Zondag 18/04/2021

Update

Wat weten we over de nieuwe paus?

null Beeld AFP
Beeld AFP

Met de Argentijn Jorge Mario Bergoglio, die tot nieuwe paus is gekozen, heeft de Rooms-Katholieke Kerk voor het eerst een Latijns-Amerikaan en een jezuïet aan het hoofd. Wat weten we over hem?

Bergoglio (76), de zoon van een spoorwegbeambte, koos er op 22-jarige leeftijd voor om toe te treden tot de jezuïetenorde en het priesterschap. Minder dan vier jaar na zijn priesterwijding in 1969 werd hij hoofd van de jezuïeten in Argentinië. De jezuïetenorde is een van de grootste katholieke ordes. De leden leggen de nadruk op soberheid en gehoorzaamheid en onderscheiden zich verder door de absolute gehoorzaamheid aan de paus; ze vallen niet onder het gezag van de bisschop.

Hij houdt er een sobere levensstijl op na. Hij heeft geen auto, verplaatst zich per openbaar vervoer en verkiest een eenvoudig appartement boven het aartsbisschoppelijk paleis. Net als veel Latijns-Amerikaanse collega's staat Bergoglio te boek als tegelijk sociaal bewogen en in theologisch opzicht conservatief.

In Duitsland behaalde de man zijn doctoraat. Terug in zijn land, nam hij zijn pastorale activiteit weer op als gewoon pastoor in de stad Cordoba.

Ook vorige keer kanshebber
De kerkelijke carrière van Bergoglio nam een vlucht toen hij in 1992
benoemd werd tot hulpbisschop van Buenos Aires. Hij is dan ook degene die de aartsbisschop moet opvolgen, hetgeen in 1996 gebeurde. Vijf jaar later werd hij ook kardinaal.

Bij de eerstvolgende pausverkiezing was hij meteen een van de voornaamste kanshebbers. Bij de derde ronde waren alleen Joseph Ratzinger (72 stemmen) en Bergoglio (40 stemmen) nog in de race. Vanaf dat moment had Bergoglio het conclaaf lelijk kunnen ophouden, want Ratzinger kwam nog twaalf stemmen tekort. Maar in de vroege middag bewoog Bergoglio zijn aanhang ertoe op te geven, omdat hij overwoog, bij verkiezing, de uitnodiging paus te worden te weigeren. Ratzinger werd vervolgens met 84 stemmen gekozen.

Homohuwelijk
Internationale bekendheid kwam in 2010 toen hij in Argentinië actief campagne voerde tegen het homohuwelijk. De kardinaal riep de gelovigen op om de 'oorlog van God' tegen 'dit project van de duivel' te steunen, waarop de Argentijnse president Cristina Kirchner hem verweet 'terug te keren naar de tijd van de Inquisitie'. In Nederland kwam hij in 2008 in het nieuws, omdat prinses Maxima hem een donatie van 125.000 euro zou hebben beloofd. In september 2012 bekritiseerde Bergoglio dan weer priesters die weigerden kinderen uit buitenechtelijke huwelijken te dopen en noemde hij die kerkdienaars 'hypocrieten'.

Bergoglio heeft een lange wetenschappelijke carrière achter de rug. Hij studeerde scheikunde aan de universiteit van Buenos Aires. Daarna volgde nog een graad in de wijsbegeerte, waarna hij uiteindelijk in de theologie promoveerde in Duitsland.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Tango en voetbal
Weinig verrassend voor een Argentijn, houdt ook de nieuwe paus van tango en van voetbal. Hij is een supporter van de voetbalclub San Lorenzo de Almagro uit de wijk Boedo in de hoofdstad Buenos Aires. De club speelt in de hoogste divisie van de Argentijnse voetbalcompetitie en werd onder meer in 1972 landskampioen.

Maar één long
Hoewel hij een goede gezondheid geniet, heeft hij wel regelmatig problemen met zijn ademhaling. Hij heeft na een chirurgische ingreep nog maar één long.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234