lijst met negenhonderd titels begonnen. De baseline van Radio Soulwax is 'Why do things the easy way?' En het eerlijke antwoord is: omdat we niet anders kunnen. Maar goed: we hebben ons er intussen bij neergelegd dat we freaks zijn. Bovendien: dat radio-station is gratis, maar het heeft ons wel handenvol geld gekost. De enige reden waarom we de voorbije twee jaar zoveel zijn blijven optreden, was om dat project gefinancierd te krijgen. Dat was een gok, want in eerste instantie bestond er nauwelijks interesse. Niemand snapte waar we mee bezig waren. Zelfs onze ouders en onze lieven niet. En onze vrienden nog minder. Telkens als we over Radio Soulwax begonnen kregen we dezelfde reactie. Wanneer we nog eens iets échts gingen doen. Een plaat maken. Of een remix. Concrete dingen. Nu onze radio er is, vindt iedereen het fantastisch, en dat doet ons plezier."

Bij de koffie achteraf komt het onderwerp opnieuw ter sprake. Stephen vindt dat ze die enorme werkdruk grotendeels aan zichzelf te wijten hebben. "Er zit één constante in alles wat we doen: de drang om buiten de lijntjes te kleuren. Nadat we met Soulwax een rockplaat hadden gemaakt zijn we helemaal de andere kant uitgegaan. En nu zaagt iedereen ons al jaren de oren van het hoofd om met een nieuwe 2manydjs- plaat op de proppen te komen. Maar dat hádden we al gedaan. Dus dan liever een radiostation. En straks gaan we onze eigen studio bouwen. Dat wordt wéér zo'n project waarvan ik nu al vrees dat het veel langer zal duren dan ingecalculeerd. Voor de nieuwe Soulwaxplaat leggen we ons zelfs geen deadline meer op, want ik weet toch dat we die niet zullen halen."

De vraag van één miljoen

Tijd om een balans op te maken. Is al dat gezwoeg het gemis aan een privéleven waard? David haalt de schouders op. "Dat is de vraag van één miljoen, natuurlijk. Ik bekijk dat anders: we hebben Radio Soulwax gedaan. 't Is klaar en het was de max om ermee bezig te zijn. Het is drie jaar lang mijn enige doel in het leven geweest. Ik kon aan niks anders denken. Ik weet niet of ik gelukkiger geweest zou zijn als we nooit aan dit project begonnen waren. We doen dit niet zozeer omdat we ambitieus zijn. Het is gewoon ontzettend plezierig om iets nieuws te creëren. Misschien moeten we na de volgende Soulwax-cd toch maar eens een break nemen."

Er wordt gelachen. Het voornemen om een paar maanden vrij te nemen dateert al van ons eerste interview, meer dan tien jaar geleden. Het is er nooit van gekomen. En toch. James Murphy, spilfiguur van LCD Soundsystem en goed bevriend met de Dewaeles, is onlangs definitief gestopt met live-optredens. Het is een zet die ook bij de broers de verbeelding prikkelt. "De laatste weken heb ik hem een paar keer gezien", zegt Stephen. "En hij ziet er écht gelukkig uit. James noemt het de beste beslissing die hij ooit genomen heeft. Het heeft me zelf ook aan het denken gezet. Het verschil is dat wij echt verslaafd zijn aan de optredens. Ook al is het slopend. Vroeger kon ik soms drie nachten na elkaar blijven doorgaan, maar nu moet ik 's zondags toch wat recupereren. Soulwax is topsport. Het gebeurt regelmatig dat er vrienden mee op tournee gaan. Fuifbeesten die het gewend zijn om zwaar uit te gaan. Meestal worden die na een dag of twee al ziek. Ze kunnen het tempo niet aan en willen weer naar huis. Dit leven wordt zwaar onderschat. Eigenlijk plegen we al acht jaar onafgebroken roofbouw op ons eigen lichaam. Heb je die documentaire over talkshowhost Conan O'Brien gezien? Op een gegeven moment trekt hij met zijn programma live door Amerika. Je ziet hem met de dag zotter worden, en aan het einde van de maand herken je hem haast niet meer. 't Was een schim van zichzelf. Zo leven wij al acht jaar. Dan hebben we het er nog tamelijk goed van af gebracht, vind ik. Het verschil is: ik heb geen kinderen, en ik ben niet getrouwd. Dat zijn opofferingen, en ik vraag me vandaag vaker dan vroeger af of ik op dat vlak wel de juiste keuzes heb gemaakt. Nancy, mijn ex, heeft me daar vroeger ook nog apart over genomen. Ze zei letterlijk: 'Je wilt het niet zien, maar je hébt al een lief: de muziek. Ik heb dat toen wel weggelachen, maar in mijn binnenste wist ik dat ze gelijk had. De band zal altijd het belangrijkste blijven."

De Radio Soulwax-app is gratis beschikbaar voor iPhone en iPad.
Op donderdag 4 augustus staan 2manydjs live op de Lokerse Feesten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234