Woensdag 20/10/2021

'Wat weet de burgemeester van opgroeien in een stad?'

Skaters in Brussel en Gent zijn boos

Skaters worden volgens de wegcode beschouwd als voetgangers. Om als specifieke groep erkend te worden, hield een dertigal jonge skaters woendagavond een protestactie in Gent. De politie van Brussel verbiedt intussen het skaten over het hele gebied van de gemeente. Wellicht niet de verstandigste maatregel om de jeugd te bezielen.

Brussel / Gent

Van onze verslaggeefster

Michèle Vanderplaetsen

In België zouden 750.000 skaters actief zijn. "Onder hen zijn er velen die de skates willen gebruiken als transportmiddel van en naar het werk", zegt Claire Vandermaesen van de Gentse beweging LSD, een groep jongeren die woensdagavond een protestparcours aflegde van de Watersportbaan naar het Woodrow Wilsonplein in Gent. Skaters horen volgens LSD niet huis op het voetpad. Er is volgens de manifestanten onvoldoende ruimte, de voetpaden zijn niet steeds even vlak en de voetgangers worden gehinderd. Daarom zouden de skaters als specifieke groep moeten worden opgenomen in de wegcode.

In Brussel wil burgemeester François-Xavier de Donnea (PRL) naar aanleiding van Euro 2000 en van het festival Brussel 2000, alvast een strakke en overzichtelijke binnenstad. Zo moeten de skateboarders aan de Kunstberg weg. Wie wil skaten, moet voortaan naar Anderlecht, of naar Schaarbeek. Daar zijn voorbehouden plekken. Al enkele weken lang laat de burgemeester zijn wens kracht bijzetten door de politie van Brussel. Agenten in burger, inspecteurs van de afdeling jeugdcriminaliteit, komen ter plaatse naam een adres van de overtreders opnemen. Voorlopig wordt er niet geverbaliseerd, beloven ze.

De skaters op de Kunstberg zijn een multicultureel volkje, dat het verbieden van skaten op openbare plaatsen een stomme beslissing vindt. "In Parijs en andere grote steden heb je op openbare pleinen overal skaters en rollerbladers. Ze brengen leven in de stad", zo klinkt het. "En Jack Lang, de Franse minister, vindt jongerencultuur prima, hij neemt rap en techno au sérieux. Wat weet burgemeester De Donnea van opgroeien in een stad. 's Avonds verschanst hij zich in zijn villa, ten zuiden van Brussel, in de zogenaamde 'clos des miljardaires'."

Een opgeruimde Kunstberg. De inwoners en kiezers van Brussel zullen het wel op prijs kunnen stellen. Er hadden tientallen klachten het oor van de burgemeester bereikt. Mensen voelden zich niet veilig op de trappen van de Kunstberg. Bezoekers van de bibliotheek vonden het klappen van neerkomende skateborden storend. Enkele ambtenaren die 's middags hun boterhammen in het park kwamen eten, wilden de ruimte niet graag met het jonge volkje delen. En achter in de bosjes zouden er ook dealers aan het werk zijn.

Ter wille van de veiligheid van de voorbijgangers en de veiligheid van de jongelui zelf, is het voortaan verboden te skaten in Brussel. Zijn er ooit ongelukken geweest? De woordvoerder van de politie kan het zich niet meer herinneren. Op basis waarvan verbiedt de politie het skaten? De woordvoerder verwijst naar artikel 2.3 en 7.6 van algemeen politiereglementen van de stad Brussel. Het reglement geldt sind 1981, het is bijgewerkt en geactualiseerd in 1995. Meer bepaald vermeldt het reglement: "Autoped, rolschaatsen, schaatsplanken mogen enkel gebruikt worden op plaatsen voorbehouden door het gemeentebestuur."

De Brusselse schepen van Cultuur en Jongerenbeleid betreurt de beslissing van de politie. Marion Lemesre is nochtans partijgenote van de burgemeester. "Ik hoor bij zijn partij, maar ik ben ook schepen van de jeugd!" zegt ze vastberaden. "Ik wil geen mei-achtenzestiger zijn, toch ik wil toch graag opkomen voor de vrijheid van de jeugd. Skateboard is een goede sport, het brengt evenwicht in het lichaam en in de geest. De politie hoeft het niet verbieden. Ze kan er wel op toezien dat het niet te wild wordt. De skaters verbannen naar een skatepark is jammer. Ik denk dat die jongeren genieten van de belangstelling van het publiek, ze zoeken een stuk erkenning op de openbare plaatsen. Sowieso moet er nog een stuk avontuur mogelijk zijn in de stad. We mogen niet een volledig vergrendelde stad worden, waar alles alleen in een geïnstitutionaliseerde omgeving kan."

De Koning Boudewijnstichting koos als titelfoto voor een toeristische brochure over de Kunstberg precies het beeld van skatende jongeren op de esplanade. "Ja, dat was voor het verbod van de gemeente" verklaart opdrachthouder Thierry Timmermans. De gids vertelt over de Kunstberg over de eeuwen heen. Over de instellingen en monumenten errond, over wat onder de grond zit en wat boven de grond. De skaters op de cover zijn bedoeld om de site levendiger en aantrekkelijker te maken. Een 'eigentijds' beeld.

Benarde rechtspositie zet skateboarders aan tot protest

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234